Τελευταία Νέα
Διεθνή

UBS: Mega - τράπεζα 1,6 τρισ. δολ. - Αντίστροφη μέτρηση για ολοκλήρωση του deal με την Credit Suisse στις 12/6

UBS: Mega - τράπεζα 1,6 τρισ. δολ. - Αντίστροφη μέτρηση για ολοκλήρωση του deal με την Credit Suisse στις 12/6
Η mega -τράπεζα θα απασχολεί 120.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, αν και έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα περικόψει θέσεις εργασίας
Σχετικά Άρθρα
Στις 12 Ιουνίου 2023 αναμένεται να ολοκληρώσει η UBS την εξαγορά της Credit Suisse, δημιουργώντας μια γιγαντιαία ελβετική τράπεζα με ισολογισμό 1,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από την κυβερνητική διάσωση νωρίτερα φέτος.
Η ολοκλήρωση εξαρτάται από τη δήλωση καταχώρισης, η οποία καλύπτει τις μετοχές που θα παραδοθούν, που θα κηρυχθεί ενεργή από την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς και από άλλες εναπομείνασες προϋποθέσεις ολοκλήρωσης, πρόσθεσε η ελβετική τράπεζα, όπως μεταδίδει το Reuters.
UBS αναμένει να ολοκληρώσει την εξαγορά της Credit Suisse ήδη από τις 12 Ιουνίου 2023. H Credit Suisse Group AG θα συγχωνευθεί στην UBS Group AG, ανέφερε η UBS σε ανακοίνωσή της.
Η ελβετική τράπεζα συμφώνησε στις 19 Μαρτίου να καταβάλει 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,37 δισεκατομμύρια δολάρια)και να αναλάβει έως και 5 δισεκατομμύρια φράγκα σε ζημίες για τη μικρότερη ελβετική ανταγωνίστριά της, αφού η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πελατών την έφερε στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ωθώντας τις ελβετικές αρχές να δράσουν για να αποτρέψουν μια ευρύτερη τραπεζική κρίση

Η διαδικασία ολοκλήρωσης του deal

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι μετοχές της Credit Suisse και οι αμερικανικές καταθετικές μετοχές (ADS) θα διαγραφούν από το ελβετικό χρηματιστήριο SIX (SIX) και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), πρόσθεσε η UBS.
Το SIX ανέφερε σε ξεχωριστή ανακοίνωση ότι οι μετοχές της Credit Suisse θα διαγραφούν από το χρηματιστήριο το νωρίτερο στις 13 Ιουνίου.
Στο πλαίσιο της εξαγοράς όλων των μετοχών, οι μέτοχοι της Credit Suisse θα λάβουν μία μετοχή της UBS για κάθε 22,48 μετοχές που κατείχαν.
Η μεγαλύτερη τραπεζική συμφωνία από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση θα δημιουργήσει έναν όμιλο που θα επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντας στη UBS εν μία νυκτί ηγετική θέση σε βασικές αγορές, για την οποία διαφορετικά θα χρειαζόταν χρόνια για να αναπτυχθεί σε μέγεθος και εμβέλεια.
Η μεγα-τράπεζα θα απασχολεί 120.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, αν και έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα περικόψει θέσεις εργασίας για να εκμεταλλευτεί τις συνέργειες και να μειώσει το κόστος.
Η UBS είχε βιαστεί να κλείσει τη συναλλαγή σε χρόνο ρεκόρ, ελπίζοντας να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στους πελάτες και τους εργαζομένους της Credit Suisse και να αποτρέψει τις αποχωρήσεις.
Η συμφωνία υποστηρίχθηκε με 200 δισεκατομμύρια φράγκα σε στήριξη ρευστότητας από την ελβετική κεντρική τράπεζα, καθώς και με τη δέσμευση της κυβέρνησης να απορροφήσει έως και 9 δισεκατομμύρια φράγκα σε ζημίες επιπλέον εκείνων που επωμίζεται η UBS.
"Πρέπει επίσης να είμαστε ξεκάθαροι ... πρόκειται για εξαγορά και όχι για συγχώνευση", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Sergio Ermotti σε οικονομικό συνέδριο την Παρασκευή, προειδοποιώντας για "επώδυνες" περικοπές κόστους και θέσεων εργασίας που θα ακολουθήσουν.

Ερωτηματικό η λιανική τραπεζική

Ερωτηματικό παραμένει το τι θα κάνει η UBS με την ελβετική τράπεζα λιανικής της Credit Suisse, που θεωρείται εδώ και καιρό το "κόσμημα του στέμματος" του ομίλου.
Η ένταξή της στο δυναμικό της UBS και ο συνδυασμός των σε μεγάλο βαθμό επικαλυπτόμενων δικτύων των δύο τραπεζών θα μπορούσε να αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων.
Αλλά υπήρξε δημόσια πίεση να διατηρηθεί η εγχώρια επιχείρηση της Credit Suisse ως ξεχωριστή οντότητα με το δικό της εμπορικό σήμα, ταυτότητα και, κρίσιμα, εργατικό δυναμικό.
Η τράπεζα εξακολουθεί να αναλύει την κατάσταση, δήλωσε ο Ermotti την Παρασκευή, αν και το "βασικό σενάριο" παραμένει η πλήρης ενσωμάτωση με την UBS και δεν θα επηρεαστεί από τη "νοσταλγία" όταν αποφασίσει πώς θα προχωρήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης