Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σουδάν: Νέα κατάπαυση του πυρός, αμφίβολο αν θα τηρηθεί - «Ανεπιθύμητος» ο επιτετραμμένος του ΟΗE

Σουδάν: Νέα κατάπαυση του πυρός, αμφίβολο αν θα τηρηθεί  - «Ανεπιθύμητος» ο επιτετραμμένος του ΟΗE
Στόχος της κατάπαυσης του πυρός ειναι να «φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια» όπου υπάρχει ανάγκη στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.
Σχετικά Άρθρα
Τέθηκε σε ισχύ στις 10/6 το πρωί νέα κατάπαυση πυρός στο Σουδάν, με τους κατοίκους όμως να έχουν λίγες ελπίδες ότι θα τηρηθεί ύστερα από τις επανειλημμένες παραβιάσεις προηγούμενων εκεχειριών στους σχεδόν δύο μήνες της σύγκρουσης, που έχει προκαλέσει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
Τα στρατόπεδα των δύο εμπόλεμων στρατηγών έκαναν δεκτή μια 24ωρη κατάπαυση πυρός, από τις 6 π.μ. τοπική ώρα, όπως ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, που έχει ρόλο μεσολαβητή και φιλοξενεί εδώ και εβδομάδες τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπάλων.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, η κατάσταση φαινόταν ήρεμη σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.
«Η ανακωχή για μια ημέρα είναι το λιγότερο στο οποίο ελπίζουμε. Ανυπομονούμε να τελειώσει αυτός ο καταραμένος πόλεμος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος του Μπάχρι.
Στόχος της κατάπαυσης του πυρός ειναι να «φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια» όπου υπάρχει ανάγκη στη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Burhan: Ανεπιθύμητος ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ Volker Pertes

Την ίδια στιγμή εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν ανακοίνωσε πως το Χαρτούμ «ειδοποίησε» τον κ. Guterres ότι ανακήρυξε τον ειδικό επιτετραμμένο του ΟΗΕ Volker Pertes persona non grata.
Ο επικεφαλής του στρατού του Σουδάν και de facto ηγέτης της χώρας, ο στρατηγός Abdel Fatah al Burhan είχε ζητήσει να απομακρυνθεί από τη θέση ο κ. Pertes από τα τέλη Μαΐου προσάπτοντάς του πως ευθυνόταν για το ξέσπασμα του πολέμου στις 15 Απριλίου ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Mohamed Hamdan Daglo.
Η κίνηση στην οποία προχώρησε το στρατιωτικό καθεστώς του Σουδάν ανακηρύσσοντας ανεπιθύμητο πρόσωπο τον ειδικό επιτετραμμένο του ΟΗΕ είναι «αντίθετη» στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και «μη εφαρμοστέα», είπε χθες ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Antonio Guterres, ξεκαθαρίζοντας πως το καθεστώς του γερμανού διπλωμάτη Volker Pertes παραμένει «αμετάβλητο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης