Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καμπανάκι από τη Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για την πτώση του ρουβλίου και τον πληθωρισμό - Έρχεται αύξηση επιτοκίων

Καμπανάκι από τη Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας για την πτώση του ρουβλίου και τον πληθωρισμό - Έρχεται αύξηση επιτοκίων
Πιέζεται η οικονομία  της Ρωσίας όσο αυξάνονται οι πολεμικές δαπάνες
Σχετικά Άρθρα
Προειδοποιητικό καμπανάκι για την ρωσική οικονομία σήμανε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας καθώς η πτώση του ρουβλίου και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας διατήρησαν το βασικό επιτόκιο στο 7,5%, όπως είναι από τον Σεπτέμβριο 2022, αλλά εξέπεμψαν το μήνυμα ότι σύντομα θα προχωρήσουν στην αύξησή του.
«Η επιλογή αύξησης του επιτοκίου εξετάστηκε, αλλά αποφασίσαμε να διατηρήσουμε το επιτόκιο και να ενισχύσουμε το σήμα», δήλωσε η κυβερνήτης Elvira Nabiullina σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι «η πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων έχει ενισχυθεί».
Η ομάδα των αξιωματούχων της ΚΚΡ συζήτησε μια αύξηση του επιτοκίου κατά 25-75 μονάδες βάσης, πρόσθεσε η Nabiullina.

Απότομη άνοδος των τιμών

Αυτό συνέβη επειδή τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας για τον πληθωρισμό έδειξαν απότομη άνοδο των τιμών.
Η αύξηση των επιτοκίων, όταν έρθει, θα είναι η πρώτη από τότε που η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο στο 20%, αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στα πλαίσια της «ειδικής στρατωτικής επιχείρησης» το Φεβρουάριο 2022, προσπαθώντας να σταθεροποιήσει το ρούβλι και τις χρηματοπιστωτικές αγορές μετά τις κυρώσεις της Δύσης που πάγωσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας.
Έκτοτε, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια, καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε.
Ωστόσο, οι νέες εκτιμήσεις της προβλέπουν επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 4,5%-6,5% μέχρι το τέλος του έτους, από 3,5%.
«Η επιτάχυνση των δημοσιονομικών δαπανών, η επιδείνωση των όρων του εξωτερικού εμπορίου και η κατάσταση στην αγορά εργασίας παραμένουν παράγοντες υπέρ του πληθωριστικού κινδύνου», ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού ενισχύονται.
Η προειδοποίηση έρχεται καθώς η Ρωσία έχει στραφεί σε μια πιο «συνολική πολεμική οικονομία», καθώς ο διαρκής εξοπλισμός της Ουκρανίας με δυτικά όπλα υποχρεώνει τη Ρωσία να αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες της.

Το ρούβλι έχει χάσει 14% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους

Εν τω μεταξύ, το ρούβλι έχει υποχωρήσει έναντι του δολαρίου κατά περίπου 14% μέχρι στιγμής από την αρχή του 2023, καθιστώντας τις εισαγωγές ακριβότερες και τροφοδοτώντας περαιτέρω τον πληθωρισμό.
Την Παρασκευή, 9/6 το ρούβλι έπεσε πάνω από το 83 έναντι του δολαρίου, στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερους από δύο μήνες.

Ελλείψεις εργατικού δυναμικού

Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι η Ρωσία υποφέρει από ελλείψεις εργατικού δυναμικού, καθώς για τις ανάγκες του πολέμου επιστρατεύθηκαν 300.000 Ρώσοι στρατιώτες πέρυσι ενώ υπολογίζεται ότι 200.000 έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στην Ουκρανία.
Τέλος, υπάρχει και η μαζική έξοδος Ρώσων σε άλλες χώρες για να αποφύουν τη στράτευση που έχει κάνει την έλλειψη εργατικού δυναμικού ακόμη χειρότερη.
Μια πρόσφατη μελέτη υπολόγισε ότι 1,3 εκατομμύρια νέοι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν το εργατικό δυναμικό το 2022.
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού συνέβαλε επίσης σε απότομη πτώση τον περασμένο μήνα της βιομηχανικής παραγωγής της Ρωσίας, η οποία υποχώρησε 5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης