Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Στην Πολωνία το επιχειρησιακό κέντρο για το sabotage στους αγωγούς Nord Stream - Ακυρώνεται η προπαγάνδα της Δύσης

Αποκάλυψη: Στην Πολωνία το επιχειρησιακό κέντρο για το sabotage στους αγωγούς Nord Stream - Ακυρώνεται η προπαγάνδα της Δύσης
Τα νέα στοιχεία των ερευνών των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας συμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Σχετικά Άρθρα
H προπαγάνδα της Δύσης σε σχέση με τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και την ε[ιχείρηση δολιοφθοράς εναντίον τους, καταρρέει...
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντεγκληματικής Πολιτικής της Γερμανίας ερευνά στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν ότι η Πολωνία χρησιμοποιήθηκε ως επιχειρησιακή βάση για την οργάνωση εκρήξεων στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, ανέφερε το Σάββατο 10 Ιουνίου 2023 σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.
Στις αρχές Μαρτίου, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το γιοτ που φέρεται να συνδέεται με το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream.
Το ιστιοπλοϊκό σκάφος Bavaria Cruiser 50 με το όνομα Andromeda νοικιάστηκε από άγνωστα άτομα, με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που χρησιμοποιήθηκε για την ενοικίασή του να υπονοεί συνδέσεις με την Ουκρανία, ανέφερε το δημοσίευμα.
Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να καταλάβουν γιατί το γιοτ που χρησιμοποιήθηκε για την ανατίναξη αγωγών φυσικού αερίου εισήλθε στα πολωνικά ύδατα, ανέφερε η το δημοσίευμα.
Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η Πολωνία θα μπορούσε να είναι το κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης και χρηματοδότησης της επίθεσης δολιοφθοράς, πρόσθεσε η εφημερίδα.
Thomas Fazi (@battleforeurope) / Twitter
Οι έρευνες των υπηρεσιών ασφάλειας

Γερμανοί ερευνητές ανακατασκεύασαν ολόκληρο το ταξίδι της Ανδρομέδας δύο εβδομάδων και διαπίστωσαν ότι παρέκκλινε από τη διαδρομή της για να εισέλθει στα πολωνικά ύδατα, αναφέρει η έκθεση.
Τα ευρήματα που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως συνδυάστηκαν με δεδομένα από τον εξοπλισμό ραδιοφώνου και πλοήγησης της Ανδρομέδας, καθώς και με δορυφορικά και κινητά τηλέφωνα και λογαριασμούς Gmail που χρησιμοποιούσαν οι ένοχοι, καθώς και δείγματα DNA που έμειναν στο πλοίο, σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι η Γερμανία προσπάθησε να ταιριάξει με τα ευρήματα.
Δείγματα DNA ανήκουν σε τουλάχιστον έναν Ουκρανό στρατιώτη, σύμφωνα με τις έρευνες.

Την ίδια ώρα, η Πολωνία, που διεξάγει τη δική της έρευνα, προσπαθεί εδώ και μήνες να μάθει τι ερευνά το Βερολίνο σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση, ανέφερε η εφημερίδα.
Ανώτερος αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Πολωνίας είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι οι αρχές της χώρας δεν εμπλέκονται στις επιθέσεις, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει τη συμμετοχή κάποιας ιδιωτικής πολωνικής οντότητας στην επιχείρηση.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι καμία πολωνικλή αρχή δεν εμπλέκεται σε αυτή την ιστορία και δεν πρόκειται για κρατική υπόθεση»,επισήμανε είπε ο αξιωματούχος στην εφημερίδα, προσθέτοντας «Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι κάποια πολωνική εταιρεία ή οτιδήποτε άλλο εμπλέκεται σε αυτήν την υπόθεση».
Άλλοι Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αμφέβαλλαν ότι η Andromeda εμπλέκεται στην καταστροφή των αγωγών, σύμφωνα με to δημοσίευμα.

Ο ρόλος των ΗΠΑ και της Ουκρανίας

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ελέγξουν τη ροή της ενέργειακών πόρων μέσω της υποτιθέμενης «απεξάρτησης» από τις Ρωσία εενώ επιχειρούν τη συγκάλυψη της δολιοφθοράς των αγωγών Nord Stream το κόστος της οποία για τη Γερμανίας - οικονομικό και όσον αφορά τη ενεργειακή ασφάλεια – ήταν υψηλό.
Οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2 - που κατασκευάστηκαν για την παράδοση φυσικού αερίου από τη Βαλτική Θάλασσα στη Γερμανία - επλήγησαν από εκρήξεις τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το περιστατικό θεωρείται σκόπιμη επίθεση στην ενεργειακή υποδομή της Ευρώπης και παραμένει υπό διερεύνηση από τη Δανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, καθώς και χωριστά από τη Ρωσία, καθώς τα ευρωπαϊκά έθνη αρνήθηκαν να μοιραστούν τα ευρήματα των ερευνών τους.
Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία βρίσκονται πίσω από το περιστατικό, καθώς το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον ήταν από τους πιο ένθερμους αντιπάλους του έργου, αποκαλώντας τον αγωγό «απειλή» για την Ευρώπη.
Saboteri koristili Poljsku kao bazu prije napada na Sjeverni tok, tvrde  istražitelji - Index.hr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης