Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zelensky: Η Ρωσία να λογοδοτήσει για την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα

Zelensky: Η Ρωσία να λογοδοτήσει για την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα
Οργή Zelensky για την έκρηξη στο φράγμα Καχόβκα
Σχετικά Άρθρα
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι ανατίναξαν τον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα αφού τον είχαν ναρκοθετήσει.
Η Μόσχα πρέπει να λογοδοτήσει για “τρομοκρατική επίθεση”, διαμήνυσε.
Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε πως σκοπός της Ρωσίας ήταν να εμποδίσει τα ουκρανικά στρατεύματα να διασχίσουν τον ποταμό Δνείπερο για να επιτεθούν στις ρωσικές κατοχικές δυνάμεις.
Αξιωματούχοι που έχουν διοριστεί από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής έδωσαν αντικρουόμενες εκδοχές, με ορισμένους να επιρρίπτουν την ευθύνη σε ουκρανικούς βομβαρδισμούς, άλλους να λένε πως το φράγμα στον Δνείπερο εξερράγη από μέσα.
“Απόψε στις 02:50, Ρώσοι τρομοκράτες διενήργησαν εσωτερική πυροδότηση των δομών του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα”, δήλωσε ο Ζελένσκι έπειτα από έκτακτη σύσκεψη υψηλόβαθμών αξιωματούχων.
Είπε πως “συμφωνήθηκε δέσμη διεθνών μέτρων και μέτρων ασφαλείας προκειμένου η Ρωσία να λογοδοτήσει για αυτή την τρομοκρατική επίθεση”.
Απευθυνόμενος αργότερα μέσω βίντεο στη σύνοδο εννέα ευρωπαϊκών χωρών στο Βουκουρέστι, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία είχε υπό τον έλεγχο της το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό για περισσότερο από ένα χρόνο.
«Είναι φυσικά αδύνατο να το ανατινάξεις κατά κάποιο τρόπο απέξω, με βομβαρδισμούς. Ήταν ναρκοθετημένο. Είχε ναρκοθετηθεί από τους Ρώσους κατακτητές και ανατινάχθηκε από τους ίδιους» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Ζελένσκι του οποίου η χώρα θέλει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, κάλεσε τα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας να δείξουν στην συνάντησή τους τον επόμενο μήνα στο Βίλνιους ότι «δεν θα υπάρξει αδυναμία στην Ευρώπη» και να δείξουν στην Ρωσία ότι « η τρομοκρατία δεν είναι ένα εργαλείο που θα επηρεάσει τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ».

"Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η έκρηξη ήταν σκόπιμη, αλλά ο εχθρός ενήργησε με χαοτικό τρόπο, επιτρέποντας να πλημμυρίσει και δικός του εξοπλισμός", ανέφερε ο Ζελένσκι στο Telegram μετά από συνάντηση της στρατιωτικής διοίκησης.
"Ταυτόχρονα, η καταστροφή του φράγματος δεν θα έχει καμία επίδραση στην ικανότητα της Ουκρανίας να ανακαταλάβει τα εδάφη της" πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την επιβολή νέων κυρώσεων στην Ρωσία που θα φορούν κυρίως την βιομηχανία πυραύλων και τον πυρηνικό τομέα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες “ανησυχούν πολύ” μετά τις αναφορές για την έκρηξη στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία φράγμα στην Ουκρανία και προσπαθούν να μάθουν περισσότερα για τις πιθανές επιπτώσεις, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι η καταστροφή του φράγματος στην Ουκρανία “είναι ένα ακόμη παράδειγμα των τρομακτικών συνεπειών της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία” και ότι η καταστροφή είναι “απόλυτα ολέθρια για τις ζωές και τον βιοπορισμό σε όλη την περιοχή”.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης