Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαψεύδει σενάρια κατασκευής κινεζικής βάσης κατασκοπείας η Κούβα – Συμφωνούν και οι… ΗΠΑ

Διαψεύδει σενάρια κατασκευής κινεζικής βάσης κατασκοπείας η Κούβα – Συμφωνούν και οι… ΗΠΑ
Η μυστική συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία σταθμού ηλεκτρονικής υποκλοπής επικοινωνιών στην Κούβα λέει η WSJ
Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε η Κούβα τα σενάρια που την θέλουν να έχει καταλήξει σε μυστική συμφωνία με την Κίνα για την κατασκευή μιας βάσης κατασκοπείας περίπου 200 χιλιόμετρα από τις ακτές της Φλόριντα των ΗΠΑ.
Δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει ότι η μυστική συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία σταθμού ηλεκτρονικής υποκλοπής επικοινωνιών στην Κούβα, η οποία απέχει ελάχιστα από σημαντικές αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Φλόριντα.
Βάσει του δημοσιεύματος που επικαλείται πηγές στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, το Πεκίνο είναι πρόθυμο να δαπανήσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να επιτύχει αυτό το σκοπό του.

Διάψευση

«Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal δημοσίευσε (...) την εντελώς ψευδή και ανυπόστατη πληροφορία σύμφωνα με την οποία υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Κούβα και στην Κίνα στρατιωτικής φύσης για την εγκατάσταση υποτιθέμενης βάσης κατασκοπείας» ανέφερε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Εξωτερικών Carlos Fernandez de Cossio, ο οποίος επισήμανε πως η Κούβα «απορρίπτει κάθε ξένη στρατιωτική παρουσία» στη Λατινική Αμερική, «συμπεριλαμβανομένων των πολυάριθμων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και στρατευμάτων»
Όπως είπε, τέτοιου είδους συκοφαντίες «κατασκευάζονται συχνά από αξιωματούχους των ΗΠΑ».

Συμφωνούν με την Κούβα και … οι ΗΠΑ

Ωστόσο, το δημοσίευμα διαψεύδουν και οι ΗΠΑ.
«Είδα το δημοσίευμα.
Δεν είναι ακριβές» ανέφερε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, John Kirby, ο οποίος σημείωσε πως «αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η κυβέρνησή μας ανησυχεί από την πρώτη ημέρα για τις δραστηριότητες της Κίνας για να αυξήσει την επιρροή της σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στο ημισφαίριό μας».
Το παρακολουθούμε αυτό πολύ στενά» ανέφερε ο Kirby, τη στιγμή που και το Πεντάγωνο διέψευδε αυτές τις πληροφορίες.
«Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν είναι ακριβές αυτό.
Δεν έχουμε ενημερωθεί για καμιά εγκατάσταση της Κίνας και της Κούβας, για κανενός τύπου βάση κατασκοπείας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο πτέραρχος Patrick Ryder, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν «μόνιμα» τις σχέσεις Κίνας – Κούβας.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση διέθετε εγκαταστάσεις ηλεκτρονικής κατασκοπείας στην Κούβα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης