Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Φοβίζει» τον S&P η JP Morgan - Έρχεται μια νέα εποχή που οι τράπεζες θα αποκτήσουν τεράστια δύναμη

«Φοβίζει» τον S&P η JP Morgan - Έρχεται μια νέα εποχή που οι τράπεζες θα αποκτήσουν τεράστια δύναμη
Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ - JPMorgan, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo - κέρδισαν 499 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία το α' 3μηνο του 2023
Οι Γολιάθ του αμερικανικού τραπεζικού τομέα γίνονται ακόμη μεγαλύτεροι μετά από μια σειρά πτωχεύσεων περιφερειακών τραπεζών που διοχέτευσαν περιουσιακά στοιχεία σε κολοσσούς όπως η JPMorgan, σύμφωνα με ανάλυση της S&P Global Market Intelligence.
Περισσότερο από το 70% της συνολικής αύξησης του ενεργητικού των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών επικεντρώθηκε στους 10 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους, οι οποίοι είδαν συνδυασμένη αύξηση 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο - όταν συμπεριλαμβάνονται και τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με πιο πρόσφατες συγχωνεύσεις και εξαγορές, έγραψε ο S&P.
Η JPMorgan είδε τα περιουσιακά της στοιχεία να αυξάνονται κατά ένα εντυπωσιακό 8,5% την ίδια περίοδο, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης που συνδέεται με την εξαγορά της First Republic Bank την 1η Μαΐου, σύμφωνα με την S&P.
Η First Citizens BancShares είδε το ενεργητικό της να διπλασιάζεται σχεδόν από το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της απόφασής της να αγοράσει τη Silicon Valley Bank.
Τα περιουσιακά στοιχεία της New York Community Bancorp αυξήθηκαν κατά 37% μετά την εξαγορά βασικών τμημάτων της Signature Bank από μια θυγατρική της, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Νέα εποχή

Η επέκταση των ήδη μεγάλων τραπεζών είναι μια τάση που ορισμένοι, συμπεριλαμβανομένου του αναλυτή μετοχών περιφερειακών τραπεζών της Bloomberg Intelligence, Herman Chan, αναμένουν ότι θα συνεχιστεί.
Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η τράπεζα θα χρειαστεί να αγοράσει περισσότερες τράπεζες.
"Στο μέλλον, μόλις υποχωρήσει αυτή η τρέχουσα τραπεζική αναταραχή, θα μπορούσαμε ενδεχομένως να δούμε μια νέα εποχή συγχωνεύσεων και εξαγορών να εγκαινιάζεται", δήλωσε ο Chan.
"Νομίζω ότι θα μπορούσατε να δείτε μεγαλύτερες περιφερειακές τράπεζες να συνδυάζονται με μικρότερες τράπεζες μόνο και μόνο για να αποκτήσουν την κλίμακα που απαιτείται για να αντιμετωπίσουν ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό περιβάλλον και ένα αυστηρότερο περιβάλλον με φόντο τα κέρδη".
Η αύξηση του συνολικού ενεργητικού έρχεται επίσης καθώς οι τράπεζες αναμένουν υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ που στοχεύουν στην ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Κεφαλαιακές ενισχύσεις

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες ενδέχεται να πρέπει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά μέσο όρο 20% - και ένα ευρύτερο φάσμα δανειστών θα αντιμετωπίσει αυστηρές απαιτήσεις για την παρακράτηση χρημάτων - σύμφωνα με ένα σχέδιο των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η ανάλυση του S&P δείχνει ότι 37 από τις 50 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες ανέφεραν αύξηση του συνολικού ενεργητικού τους σε τριμηνιαία βάση το πρώτο τρίμηνο.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας - JPMorgan, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo - κέρδισαν 499 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με την S&P.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης