Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνταρακτική αποκάλυψη: Κατεγράφη έκρηξη πριν καταστραφεί το φράγμα Kakhovka - Νορβηγοί επιστήμονες δικαιώνουν τη Ρωσία

Συνταρακτική αποκάλυψη: Κατεγράφη έκρηξη πριν καταστραφεί το φράγμα Kakhovka -  Νορβηγοί επιστήμονες δικαιώνουν τη Ρωσία
Νορβηγοί επιστήμονες ανέλυσαν τα σεισμικά σήματα περιφερειακών σταθμών
Σχετικά Άρθρα
Σεισμικά σήματα, που υποδεικνύουν έκρηξη στο φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka (HPP), κατέγραψαν Νορβηγοί ερευνητές (NORSAR), όταν ανατινάχθηκε η μονάδα νωρίς στις 6 Ιουνίου 2023.
«Η NORSAR έχει αναλύσει τα σεισμικά σήματα από περιφερειακούς σταθμούς», αναφέρουν στον ιστότοπό τους οι ερευνητές.
«Τα δεδομένα από περιφερειακούς σεισμικούς σταθμούς δείχνουν καθαρά σήματα την Τρίτη 6 Ιουνίου στις 2:54 π.μ. τοπική ώρα (01:54 π.μ. ώρα Νορβηγίας).
Η ώρα και η τοποθεσία (συντεταγμένες: 46.7776, 33.37) συμπίπτουν με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για την κατάρρευση του φράγματος Kakhovka.
Τα σήματα δείχνουν ότι έγινε έκρηξη», αποφαίνονται οι επιστήμονες.
Εξάλλου, οι Νορβηγοί ερευνητές «παρατήρησαν αδύναμα σήματα από ένα σεισμικό γεγονός νωρίτερα από τις 02:35 π.μ. (τοπική ώρα) που προέρχονταν από την κατεύθυνση του φράγματος Kakhovka».

Η πυραυλική επίθεση των Ουκρανών

Πρόκειται για μία συνταρακτική αποκάλυψη, που έρχεται να δικαιώσει τις ρωσικές αρχές, οι οποίες έχουν ανακοινώσει πως το πρωί της 6ης Ιουνίου, ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση στον HPP Kakhovka, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή των βαλβίδων στο φράγμα του HPP, απελευθερώνοντας χείμαρρους νερού.
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, υπάρχουν 35 κοινότητες στην πλημμυρική ζώνη και οι κάτοικοι των γειτονικών χωριών απομακρύνονται.
Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 60 μεταφέρθηκαν με προβλήματα στο νοσοκομείο.
Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού έχει προκαλέσει σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά με γεωργικές εκτάσεις κατά μήκος του ποταμού Δνείπερου να καταστρέφονται
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Dmitry Peskov, χαρακτήρισε την επίθεση στο φράγμα Kakhovka ως πράξη σκόπιμης δολιοφθοράς από τις ουκρανικές δυνάμεις, προσθέτοντας ότι το καθεστώς του Κιέβου φέρει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες.

Το ΝΑΤΟ φέρει την ευθύνη

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Nikolay Patrushev
υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ «φέρουν την ευθύνη» για την καταστροφή του φράγματος Kakhovka.
Ο Patrushev είπε ότι οι χώρες αυτές «συντονίζουν τις δραστηριότητες της Ουκρανίας» και ως εκ τούτου «έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τους βομβαρδισμούς».

Πάνω από 6.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πλημμυρισμένες περιοχές

Εν τω μεταξύ περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 235 παιδιών, απομακρύνθηκαν από τις πλημμυρισμένες περιοχές της περιφέρειας Kherson μετά την κατάρρευση του φράγματος, όπως ανακοίνωσε ο μεταβατικός κυβερνήτης της περιοχής Vladimir Saldo.
«Από το πρωί της 10ης Ιουνίου, περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί από τις πλημμυρισμένες περιοχές των δήμων Novaya Kakhovka, Aleshky και Golaya Pristan, συμπεριλαμβανομένων 235 παιδιών και 81 ατόμων περιορισμένης κινητικότητας», σημείωσε στο Telegram.
Ο αξιωματούχος είπε ότι 32 από τους ανθρώπους είχαν νοσηλευτεί.
Έκανε επίσης γνωστό, πως επιχειρούν στην περιοχή 795 διασώστες, οι οποίοι ωστόσο παρεμποδίζονται από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς.

Δνείπερος: Επιστροφή στην κανονική ροή έως τις 16 Ιουνίου

Το νότιο τμήμα του ποταμού Δνείπερου πιθανόν να έχει επιστρέψει στην κανονική του ροή έως τις 16 Ιουνίου ύστερα από τις πλημμύρες που προκάλεσε η καταστροφή του φράγματος, δήλωσε ο Saldo.
H στάθμη του νερού στη Νova Kakhovka, την πόλη που βρίσκεται κοντά στο φράγμα, έχει τώρα υποχωρήσει κατά 3 μέτρα σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα όπου βρέθηκε αμέσως μετά την ανατίναξη του φράγματος προ πέντε ημερών.
Ο ίδιος δήλωσε ότι με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς της ρωσικής εταιρίας υδροηλεκτρικών σταθμών RusHydro, ο Δνείπερος θα επιστρέψει στην κανονική του ροή στο τμήμα νοτίως του κατεστραμμένου υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka έως τις 16 Ιουνίου.

Διαρκής ενημέρωση Putin

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στην περιοχή της Kherson μετά την πρόσφατη κατάρρευση του φράγματος Kakhovka , δήλωσε οSaldo.
«Ο πρόεδρος ασχολείται με την κατάσταση.
Με καλεί συχνά και με κάνει ερωτήσεις, παρακολουθώντας την κατάσταση όλη την ώρα», είπε.
Σύμφωνα με τον Saldo, ο Ρώσος πρόεδρος του έδωσε εντολή να συλλέξει και να διαβιβάσει τα πληρέστερα δεδομένα για την κατάσταση των πλημμυρών, καθώς και να παράσχει στους κατοίκους της περιοχής όλη την απαραίτητη βοήθεια, ηθική και υλική, μεταξύ άλλων όσον αφορά την ανοικοδόμηση.
«Αυτό αφορά όλους τους κατοίκους της Kherson που βρίσκονται στις πλημμυρισμένες περιοχές.
Η περιουσία τους, συμπεριλαμβανομένης της υλικής ιδιοκτησίας που έχει χαρακτηριστεί ως γεωργικής εκτάσεως - θα αποκατασταθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης