Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Κίνα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στις 18/6 - Διπλωματική προσπάθεια για σταθεροποίηση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας

tags :
Στην Κίνα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στις 18/6 - Διπλωματική προσπάθεια για σταθεροποίηση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας
Η επίσκεψη Blinken στην Κίνα, η πρώτη Αμερικανού ΥΠΕΞ μετά από πέντε χρόνια, είχε προγραμματιστεί για το Φεβρουάριο αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της υπόθεσης κινεζικού αερόστατου πάνω από τον αμερικανικό εναέριο χώ ρο που οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν κατασκοπευτικό και κατέρριψαν
Σχετικά Άρθρα
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Anthony Blinken σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Πεκίνο την Κυριακή 18/6 για να διεξαγάγει εδώ και καιρό αναβληθείσες συνομιλίες για τη σταθεροποίηση της σχέσης ΗΠΑ-Κίνας, δήλωσε χθες αμερικανός αξιωματούχος.
Η πηγή αυτή δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Τον Φεβρουάριο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στην κινεζική πρωτεύουσα, που θα ήταν το πρώτο έπειτα από πέντε χρόνια, εξαιτίας της υπόθεσης κινεζικού αερόστατου που πέταγε σε μεγάλο ύψος στον αμερικανικό εναέριο χώρο, που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό κι έστειλε μαχητικό να το καταρρίψει.

Νέα πηγή έντασης τα δημοσιεύματα περί μυστικής συμφωνίας Κίνας - Κούβας

Έκτοτε η Ουάσιγκτον κάνει προσπάθειες να αναπρογραμματιστεί η επίσκεψη, όμως τα πράγματα μοιάζουν να περιπλέχθηκαν εξαιτίας δημοσιευμάτων στον αμερικανικό Τύπο, ιδίως της εφημερίδας Wall Street Journal, περί «μυστικής συμφωνίας» της Κίνας με την Κούβα για τη δημιουργία βάσης υποκλοπής επικοινωνιών στη νήσο της Καραϊβικής, 160 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντας, όπου βρίσκονται σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Εκπρόσωποι του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου και του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν την Πέμπτη 8/6 πως το δημοσίευμα της WSJ «δεν είναι ακριβές», πάντως ο πρώτος, ο John Kirby έσπευσε να προσθέσει πως  Ουάσιγκτον έχει «αληθινές ανησυχίες» για τη σχέση Πεκίνου-Αβάνας και την παρακολουθεί «στενά».
Ρεπορτάζ για την υποτιθέμενη συμφωνία δημοσίευσε και η εφημερίδα New York Times.

Διέψευσαν Κινέζοι και Κουβανοί

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε την Παρασκευή 9/6 κάνοντας λόγο για «φήμες και συκοφαντίες» από την «αυτοκρατορία των υποκλοπών», τις ΗΠΑ.
Η διπλωματία της Κούβας χαρακτήρισε «ψευδές και ανυπόστατο» το δημοσίευμα.
Ωστόσο τα δημοσιεύματα για την Κούβα ενδέχεται να θέσουν και αυτή τη φορά υπό αμφισβήτηση το ταξίδι του κ. Blinken, θεωρητικά μείζον βήμα προς την «αναθέρμανση» των σχέσεων που προέβλεπε πρόσφατα ο αμερικανός πρόεδρος Joe Biden.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Marc Warner και ο Ρεπουμπλικάνος συνάδελφός του Marco Rubio, οι επικεφαλής της επιτροπής που είναι αρμόδια για ζητήματα που άπτονται των υπηρεσιών πληροφοριών στη Γερουσία, ανέφεραν πως είναι «βαθιά ανήσυχοι» για τις πληροφορίες που δημοσίευσε η Wall Street Journal, απαιτώντας «οι ΗΠΑ να αντιδράσουν στις συνεχιζόμενες θρασείες επιθέσεις της Κίνας εναντίον της εθνικής μας ασφάλειας».
Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον περιορίστηκε να δηλώσει πως δεν έχει καμιά πληροφορία για το ενδεχόμενο ταξίδι του κ. Blinken, παρέπεμψε στην πιο πρόσφατη συνάντηση των προέδρων των δύο χωρών Joe Biden και Zi Jinping τον Νοέμβριο και πρόσθεσε:
«Η Κίνα είναι ανοικτή στον διάλογο με τις ΗΠΑ. Ελπίζουμε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν προς την ίδια κατεύθυνση με την Κίνα και ότι θα εφαρμοστούν από κοινού όσα συμφωνήθηκαν ανάμεσα στους δυο προέδρους στις συνομιλίες τους στο Μπαλί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης