Τελευταία Νέα
Διεθνή

Wall Street vs Biden: Γιατί η Κίνα στρώνει «κόκκινο χαλί» στους Αμερικάνους CEO και υποδέχεται βροχή από επενδύσεις

Wall Street vs Biden: Γιατί η Κίνα στρώνει «κόκκινο χαλί» στους Αμερικάνους CEO και  υποδέχεται βροχή από επενδύσεις
H επιχείρηση «απομείωσης του ρίσκου» (derisking) σε σχέση με τις οικονομικές σχέσεις με την Κίνα αποτυγχάνει - Η Wall Street επενδύσει στην Κίνα η οποία υποδέχεται τους CEOs με ανοιχτές αγκάλες...
Σχετικά Άρθρα
Η Κίνα δεν ενδιαφέρεται να μιλήσει για πολιτική με τον μεγαλύτερο αντίπαλό της – ενδιαφέρεται κατά κύριο λόγο για την επιχειρηματική της δύναμη ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση Biden δεν κατορθώνει να πείσει τους εγχώριους επιχειρηματίες για αποσύνδεση από την Κίνα, οι οποίοι γίνονται δεκτοί με ενθουσιασμό στη δεύτερη οικονομία του κόσμου.
Μετά το τριετές και πλέον lockdown, η Κίνα προσπαθεί να επανασυνδεθεί με τον κόσμο και να.. τρέξει την οικονομία της σε υψηλές ταχύτητες.
Τους τελευταίους μήνες, η υπερδύναμη της Ασίας καλωσόρισε σχεδόν όλους τους μεγάλους ηγέτες της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα έστειλε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της στο εξωτερικό για να προωθήσει την οικονομίκή της ατζέντα.
Αλλά για να επανασυνδεθεί με τις ΗΠΑ, η Κίνα ακολούθησε μια διαφορετική προσέγγιση: έστρωσε το κόκκινο χαλί για τους Αμερικανούς CEO σε μια επίδειξη οικονομικής ισχύος αλλά και marketing.
Το μεγαλειώδες καλωσόρισμα του Elon Musk στην Κίνα ήταν ένα σπάνιο θέαμα παγκίοσμιας ελβέλειας.
Όχι μόνο έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Qin Gang, ένα προνόμιο που συνήθως επιφυλάσσεται στον κορυφαίο ηγέτη μιας χώρας, αλλά ο Musk είχε επίσης συναντήσεις με τους Υπουργούς Βιομηχανίας και Πληροφορικής και Εμπορίου — ένα φαινομενικά καλό βήμα για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας και για τις ευκαιρίες επενδυτικές ευκαρίες της Tesla στη χώρα.

Έρχονται οι CEO…

Αλλά η πόρτα.... απέχει πολύ από το να είναι ανοιχτή σε όλες τις προσπάθειες των Αμερικανών να επιβάλλουν μια πολιτική περιορισμού της πολιτικής και οικονομιλής ισχύος της.
Τον περασμένο μήνα, ο Κινέζος υπουργός Άμυνας Li Shangfu αρνήθηκε να συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin σε μια διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν και οι δύο στη Σιγκαπούρη.
Επίσης, οι δύο χώρες δεν μπόρεσαν να ευθυγραμμιστούν σε ένα κοινό πλαίσιο κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken και της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen στην Κίνα.
Για πολλούς αναλυτές, είναι ξεκάθαρο: η Κίνα δεν ενδιαφέρεται να μιλάει για πολιτική με τον μεγαλύτερο αντίπαλό της, ενδιαφέρεται να μιλάει για τις επιχειρήσεις.
Στις 24 Μαρτίου, λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου η Κίνα άνοιξε ξανά τα σύνορά της, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple, Tim Cook, παρευρέθηκε στο China Development Forum 2023, ένα ετήσιο επιχειρηματικό συνέδριο που διοργανώθηκε από την κυβέρνηση.
Σε έκπληξη για πολλούς, το κοινό υποδέχτηκε τον Cook με ενθουσιασμό.
Με τη σειρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος δήλωσε «ενθουσιασμένος που επέστρεψε στην Κίνα».
Άλλες αμερικανικές εταιρείες που είχαν στείλει τους κορυφαίους ηγέτες τους στο φόρουμ ήταν οι Johnson & Johnson, Blackstone, Qualcomm Incorporated, Mastercard και Boston Consulting Group.
Στους δύο μήνες που ακολούθησαν, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel Pat Gelsinger, ο Διευθύνων Σύμβουλος των Starbucks Laxman Narasimhan, ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος των Starbucks, Howard Schultz, και ο Jamie Dimon της JPMorgan επισκέφτηκαν όλοι την Κίνα, στις περισσότερες περιπτώσεις για να συμμετάσχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις.

 Το κινεζικό αφήγημα και οι προκλήσεις
 
Οι επισκέψεις των CEOs ταιριάζουν με το αφήγημα που θέλει να διαμορφώσει η Κίνα: ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις αντιστέκονται στην πίεση της κυβέρνησης για αποσύνδεση (decoupling) από την Κίνα, όπως περιγράφεται σε άρθρο των Global Times.
Ένα αφήγημα που συγκεντρώνει την υποστήριξη του κινεζικού κοινού όταν οι ηγέτες του αντιστέκονται στην αμερικανική πολιτική κριτική αλλά υποστηρίζουν την κυβέρνηση όταν πρόκειται για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που είναι κρίσιμες για τον ασιατικό οικονομικό «γίγαντα».
Ωστόσο, η Κίνα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Οι ανασφάλειες που προκαλούνται από την πολιτική της Κίνας για  zero COVID και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Δύσης έχουν αναγκάσει πολλές ξένες εταιρείες να ξανασκεφτούν την εξάρτησή τους από την Κίνα.
Ως αποτέλεσμα, πολλοί άρχισαν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ασίας όπως η Ινδία, το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη, το Μπαγκλαντές και η Μαλαισία.
Επιπλέον, η Κίνα αντιμετωπίζει σημαντικές δημοσιονομικές ανισορροπίες στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης, πρωτοφανή ανεργία στους νέους και υποτονικές καταναλωτικές δαπάνες.

Ανοικτή στις επιχειρήσεις

Η ηγεσία της Κίνας έχει επίγνωση αυτής της επισφάλειας στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Κατά τις σημαντικότερες πολιτικές και νομοθετικές συνεδριάσεις της χώρας τον Μάρτιο, η κεντρική κυβέρνηση έθεσε την «προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων» ως βασικό οικονομικό στόχο για το 2023.
Ο πρωθυπουργός Li Qiang τόνισε ότι η Κίνα είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις και θα παρείχε καλύτερο περιβάλλον και καλύτερες υπηρεσίες σε όλους, καθώς «η ανάπτυξη της οικονομίας είναι το θεμελιώδες κλειδί για τη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Τα πρόσφατα εγκριθέντα μέτρα για την τόνωση των ξένων επενδύσεων περιλαμβάνουν τη χαλάρωση των περιορισμών στις ξένες επενδύσεις σε τομείς που σήμερα είναι περιορισμένοι, τη βελτίωση του εκτελωνισμού των αγαθών και του ελέγχου των εξαγωγών και την περαιτέρω ανάπτυξη ζωνών ελεύθερων συναλλαγών.
Λίγο μετά τη μετακίνηση της κεντρικής κυβέρνησης σε μια πιο «ανοιχτή» Κίνα, οι περιφερειακές και δημοτικές κυβερνήσεις άρχισαν να εφαρμόζουν τους δικούς τους τρόπους για να προσελκύσουν περισσότερες ξένες επιχειρήσεις.
Η πόλη της Γκουανγκζού χαρακτήρισε το 2023 Έτος Επένδυσης στην Κίνα.
Ο He Lifeng, Αντιπρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου, παρευρέθηκε στην εκδήλωση και εκφώνησε μια ομιλία υποσχόμενη να τονώσει τη ζωτικότητα της αγοράς και να επικεντρωθεί στην εφαρμογή πολιτικών για την υποστήριξη της ανάπτυξης επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό στην Κίνα.
Επίσης, η δημοτική κυβέρνηση της Σαγκάης, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις για το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας, διοργάνωσε ειδικές συνεντεύξεις Τύπου για να εισαγάγει μέτρα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, διεκδικώντας πειραματικό άνοιγμα στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της εκπαίδευσης και της ιατρικής περίθαλψης.

Οι αντιρρησίες

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται πολλά υποσχόμενο για τις ξένες επιχειρήσεις, ο Gordon Chang, συνεργάτης στο Gatestone Institute και ειδικός στην Κίνα, είναι επικριτικός για τις αμερικανικές εταιρείες που σπεύδουν στην Κίνα.
«Οι επιχειρήσεις είναι ανήθικες και μερικές φορές, όπως στην περίπτωση της Κίνας.
Είναι ανήθικο να δραστηριοποιούμαστε —και συνεπώς να ενισχύουμε— σε ένα καθεστώς που διαπράττει γενοκτονία και άλλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», επισήμανε.
Επιπλέον, υποστηρίζει ο Chang, το κλίμα υπεραισιοδοξίας απέναντι σητ Κίνα δεν ισχύει..
«Όπως είδαμε φέτος, η διεθνής επιχειρηματική κοινότητα πίστευε ότι η κινεζική οικονομία θα ανακάμψει γρήγορα μετά το τέλος των πολιτικών του ''μηδενικού COVID'' τον περασμένο Δεκέμβριο», επισήμανε, αλλά η γρήγορη ανάκαμψη στην Κίνα δεν ήταν ποτέ στο ορίζοντα
«Πρώτον, η Κίνα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το COVID-19.
Δεύτερον, ο Xi επαναφέρει την Κίνα σε μια κρατική οικονομία.
Τρίτον, η οικονομία της χώρας πνίγεται από το τεράστιο χρέος που γεννήθηκε για την ανάπτυξη, ειδικά μετά την παγκόσμια ύφεση του 2008.
Οι Κινέζοι είναι πλέον από τους πιο απαισιόδοξους πολίτες.
Δεν έχουν καμία διάθεση να ξοδέψουν και ως εκ τούτου να διασώσουν την αποτυχημένη οικονομία τους».
Αντιμετωπίζοντας αυτές τις προκλήσεις, η Κίνα συνειδητοποιεί ότι πρέπει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τις αμερικανικές επιχειρήσεις και να δείξει ότι είναι ανοιχτή για τις επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης