Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τρομοκρατεί τη Μολδαβία - Πιέζει για ταχύτερη ένταξη στην ΕΕ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τρομοκρατεί τη Μολδαβία - Πιέζει για ταχύτερη ένταξη στην ΕΕ
Οι ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται ότι η Μολδαβία θα είναι ο επόμενος στόχος της ρωσικής επιθετικότητας
Σχετικά Άρθρα
Η πολεμική συμπεριφορά της Ρωσίας συνεχίζει να σπέρνει τον όλεθρο στην Ουκρανία. Οι επιπτώσεις του πολέμου απειλούν ήδη την ειρήνη στη Μολδαβία. Η ανατολικοευρωπαϊκή χώρα ανησυχεί όλο και περισσότερο ότι μόλις επικρατήσει στην Ουκρανία, η Μόσχα θα στρέψει την οργή της προς τη Μολδαβία, σημειώνει το Eurasian Times.

Μονόδρομος η ένταξη στην ΕΕ

Η Μολδαβία θεωρεί την ταχεία ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως τη μόνη εγγύηση έναντι της ρωσικής επιθετικότητας.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, με τη σειρά τους, ανησυχώντας για τα κακόβουλα σχέδια της Ρωσίας εναντίον της μικρής χώρας, που είναι παγιδευμένη από την Ουκρανία από τρεις πλευρές, αποφάσισαν να ενισχύσουν την άμυνα της ανατολικοευρωπαϊκής χώρας.
Η χώρα των 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία αποτελούσε μέρος της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης. Η Μολδαβία είχε μια ταραχώδη σχέση με τη Ρωσία τις τελευταίες δεκαετίες.
Της απονεμήθηκε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2022, μαζί με την Ουκρανία και τη Γεωργία.
Θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επίσημη ένταξή της στην ΕΕ, οι οποίες θα διαρκέσουν μερικά χρόνια.

Στο μάτι του κυκλώνα

Η Μολδαβία μοιράζεται μακρά σύνορα άνω των 1200 χιλιομέτρων με την Ουκρανία και ρωσικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς έχουν εισέλθει αρκετές φορές στον εναέριο χώρο της.
Η αυξανόμενη εγγύτητα της Μολδαβίας και της ΕΕ δεν έχει περάσει καλά με τη Μόσχα.
Προβλέποντας τα σχέδια της Ρωσίας κατά της Μολδαβίας, η ΕΕ αποφάσισε να παράσχει βοήθεια στη Μολδαβία για την ενίσχυση της εναέριας επιτήρησης, της υλικοτεχνικής υποδομής και της κυβερνοάμυνας.
Σε δήλωση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρεται ότι: "Το εγκεκριμένο μέτρο βοήθειας είναι ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για 36 μήνες και θα χρηματοδοτήσει μη θανατηφόρο εξοπλισμό, προμήθειες και υπηρεσίες προς τις μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, συμπεριλαμβανομένης της τεχνικής κατάρτισης, όπου ζητηθεί. Ο εγκεκριμένος εξοπλισμός περιλαμβάνει εξοπλισμό εναέριας επιτήρησης, κινητικότητας και μεταφορών, διοικητικής μέριμνας, διοίκησης και ελέγχου και εξοπλισμό κυβερνοάμυνας".
Πρόκειται για το τρίτο μέτρο βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Νωρίτερα δόθηκε αμυντική βοήθεια ύψους 40 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022 και μία ύψους 7 εκατ. ευρώ πριν από αυτό τον Δεκέμβριο του 2021.
Την 1η Ιουνίου, σαράντα επτά αρχηγοί κρατών από την ΕΕ, την Ουκρανία, την Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες των Βαλκανίων, συγκεντρώθηκαν στη Μολδαβία για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που έδωσε μήνυμα στο Κρεμλίνο από την ΕΕ και τη φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας.
Η Μολδαβία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy συμμετείχε επίσης στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε μόλις 20 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα.
Εν όψει της Συνόδου Κορυφής, το κατασκοπευτικό αεροσκάφος RC-135W Rivet Joint της Βασιλικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησε επίσης την παρθενική του αναγνωριστική πτήση εντός του εναέριου χώρου της Μολδαβίας, μαζί με άλλα αεροσκάφη επιτήρησης που περιπολούν στη ρουμανική πλευρά των συνόρων.
Οι διαδικτυακοί ιστότοποι παρακολούθησης πτήσεων κατέγραψαν τα σχέδια πτήσης του RC-135W που αναχώρησε από το Ηνωμένο Βασίλειο, πετώντας ανατολικά πάνω από τη Μάγχη, τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία και την Πολωνία, προτού συνεχίσει πάνω από τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία πριν περάσει στη Μολδαβία.
Στη Μολδαβία, πέταξε κατά μήκος των συνόρων.
Το αεροσκάφος είναι ένα από τα ισχυρά όπλα για τη συλλογή πληροφοριών μέσω ηλεκτρονικών δεδομένων. Συλλέγει λεπτομέρειες σχετικά με τα ραντάρ αεράμυνας και άλλους πομπούς σημάτων από το έδαφος του αντιπάλου.

Ο επόμενος στόχος της Ρωσίας;

Οι ευρωπαϊκές χώρες φοβούνται ότι η Μολδαβία θα είναι ο επόμενος στόχος της ρωσικής επίθεσης, εάν επιτύχει στην Ουκρανία.
Εκτός από τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που περνούν στο έδαφός της, η Μολδαβία έχει επίσης πρόβλημα με την παρουσία του ρωσικού στρατού κάτω από τη μύτη της.
Η αυτονομιστική περιοχή της Υπερδνειστερίας - μια στενή λωρίδα γης μεταξύ του ποταμού Δνείστερου και των ουκρανικών συνόρων - αποσπάστηκε από τη Μολδαβία το 1990.
Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την αυτοανακηρυχθείσα κρατική της υπόσταση και η de facto κυβέρνηση, η οποία παραμένει σε αντιπαράθεση με τη Μολδαβία, υποστηρίζεται οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά από τη Ρωσία, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει 1.500 στρατιώτες στην Υπερδνειστερία.
Με συγκαλυμμένες απειλές, η Ρωσία έχει προειδοποιήσει τη Μολδαβία να μην γίνει άλλη μια "αντι-Ρωσία". Το Κρεμλίνο έχει επίσης κατηγορήσει τη Μολδαβία ότι έχει σχέδια να καταλάβει την αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.
Η πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu πιέζει για ταχύτερη ένταξη στην ΕΕ, την οποία θεωρεί ως εγγύηση για να μην γίνει ο επόμενος στόχος της Ρωσίας.
"Πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να είναι μια μεγάλη πηγή αστάθειας για τα επόμενα χρόνια και πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας", δήλωσε η Sandu στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ισλανδία πριν από δύο εβδομάδες.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) άντλησε πέρυσι 525 εκατ. ευρώ στην οικονομία της χώρας. Πρόκειται για μια επένδυση ρεκόρ από την ΕΤΑΑ, καθώς η χώρα αγωνίζεται από τον υψηλό πληθωρισμό και τις επιπτώσεις του πολέμου.
Η τράπεζα χορήγησε δάνειο ύψους 300 εκατ. ευρώ στη Μολδαβία για τη διαφοροποίηση των προμηθευτών ενέργειας. Μέχρι πριν από δύο χρόνια, η Μολδαβία εξαρτιόταν πλήρως από τη Ρωσία για τον εφοδιασμό της με φυσικό αέριο. Σήμερα οι εισαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία είναι μηδενικές.
Η ΕΕ έχει επίσης χορηγήσει 87 εκατ. ευρώ σε μη στρατιωτική βοήθεια και τώρα την υποστηρίζει ανοίγοντας μια μη στρατιωτική αποστολή στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας. Η αποστολή θα στελεχωθεί από έως και 50 υπαλλήλους και θα ανοίξει στις 6 Ιουνίου με θητεία δύο ετών.
Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, σε δήλωσή του σχετικά με την πολιτική αποστολή, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, το μπλοκ θα ενισχύσει "την υποστήριξη προς τη Μολδαβία [για] την προστασία της ασφάλειας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της" έναντι της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης