Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Η Σουηδία δοκιμάζει την ανοχή της Ρωσίας με την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο έδαφός της

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Η Σουηδία δοκιμάζει την ανοχή της Ρωσίας με την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στο έδαφός της
Ο πρωθυπουργός Ulf Kristersson και ο υπουργός Άμυνας Pal Jonson ανακοίνωσαν ότι ο στρατός της Σουηδίας θα εντείνει τις αμυντικές προετοιμασίες σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Επικίνδυνα ανεβαίνει η γεωπολιτική ένταση καθώς Στοκχόλμη σχεδιάζει να στείλει «σήμα στη Ρωσία» επιτρέποντας την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη Σουηδία πριν η χώρα γίνει δεκτή και επίσημα στη συμμαχία, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους.
Η Τουρκία καθυστερεί, ως γνωστόν, την προσπάθεια της Σουηδίας για ένταξη.
Ο πρωθυπουργός Ulf Kristersson και ο υπουργός Άμυνας Pal Jonson ανακοίνωσαν ότι ο στρατός της Σουηδίας θα εντείνει τις προετοιμασίες με το ΝΑΤΟ σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Dagens Nyheter την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023.
«Οι προετοιμασίες ενδέχεται να συνίστανται σε προσωρινή φιλοξενία ξένου εξοπλισμού και προσωπικού σε σουηδικό έδαφος.
Η απόφαση στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία και ενισχύει την άμυνα της Σουηδίας», έγραψαν.
Οι κοινές επιχειρήσεις στέλνουν «ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι η ικανότητά μας να δίνουμε και να λαμβάνουμε στρατιωτική βοήθεια είναι σημαντική».

Ταχεία ενσωμάτωση στη συμμαχία

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2023, η Wall Street Journal ανέφερε ότι οι στρατοί της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενσωματώνονται γρήγορα στη συμμαχία λόγω μιας ομάδας διεθνών αξιωματούχων που εργάστηκαν για την ενσωμάτωση των σκανδιναβικών κρατών στο μπλοκ παρά την αντίθεση της κοινής γνώμης των κρατών.
«Παρά αυτή τη μακροχρόνια δημόσια επιφυλακτικότητα έλαβα χώρα μια σχολαστική, επί δεκαετίες εκστρατεία προετοιμασίας από διεθνείς αξιωματούχους», έγραψε η WSJ.
«Απ΄λο τη δεκαετία του 1990 προσπάθησαν να φέρουν τις χώρες τους τόσο κοντά στη συμμαχία όσο το επέτρεπε η εγχώρια κοινή γνώμη – που στρέφεται ενάντια στην πλήρη ένταξη».
Το άρθρο επισημαίνει: «Την ώρα που η κοινή γνώμη και η πολιτική τάξη πέρυσι τάχθηκε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο στρατός της Φινλανδίας και της Σουηδίας είχαν αναδιαμορφωθεί με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ μέσω της συμμετοχής σε κοινές αποστολές για 30 χρόνια».

Η αντίδραση της Τουρκίας

Πέρυσι, η Σουηδία και η Φινλανδία έσπασαν τη μακροχρόνια πολιτική της ουδετερότητας και υπέβαλαν επίσημα αίτηση προσχώρησης στη βορειοατλαντική συμμαχία.
Η προσπάθειά τους συνάντησε σκληρή αντίδραση από την Τουρκία, η οποία πιστεύει ότι τα σκανδιναβικά κράτη παρέχουν υπερβολική υποστήριξη σε κουρδικές ομάδες  τις οποίες η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ένα τριμερές σύμφωνο μεταξύ Άγκυρας, Στοκχόλμης και Ελσίνκι οδήγησε στην άρση της αντίθεσής της στην ένταξη της Φινλανδίας από την Τουρκία.
Ωστόσο, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η Στοκχόλμη αρνήθηκε να συμμορφωθεί πλήρως με τη συμφωνία και εξακολουθεί να εμποδίζει τη Σουηδία να ενταχθεί στο μπλοκ.
Sweden closer to NATO as it yields to Turkish president Erdogan demands —  MercoPress
Η απάντηση της Ρωσίας

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Μόσχα θα απαντήσει στην επέκταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη Σουηδία.
Τον Δεκέμβριο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu δήλωσε ότι «δεδομένης της επιθυμίας του ΝΑΤΟ να αυξήσει το στρατιωτικό του δυναμικό κοντά στα ρωσικά σύνορα, καθώς και να επεκτείνει τη συμμαχία προσθέτοντας τη Φινλανδία και τη Σουηδία, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα αντιποίνων και να συγκροτηθεί μια κατάλληλη στρατιωτική δύναμη στα βορειοδυτικά της Ρωσίας».
Η συμμαχία υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το να γίνει μέλος της Σουηδίας θα αλλάξει σημαντικά τη γεωπολιτική δυναμική στην περιοχή.
Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να μετατρέψει τη Βαλτική Θάλασσα σε μια «εσωτερική θάλασσα του ΝΑΤΟ», εξήγησε τον Σεπτέμβριο ο υπουργός Άμυνας της Εσθονίας Hanno Pevkur.
ep-U88043576308iFN-1024x512abc.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης