Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Σήμα προς τη Ρωσία» στέλνει η Σουηδία με την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στο έδαφός της - «Θάλασσα ΝΑΤΟ» η Βαλτική

«Σήμα προς τη Ρωσία» στέλνει η Σουηδία με την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στο έδαφός της - «Θάλασσα ΝΑΤΟ» η Βαλτική
«Πίσω από αυτή τη μακροχρόνια δημόσια επιφυλακτικότητα ήταν μια σχολαστική, δεκαετίες εκστρατεία προετοιμασίας από διεθνιστές αξιωματούχους», έγραψε η WSJ
Η Στοκχόλμη σχεδιάζει να στείλει ένα «σήμα στη Ρωσία» επιτρέποντας την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη Σουηδία πριν η χώρα γίνει δεκτή στη συμμαχία, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους.
Η Τουρκία καθυστερεί την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο μπλοκ.
Ο πρωθυπουργός Ulf Kristersson και ο υπουργός Άμυνας Pal Jonson ανακοίνωσαν ότι ο στρατός της Σουηδίας θα εντείνει τις προετοιμασίες με το ΝΑΤΟ σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Dagens Nyheter την Παρασκευή.
«Οι προετοιμασίες μπορεί να συνίστανται σε προσωρινή βάση ξένου εξοπλισμού και προσωπικού στο σουηδικό έδαφος.
Η απόφαση στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία και ενισχύει την άμυνα της Σουηδίας», έγραψαν.
Οι κοινές επιχειρήσεις στέλνουν «ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι η ικανότητά μας να δίνουμε και να λαμβάνουμε στρατιωτική βοήθεια είναι καλή».

Την Πέμπτη, η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι στρατοί της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενσωματώνονται γρήγορα στη συμμαχία λόγω μιας εκστρατείας διεθνιστών αξιωματούχων που εργάστηκαν για την ενσωμάτωση των σκανδιναβικών κρατών στο μπλοκ παρά την αντίθεση του κοινού.
«Πίσω από αυτή τη μακροχρόνια δημόσια επιφυλακτικότητα ήταν μια σχολαστική, δεκαετίες εκστρατεία προετοιμασίας από διεθνιστές αξιωματούχους», έγραψε η WSJ.
«Αυτοί οι οποίοι από τη δεκαετία του 1990 προσπάθησαν να φέρουν τις χώρες τους κοντύτερα στη συμμαχία όσο το επέτρεπε η εγχώρια κοινή γνώμη – που στρέφεται ενάντια στην πλήρη ένταξη».
Το άρθρο εξήγησε: «Την ώρα που η κοινή γνώμη και η πολιτική γνώμη πέρυσι στράφηκε γύρω από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, οι στρατοί των δύο χωρών, είχαν εξορθολογιστεί με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ μέσω της συμμετοχής σε κοινές αποστολές για 30 χρόνια».
Πέρυσι, η Σουηδία και η Φινλανδία έσπασαν τη μακροχρόνια πολιτική τους ουδετερότητας και υπέβαλαν επίσημα αίτηση προσχώρησης στη βορειοατλαντική συμμαχία.
Η προσπάθειά τους συνάντησε σκληρή αντίδραση από την Τουρκία, η οποία πιστεύει ότι τα σκανδιναβικά κράτη παρέχουν υπερβολική υποστήριξη σε κουρδικές ομάδες που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ένα τριμερές σύμφωνο μεταξύ Άγκυρας, Στοκχόλμης και Ελσίνκι οδήγησε στην άρση της αντίθεσής της στην ένταξη της Φινλανδίας από την Τουρκία.
Ωστόσο, η Άγκυρα λέει ότι η Στοκχόλμη αρνήθηκε να συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία και εξακολουθεί να εμποδίζει τη Σουηδία να ενταχθεί στο μπλοκ.
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Τον Δεκέμβριο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu δήλωσε ότι «δεδομένης της επιθυμίας του ΝΑΤΟ να αυξήσει το στρατιωτικό του δυναμικό κοντά στα ρωσικά σύνορα, καθώς και να επεκτείνει τη συμμαχία προσθέτοντας τη Φινλανδία και τη Σουηδία, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα αντιποίνων και να δημιουργηθεί μια κατάλληλη ομάδα των στρατευμάτων στα βορειοδυτικά της Ρωσίας».
Η συμμαχία υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το να γίνει μέλος της Σουηδίας θα αλλάξει σημαντικά τη γεωπολιτική δυναμική στην περιοχή.
Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να μετατρέψει τη Βαλτική Θάλασσα σε «εσωτερική θάλασσα του ΝΑΤΟ», εξήγησε τον Σεπτέμβριο ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Hanno Pevkur.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης