Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σημαντική αποκάλυψη: Οι Ουκρανοί είχαν κάνει άσκηση – πρόβα τζενεράλε με HIMARS για την επίθεση στο φράγμα Kakhovka

Σημαντική αποκάλυψη: Οι Ουκρανοί είχαν κάνει άσκηση – πρόβα τζενεράλε με HIMARS για την επίθεση στο φράγμα Kakhovka
Η δοκιμαστική άσκηση είχε γίνει τον Δεκέμβριο 2022 με σύστημα HIMARS - Οι Ουκρανοί είχαν στοχοθετήσει εδώ και μήνες το φράγμα, οργή στη Ρωσία για ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
(upd) Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη της Μόσχας ότι οι Ουκρανοί είχαν πραγματοποιήσει άσκηση - πρόβα τζενεράλε τον Δεκέμβριο 2022 με σύστημα HIMARS για την καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhova.
Η Ρωσία ζητά άμεσα απαντήσεις από τις ΗΠΑ, καθότι το σύστημα HIMARS είναι αμερικανικό ενώ
ο Vladimir Putin έκανε λόγο για βάρβαρη πράξη αδίστακτων τρομοκρατών.
Ευθύνες στο ΝΑΤΟ επέρριψε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Nikolai Patrushev.
Διεθνή έρευνα για την καταστροφή ζήτησε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan,
ο οποίος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Vladimir Putin και Volodymyr Zelensky.
Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να δώσουν συγκεκριμένη απάντηση για το εάν γνωρίζουν ή όχι πώς χρησιμοποιούνται αμερικανικά όπλα στο έδαφος της Ουκρανίας
, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova για την επίθεση.

Η αποκάλυψη

Στο πλαίσιο της πρόσφατης επίθεσης στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka, υπενθύμισε μάλιστα μια δήλωση - αποκάλυψη που έκανε τον Δεκέμβριο 2022 ο Ουκρανός στρατηγός Andrey Kovalchuk σε συνέντευξή του στην Washington Post, στην οποία είπε ότι ο ουκρανικός στρατός είχε ήδη πραγματοποιήσει δοκιμαστική επίθεση με σύστημα HIMARS από τις ΗΠΑ.
Στόχος της άσκησης ήταν να διαπιστώσει πως η επίθεση σε μία από τις πύλες του φράγματος θα το τρυπούσε και θα ανέβαινε η στάθμη του νερού του ποταμού Δνείπερου.

Ζητούνται εδώ και τώρα απαντήσεις από τον Λευκό Οίκο


«Τώρα, η ερώτηση απευθύνεται στον Συντονιστή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby και την εκπρόσωπο Τύπου Karin Jean-Pierre, όλους τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τις επικοινωνίες στον Λευκό Οίκο.
Γνωρίζετε πώς χρησιμοποιούνται τα αμερικανικά όπλα, τα όπλα που προμηθεύονται στην Ουκρανία;». ρώτησε η Zakharova.
«Γνωρίζατε ότι γίνονται δοκιμαστικές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον μη στρατιωτικών υποδομών σε τρίτες χώρες;
Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτουμε απευθείας στον δημόσιο χώρο ενώπιον του Λευκού Οίκου και πρέπει να τα απαντήσετε», είπε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας τρομοκρατική πράξη την ανατίναξη του φράγματος.

Putin: Βάρβαρη πράξη αδίστακτων τρομοκρατών

Ως βάρβαρη πράξη αδίστακτων τρομοκρατών χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin την επίθεση των Ουκρανών στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
Ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε ότι το Κίεβο, κατόπιν εντολών της Δύσης, συνεχίζει να επιδεινώνει την κατάσταση και να χρησιμοποιεί τρομοκρατικά μέσα.
Η επίθεση στο φράγμα Kakhovka είναι το τελευταίο παράδειγμα αυτού.
«Ο Vladimir Putin δήλωσε ότι οι αρχές του Κιέβου, μετά από εντολή των δυτικών καθοδηγητών τους, εξακολουθούν να βασίζονται στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών, να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, να χρησιμοποιούν ανοιχτά τρομοκρατικές μεθόδους και να οργανώνουν δολιοφθορές στο ρωσικό έδαφος.
Ένα ζωντανό παράδειγμα αυτού είναι η βάρβαρη ενέργεια να καταστρέψουν τον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka στην περιοχή Kherson, η οποία οδήγησε σε μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Oι ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.

Patrushev: Υπεύθυνο το ΝΑΤΟ για την καταστροφή

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Nikolay Patrushev δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ «φέρουν την ευθύνη» για την καταστροφή του φράγματος Kakhovka μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.
Ο Patrushev είπε ότι οι χώρες αυτές «συντονίζουν τις δραστηριότητες της Ουκρανίας» και ως εκ τούτου «έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τους βομβαρδισμούς».
44.png

Διεθνή έρευνα ζητά η Τουρκία

Την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να συνεχίσει τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας επανέλαβε ο Tayyip Erdogan σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin την Τετάρτη 7/6/2023.
«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει την ειρήνη μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του στον απόηχο της καταστροφής του φράγματος Nova Kakhovka.
«Η διεξαγωγή διεξοδικής έρευνας για την έκρηξη του φράγματος που θα δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας είναι σημαντική» δήλωσε ο Erdogan.
«Θα μπορούσε να δημιουργηθεί διεθνής επιτροπή για τη διερεύνηση της έκρηξης.
Ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε» σημείωσε σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.
2221.jpg
Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος επικοινώνησε και με τον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky.
Ο Erdogan πρότεινε και στον Zelensky τη σύσταση διερευνητικής επιτροπής σχετικά με την έκρηξη στο φράγμα.
Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ουκρανίας συζήτησαν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την καταστροφή του φράγματος, καθώς και για τη συμφωνία για τα σιτηρά.
«Η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμβάλει για τη διασφάλιση της ειρήνης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου» επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος στον Ουκρανό ομόλογό του στην τηλεφωνική επικοινωνία.

Η επίθεση

Το βράδυ της Τρίτης (6/6), οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πλήγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka, πιθανώς από ένα σύστημα πολλαπλών πυραύλων Olkha (MLRS).
Ο βομβαρδισμός κατέστρεψε τις υδραυλικές βαλβίδες στο φράγμα του σταθμού, απελευθερώνοντας χείμαρρους νερού.
Στη Novaya Kakhovka, η στάθμη του νερού ξεπέρασε τα 12 μέτρα σε ένα σημείο, αλλά τώρα υποχωρεί.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 πληθυσμιακά κέντρα στη ζώνη πλημμύρας.
Οι κάτοικοι των κοντινών πόλεων και χωριών απομακρύνθηκαν.
Η κατάρρευση του φράγματος του υδροηλεκτρικού εργοστασίου έχει προκαλέσει σοβαρές περιβαλλοντικές ζημιές.
Τεράστια απειλή η καταστροφή του φράγματος Kakhovka - Η χειρότερη μετά το Chernobyl - Σε κίνδυνο 42.000 άνθρωποι, βυθισμένα χωριά

Η χειρότερη καταστροφή μετά το Chernobyl

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες - απώλειες σπιτιών, τροφής, νερού, μέσων διαβίωσης - από την καταστροφή του φράγματος που θα γίνουν αντιληπτές τις επόμενες ημέρες, ενώ πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην Ουκρανία αλλά και στην Ευρώπη μετά το πυρηνικό δυστύχημα στο Chernobyl.
Εκτιμάται πως 600 με 800 τόνοι πετρελαίου έχουν πέσει μέσα στο νερό, με τις πετρελαιοκηλίδες να αναμένεται να φτάσουν στη Μαύρη Θάλασσα μέσω του Δνείπερου.
Ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα που αναμένεται να ανακύψει τις επόμενες ημέρες είναι η έλλειψη πόσιμου νερού - κάτι που θα επηρεάσει ιδιαίτερα την χερσόνησο της Κριμαίας - και η ύδρευση των γεωργικών εκτάσεων, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους αγρότες.
Οι Ρώσοι υποστηρίζουν πως οι Ουκρανοί βομβάρδισαν το φράγμα για να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από την αποτυχημένη αντεπίθεση τους και για να δημιουργήσουν πρόβλημα στην υδροδότηση της Κριμαίας, οι δε Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι ανατίναξαν το φράγμα (βρίσκεται σε περιοχή που ελέγχει ο ρωσικός στρατός) διότι βρίσκονται σε πανικό λόγω της ουκρανικής αντεπίθεσης.
222_2.jpg


Καμία ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia

Μια ακόμα τεράστια πηγή ανησυχίας είναι η κατάσταση με τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia, ο οποίος υδροδοτούνταν από το φράγμα της Kakhovka.
Μέχρι στιγμής όλοι οι αρμόδιοι ειδικοί και επιστήμονες επισημαίνουν πως δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλεια και τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού.
Το φράγμα της Kakhovka τροφοδοτεί με κρύο νερό τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia έτσι ώστε να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Ολόκληρα χωριά κάτω από το νερό

Την ίδια στιγμή ολόκληρα χωριά βρίσκονται κάτω από το νερό.
Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Nova Kahkovka, Vladimir Leontyev το χωριό Korsunka βρίσκεται όλο κάτω από το νερό ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε άλλα γειτονικά χωριά και οικισμούς, όπως η Golaya Pristan στην Kherson, η οποία έχει πλημμυρίσει κατά 80%.
Οι Ρώσοι εκτιμούν ότι στα εδάφη που ελέγχουν στην Kherson, περίπου 22.000 με 40.000 άνθρωποι βρίσκονται στη ζώνη καταστροφής.
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, η πιο δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν είναι σε μια περιοχή της πόλης της Kherson όπου η στάθμη των υδάτων έχει ξεπεράσει τα 3,5 μέτρα, έχοντας πλημμυρίσει πάνω από 1.000 σπίτια.
Όπως αναφέρουν οι ουκρανικές αρχές, μέχρι στιγμής στη δυτική όχθη του Δνείπερου έχουν πλημμυρίσει 1.582 σπίτια ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκένωσαν τα σπίτια τους πάνω από 1.450 άνθρωποι.
17_4.jpg

Αγνοούνται 7 άνθρωποι

Ωστόσο, καλύτερη είναι η εικόνα στην πόλη της Nova Kakhovka όπου καταγράφεται σταδιακή υποχώρηση των υδάτων, αν και γίνεται λόγος για 7 αγνοούμενους.
«Η στάθμη των υδάτων στους πλημμυρισμένους δρόμους της πόλης έχει αρχίσει να υποχωρεί» αναφέρουν οι αρχές της πόλης.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της πόλης, Vladimir Leontyev υποστήριξε πως πράγματι η στάθμη έχει αρχίσει να υποχωρεί, ενώ και η περιφέρεια ανακοίνωσε πως παρατηρείται μια υποχώρηση των υδάτων της τάξης των 35 εκατοστών.
4_44.jpg
Απομακρύνθηκαν πάνω από 5. 000 άνθρωποι

Περισσότεροι από 5.000 έχουν απομακρυνθεί από τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της περιφέρειας Kherson μετά την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος Kakhovka, δήλωσε ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιοχής, Vladimir Saldo.
«Οι κάτοικοι της περιοχής Kherson μεταφέρονται σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.
Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί περισσότεροι από 4.000», έγραψε ο Saldo στον λογαριασμό του στο Telegram.
Υπάρχουν περίπου πενήντα εγκαταστάσεις προσωρινής φιλοξενίας στην περιοχή για σχεδόν 3.000 κλίνες.
Επίσης, υπάρχει χώρος για άλλες 5.500.
Η Κριμαία, η περιοχή Zaporizhia και άλλες περιοχές είναι έτοιμες να παράσχουν προσωρινή στέγαση στους εκτοπισμένους, είπε ο Saldo.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης