Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι ανατίναξαν το φράγμα Kakhovka λέει η Ουκρανία – Απόδειξη … συνομιλία Ρώσων στρατιωτών

Οι Ρώσοι ανατίναξαν το φράγμα Kakhovka λέει η Ουκρανία – Απόδειξη … συνομιλία Ρώσων στρατιωτών
Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έδωσαν στη δημοσιότητα ένα ηχητικό διάρκειας 1,5 λεπτών
Οι Ρώσοι είναι πίσω από την ανατίναξη του φράγματος Nova Kakhovka υποστηρίζει η Ουκρανία, επικαλούμενη πληροφορίες από τις μυστικές ουκρανικές υπηρεσίες (SBU), οι οποίες για απόδειξη… παρουσιάζουν ένα ηχητικό που όπως υποστηρίζουν, αποτελεί προϊόν υποκλοπής τηλεφωνικής συνομιλίας δύο Ρώσων στρατιωτών.
Το ηχητικό είναι διάρκειας 1,5 λεπτών και φέρεται να αφορά μια συνομιλία δύο αντρών που συζητούν στα ρωσικά τα επακόλουθα της καταστροφής του φράγματος.
Αν και είναι προφανές πως η επιχειρηματολογία των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών κάθε άλλο παρά μπορεί να πείσει για την αξιοπιστία της, έγινε γνωστό πως άρχισε ποινική έρευνα για εγκλήματα πολέμου και «οικοκτονία».

Η συνομιλία

Κατά τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, το ηχητικό που δημοσίευσε στο Telegram αφορά μια συνομιλία μεταξύ δύο Ρώσων στρατιωτών.
Η συνομιλία αρχίζει με τον ένα στρατιώτη να λέει: «Έχω νέα.
Χθες υπήρξε ένα βίντεο στο Telegram, ένας στρατιώτης στεκόταν εκεί με τη στολή του, το πρόσωπο του ήταν καλυμμένο.
Και λέει ότι δεν υπάρχουν πλημμύρες, ότι οι άνθρωποι ζουν κανονικά.
Και πίσω του υπάρχει ένα παράθυρο και μπορείς να δεις ότι το νερό είναι μέχρι τα γόνατά του».
«Είναι αστείο.
Έχει να κάνει με το γεγονός της καταστροφής του υδροηλεκτρικού φράγματος;» ρωτά ο δεύτερος στρατιώτης.
«Ναι. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το υδροηλεκτρικό φράγμα ψύχει τον πυρηνικό τους αντιδραστήρα» απαντά ο πρώτος στρατιώτης, με τον δεύτερο να του λέει: «Υπέροχα. Το έκαναν στον εαυτό τους. Θα ανατιναχθεί και αυτό ήταν».

Εμείς το κάναμε

«Οι δικοί μας το έκαναν.
Δεν είναι αυτοί, είναι δικοί μας» λέει ο πρώτος στρατιώτες, με τον δεύτερο να του απαντά: «Πραγματικά, ήταν δικοί μας; Είπαν ότι οι Ουκρανοί το έκαναν».
«Όχι, δεν το ανατίναξαν αυτοί.
Δική μας ομάδα σαμποτέρ ήταν εκεί.
Ήθελαν να προκαλέσουν φόβο με αυτό το φράγμα.
Δεν πήγε όμως βάσει του σχεδίου.
Πήγε πέρα από ότι σχεδίασαν» επισημαίνει ο πρώτος στρατιώτης, με τον δεύτερο να διερωτάται εάν πρόκειται για ένα δεύτερο Chernobyl.
«Ήταν φτιαγμένο τη δεκαετία του ’50.
Κατέρρευσε γρήγορα» απαντά ο πρώτος στρατιώτης.

Καμία περαιτέρω διευκρίνιση

Πέρα από αυτό το διάλογο που μπορεί να έχει πραγματοποιηθεί από τον οποιονδήποτε και οπουδήποτε, οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας δεν έδωσαν καμία άλλη λεπτομέρεια.
«Οι εισβολείς ήθελαν να εκβιάσουν την Ουκρανία ανατινάζοντας το φράγμα και προκάλεσαν μια ανθρωπογενή καταστροφή στον νότο της χώρας μας» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η SBU.
Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει απορρίψει κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή στην καταστροφή του φράγματος, αναφέροντας πως οι Ουκρανοί βομβάρδισαν το φράγμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης