Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλη Βρετανία: Πλωτά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών θέλει η κυβέρνηση – Κόβεται για όσους εισέρχονται παράνομα

Μεγάλη Βρετανία: Πλωτά κέντρα φιλοξενίας μεταναστών θέλει η κυβέρνηση – Κόβεται για όσους εισέρχονται παράνομα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισκέφτηκε τους συνοροφύλακες στο Ντόβερ με σκοπό να ανακοινώσει κάποιες νέες κινήσεις της κυβέρνησής του
«Το μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόβλημα, το οποίο λύνεται σε μια ημέρα» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ από το λιμάνι του Ντόβερ χθες, επιμένοντας όμως ότι «η ισχύουσα προσέγγιση της κυβέρνησής του δείχνει να λειτουργεί».
Το μεταναστευτικό πρόβλημα της χώρας βρίσκεται εδώ και μήνες στην κορυφή της ατζέντας για τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία εκτός του ότι προσπαθεί να εξαλείψει τις νέες ροές μεταναστών, πρέπει να αντιμετωπίσει και τους χιλιάδες αιτούντες άσυλο που παραμένουν στη χώρα περιμένοντας η υπόθεσή τους να εξεταστεί.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισκέφτηκε τους συνοροφύλακες στο Ντόβερ με σκοπό να ανακοινώσει κάποιες νέες κινήσεις της κυβέρνησης του για τους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα αλλά και για να τονίσει τη σημασία της υπερψήφισης του νέου νομοσχεδίου (Illegal Migration Bill) από τη Βουλή των Λόρδων.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τη δημιουργία δύο νέων πλωτών εξεδρών που θα διαμορφωθούν σε κατοικίες για περισσότερους από 1,000 μετανάστες ενώ παράλληλα ανέφερε ότι μέχρι το φθινόπωρο σχεδόν 3,000 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν σε δυο στρατιωτικές βάσεις της χώρας, στο Γουέδερσφιλντ και Σκάμπτον.
Να επισημανθεί, ότι ήδη υπάρχει μια πλωτή εξέδρα στο νότιο μέρος του νησιού και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Πόρτλαντ, η οποία θα φιλοξενήσει 500 ενήλικους άνδρες αιτούντες άσυλο, μέσα στον μήνα. Σκοπός των πλωτών μονάδων φιλοξενίας «να αποφορτίσουν τις κοινότητες από το τεράστιο βάρος του μεταναστευτικού» αλλά και «τα ξενοδοχεία που μέχρι τώρα φιλοξενούν τους περισσότερους».

Τα επίσημα στοιχεία και οι διμερείς συμφωνίες

Διά στόματος πρωθυπουργού αλλά και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, όντως οι μεταναστευτικές ροές την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, οι αριθμοί είναι, 7.610 αφίξεις έναντι 9.607 που ήταν την ίδια περίοδο το 2022.
Η μείωση σύμφωνα με την κυβέρνηση οφείλεται και στις διμερείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα με τη Γαλλία και την Αλβανία.
Για παράδειγμα, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών με την επικεφαλής του Σουέλα Μπρέιβερμαν υπέγραψαν τον Νοέμβριο μια αναθεωρημένη συμφωνία με τις Γαλλικές αρχές κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει στη γειτονική χώρα 63 εκατομμύρια λίρες το χρόνο ώστε να επενδυθούν σε συστήματα παρακολούθησης, αστυνόμευση αλλά και σε μονάδες κράτησης.
Το 2022 μάλιστα οι γαλλικές αρχές σταμάτησαν περισσότερες από 33.000 παράνομες προσελεύσεις ενώ φέτος ήδη έχουν εμποδίσει 8.635 ανθρώπους να διασχίσουν το Κανάλι της Μάγχης.
Ξεχωριστή αναφορά έγινε και για τις αλβανικές μεταναστευτικές ροές όπου σύμφωνα με τον Ρίσι Σούνακ μειώθηκαν κατά 90%.
Η διμερής συμφωνία με τη βαλκανική χώρα έχει ήδη διευκολύνει την απέλαση 1.800 Αλβανών μεταναστών ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα δέχεται μόλις έναν στους 50 Αλβανούς αιτούντες άσυλο, από έναν στους πέντε που δεχόταν μέχρι πρότινος.
Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν προειδοποίησε βέβαια ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλη αύξηση των Αλβανών που έρχονται στη χώρα την περίοδο του καλοκαιριού. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αλβανία από τη βρετανική πρεσβεία στα Τίρανα, έδειξε ότι ένας στους δυο νεαρούς Αλβανούς (17 -22) σκέφτεται να επιχειρήσει το ταξίδι παρά τους κινδύνους.

Το στοίχημα της επικύρωσης του νομοσχεδίου

Παρόλα αυτά, η μεγαλύτερη πρόκληση της συντηρητικής κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τις νέες μεταναστευτικές ροές είναι να επικυρωθεί το νομοσχέδιο της για την παράνομη μετανάστευση (Illegal Migration Bill) από τη Βουλή των Λόρδων.
Μέχρι στιγμής καθυστερεί. Οι Λόρδοι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα σχέδια της κυβέρνησης ενώ έχουν κατακρίνει έντονα κάποια από τα σημεία. Ο Ρίσι Σούνακ, χθες, τόνισε ότι «η υπερψήφιση του νομοσχεδίου είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία ώστε να καταφέρουμε να σταματήσουμε τις βάρκες των μεταναστών».
Αν το νομοσχέδιο επικυρωθεί εξασφαλίζει ότι όποιος εισέρχεται παράνομα στο Ην. Βασίλειο αυτομάτως δεν θα έχει το δικαίωμα για αίτηση ασύλου και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση θα μπορεί να ξεκινά άμεσα τη διαδικασία απομάκρυνσής του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης