Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ελβετία χάνει οριστικά την ουδετερότητά της – Άναψε το πράσινο φως για την επανεξαγωγή όπλων στην Ουκρανία

Η Ελβετία χάνει οριστικά την ουδετερότητά της – Άναψε το πράσινο φως για την επανεξαγωγή όπλων στην Ουκρανία
«Οι χώρες που αγοράζουν ελβετικό πολεμικό υλικό θα επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, να το επανεξάγουν σε χώρες που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις» αναφέρει η απόφαση
Σχετικά Άρθρα
H Άνω Βουλή της Ελβετίας άναψε το πράσινο φως την Τετάρτη (7/6/2023) για την επανεξαγωγή όπλων στην Ουκρανία εν μέσω αντιθέσεων για το καθεστώς ουδετερότητας της χώρας.
«Οι χώρες που αγοράζουν ελβετικό πολεμικό υλικό θα επιτρέπεται, υπό προϋποθέσεις, να το επανεξάγουν σε χώρες που εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Άνω Βουλή.
Η απόφαση ελήφθη με 22 ψήφους υπέρ και 17 κατά και τέσσερις αποχές.
Σύμφωνα με τη δήλωση, η νέα διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ και οι επανεξαγωγές θα επιτρέπονται μόνο σε «χώρες προορισμού που δεν παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν χρησιμοποιούν όπλα κατά του άμαχου πληθυσμού».
Επίσης, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο δεν θα χρειάζεται πλέον να λαμβάνει αποφάσεις κατά περίπτωση στο μέλλον.

Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων


Αν και η Ελβετία είχε υιοθετήσει τμήματα των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης του δέσμευσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, η Βέρνη συνέχισε να παρεμποδίζει τη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία.
Σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες, ο Ελβετός Πρόεδρος Alain Berset κατηγόρησε τους υποστηρικτές της μεταφοράς όπλων στην Ουκρανία ως «πολεμική φρενίτιδα», αλλά υπό την πίεση της κοινής γνώμης αναγκάστηκε να παραδεχτεί μόλις λίγες μέρες αργότερα ότι «η επιλογή των λέξεων θα μπορούσε να ήταν πιο σοφή.
Όσοι ήταν υπέρ της μεταφοράς όπλων υποστήριξαν ότι η Ελβετία θα πρέπει να παράσχει περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία και να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Οι αντίπαλοι, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων και των συντηρητικών από το κόμμα SVP, φοβήθηκαν παραβίαση της ουδετερότητας και πολύ στενή προσέγγιση με το ΝΑΤΟ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης