Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από την Goldman Sachs στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας - Τι σημαίνει η νέα επιλογή του Erdogan

Από την Goldman Sachs στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας - Τι σημαίνει η νέα επιλογή του Erdogan
Η Hafize Gaye Erkan είναι η πρώτη γυναίκα που ηγείται της κεντρικής τράπεζα της Τουρκίας - Θα αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
Από την αμερικανική Goldman Sachs, βρέθηκε στο τιμόνι της τουρκικής κεντρικής τράπεζας. Ο λόγος για την Hafize Gaye Erkan την πρώτη γυναίκα που ηγείται του θεσμού και πλέον το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα πάει κόντρα στον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, και θα αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό.
«Ο Recep Tayyip Erdoğan διόρισε μία πρώην Αμερικανίδα τραπεζίτη ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, σε ένα τελευταίο σημάδι ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας μπορεί να αλλάξει πορεία στις ανορθόδοξες πολιτικές του που έχουν πυροδοτήσει μια επώδυνη κρίση κόστους ζωής και έχουν στείλει τη λίρα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου» αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των Financial Times.
Η Hafize Gaye Erkan, η οποία έχει διατελέσει ανώτερη υπάλληλος στην Goldman Sachs καθώς και στην First Republic των ΗΠΑ, θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα ηγηθεί της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. Θα αναλάβει τα ηνία από τον Şahap Kavcıoğlu, ο οποίος είχε μειώσει απότομα τα επιτόκια κατ' εντολή του Erdogan.
Η απόφαση του Τούρκου προέδρου να αξιοποιήσει την Erkan ήρθε μόλις λίγες ημέρες αφότου επέλεξε τον Mehmet Şimşek, έναν πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό δημοφιλή στους διεθνείς επενδυτές, ως υπουργό Οικονομικών. Επίσης, διόρισε τον Cevdet Yilmaz, ο οποίος θεωρείται υποστηρικτής των ορθόδοξων οικονομικών πολιτικών, ως αντιπρόεδρο.

Συγκρατημένοι αισιοδοξία στους επενδυτές

Οι επιλογές του Erdogan έχουν προκαλέσει τη συγκρατημένη αισιοδοξία των επενδυτών ότι ο ίδιος θα στραφεί σε μια πιο συμβατική πολιτική, καθώς η οικονομία της Τουρκίας υφίσταται έντονη πίεση.
Ο Erdogan, δια βίου πολέμιος του υψηλού κόστους δανεισμού, ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να μειώσει το βασικό επιτόκιό της από το 19% πριν από δύο χρόνια στο 8,5%, μια κίνηση που κατηγορήθηκε ότι πυροδότησε μια κρίση πληθωρισμού και έστειλε τη λίρα σε πτώση έναντι του δολαρίου.
Επενδυτές και οικονομολόγοι έχουν πει ότι η Τουρκία πρέπει να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια για να επιβραδύνει την ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών και να προσελκύσει τους ξένους επενδυτές που εγκατέλειψαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Τα ομόλογα της Τουρκίας σε δολάριο έχουν αυξηθεί σε τιμές από τότε που έγινε σαφές ότι ο Şimşek θα διοριστεί υπουργός Οικονομικών, ενώ το κόστος για την προστασία από μια χρεοκοπία της Τουρκίας έχει μειωθεί.

Το who is who της Erkan

Η Erkan είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στη χρηματοοικονομική μηχανική και την επιχειρησιακή έρευνα από το Πανεπιστήμιο Princeton και ήταν επικεφαλής της ομάδας ανάλυσης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Goldman πριν θητεύσει σχεδόν οκτώ χρόνια ως ανώτερο στέλεχος στην First Republic.
Η 44χρονη Τουρκοαμερικανίδα είχε ένα άστατο τέλος στη θητεία της στην First Republic, όπου διορίστηκε συνδιευθύνουσα σύμβουλος τον Ιούλιο του 2021. Η First Republic εξαγοράστηκε από την JP Morgan σε μια πώληση φωτιά φέτος, έπειτα από ένα bank run από την πλούσια πελατεία της.

Το δύσκολο έργο στην Τουρκία

Η Erkan θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια οικονομία σε αυξανόμενο κίνδυνο. Η κεντρική τράπεζα έχει καταναλώσει περίπου 25 δισ. δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα φέτος για να χρηματοδοτήσει ένα τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με πολλούς οικονομολόγους να προειδοποιούν ότι το αποθεματικό της Τουρκίας έχει εξαντληθεί επικίνδυνα.
Θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει μια λίρα που δέχεται ισχυρές πιέσεις, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 60% τα τελευταία δύο χρόνια, αφού οι περικοπές επιτοκίων του Erdogan άφησαν τα επιτόκια σε βαθιά αρνητικό έδαφος, αφού συνυπολογίστηκε ο πληθωρισμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης