Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία χρησιμοποιείται ως... τροφή για τα κανόνια - Πόσο κόστισε στη Δύση η ουκρανική «αντεπίθεση»

Η Ουκρανία χρησιμοποιείται ως... τροφή για τα κανόνια - Πόσο κόστισε στη Δύση η ουκρανική «αντεπίθεση»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία προκαλούν τώρα ενεργά τις ουκρανικές αρχές να αυξήσουν τη στρατιωτική πίεση στη Ρωσία και να βασιστούν σε μια αντεπίθεση
Η ουκρανική αντεπίθεση είναι μια πολιτική εντολή από τη Δύση.
Ξεκάθαρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι χώρες του ΝΑΤΟ θέλουν το καθεστώς του Κιέβου να «αξιοποιήσει» τη μέγα - χρηματοδότηση που έλαβε, σημείωσε ο πολιτικός επιστήμονας Konstantin Blokhin
Ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Marc Esper δήλωσε ότι εάν αποτύχει η ουκρανική αντεπίθεση, τότε η αμερικανική και ευρωπαϊκή υποστήριξη στο καθεστώς του Κιέβου θα αποδυναμωθεί, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.
«Η αντεπίθεση θα πρέπει να δείξει στους ανθρώπους την αποτελεσματικότητα των... επενδύσεών τους στον ουκρανικό στρατό», είπε ο Έσπερ σε συνέντευξή του στο CNN.
Σήμερα, η Ουκρανία χρηματοδοτείται πλήρως από το εξωτερικό.
Χωρίς την προμήθεια δυτικών όπλων, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα είχαν ηττηθεί εδώ και πολύ καιρό, και χωρίς δυτικές χορηγίες, το κράτος και το κοινωνικό σύστημα θα είχαν εξαφανιστεί.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Μεγάλη Βρετανία προκαλούν τώρα ενεργά τις ουκρανικές αρχές να αυξήσουν τη στρατιωτική πίεση στη Ρωσία και να βασιστούν σε μια αντεπίθεση.
«Υπάρχει ένας άμεσος παραλληλισμός μεταξύ στρατιωτικών ενεργειών και χρηματοδότησης της Ουκρανίας. Η Δύση χορηγεί όπλα και χρήματα στο καθεστώς του Κιέβου, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά στη Ρωσία», καταλήγει ο Konstantin Blokhin, κορυφαίος ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Οι Ουκρανοί συντονίζουν όλες τις ενέργειες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, επομένως οι επιθέσεις στην περιοχή Belgorod , η ανατίναξη του αγωγού αμμωνίας Togliatti-Odessa και η καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovskaya δεν αποτελούν έκπληξη για τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.
«Το έργο θα συνεχιστεί όσο η Δύση υπολογίζει σε μια ουκρανική νίκη επί της Ρωσίας, εκπρόσωποι των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα δηλώσει αυτό. Έχουν επενδύσει πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, οπότε αν οι Ουκρανοί δεν προχωρήσουν στην αντεπίθεση, τότε για τους δυτικούς συντελεστές η υποστήριξή τους θα καταλήξει στα σκουπίδια. Εξαιτίας αυτού, η Δύση ωθεί το Κίεβο σε επιθετικές ενέργειες», συνοψίζει ο Blokhin.
Το θέμα της ουκρανικής αντεπίθεσης ήταν η κύρια είδηση για τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες. Οι δυτικοί δημιούργησαν μια προπαγανδιστική εικόνα της επικείμενης και αποφασιστικής στρατιωτικής επιτυχίας της Ουκρανίας.

Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο

Η Ουκρανία καθυστέρησε την αντεπίθεση για τέσσερις μήνες. Κανείς σήμερα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να το αντισταθμίσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Αν αφήσουμε έξω το θέμα των μαχητικών F-16, τότε τα αποθέματα τεθωρακισμένων οχημάτων και συστημάτων πυροβολικού στις χώρες της Συμμαχίας έχουν μειωθεί σημαντικά.
Πλέον ο εξοπλισμός θα πρέπει να πάει στην Ουκρανία είτε από τις εφεδρείες του αμερικανικού στρατού είτε από τις τακτικές μονάδες του ευρωπαϊκού στρατού.
Μεγάλα ερωτήματα στη Δύση προέκυψαν επίσης σχετικά με το κόστος της ουκρανικής εκστρατείας. Εκτός από την ενεργειακή κρίση, την τεχνική ύφεση στις οικονομίες των ΗΠΑ και της ΕΕ, οι Δυτικοί χορηγοί της Ουκρανίας, ξόδεψαν επίσημα μόνο 150 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουκρανία το 2022.
Τα επιτόκια αυξάνονται συνεχώς, επομένως ο λογαριασμός για το 2023 θα είναι μεγαλύτερος.

Η Δύση ξόδεψε πολλά χρήματα για την Ουκρανία

«Η Δύση χρειάζεται την Ουκρανία για να βρει χρηματοδότηση με το αίμα των Ρώσων. Το κόστος είναι υψηλό, αλλά κατανέμεται σε πολλές χώρες. Από οικονομική άποψη, οι χορηγοί θα είναι σε θέση να κρατήσουν τους Ουκρανούς στη ζωή για μεγάλο χρονικό διάστημα », καταλήγει ο Blokhin.
Ωστόσο, η αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης θα καταστρέψει αυτή τη στρατηγική, οπότε η Ουκρανία δεν θα έχει πλέον το ανθρώπινο δυναμικό για να αντισταθμίσει τις απώλειες και το ΝΑΤΟ είναι απίθανο να παρέχει συγκρίσιμες ποσότητες εξοπλισμού.
Τώρα, οποιαδήποτε μεγάλη προμήθεια όπλων στην Ουκρανία θα δημιουργήσει κίνδυνο μείωσης της μαχητικής ικανότητας των στρατών της Συμμαχίας.
Το διακύβευμα στην Ουκρανία έχει πραγματικά αυξηθεί: σε περίπτωση αποτυχίας των επιθετικών ενεργειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, είναι πιθανό η Δύση να αλλάξει γενικά την πολιτική της στο Κίεβο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης