Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γεωπολιτική πυριτιδαποθήκη: Πολεμικά πλοία ΗΠΑ και Καναδά διέπλευσαν τα στενά της Ταϊβάν

Γεωπολιτική πυριτιδαποθήκη: Πολεμικά πλοία ΗΠΑ και Καναδά διέπλευσαν τα στενά της Ταϊβάν
Οι κινεζικές στρατιωτικές αρχές ανέφεραν ότι παρακολούθησαν τον διάπλου των δύο σκαφών
Σχετικά Άρθρα
Δύο πολεμικά πλοία, το αμερικανικό USS Chung-Hoon και το καναδικό HMCS Montreal, διέπλευσαν στις 3/6/2023 τα Στενά της Ταϊβάν, τον πορθμό που έχει μετατραπεί σε γεωπολιτική πυριτιδαποθήκη τα τελευταία χρόνια.
«Ο διάπλους του Chung-Moon και του Montreal καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ, των συμμάχων και των εταίρων τους για μια ελεύθερη και ανοιχτή περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού» ανακοίνωσε ο 7ος αμερικανικός στόλος.
Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς «είναι εταίροι που εργάζονται για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε από την πλευρά του, με ανάρτηση στο Twitter, ο καναδικός στρατός.

Παρακολουθεί η Κίνα

Οι κινεζικές στρατιωτικές αρχές ανέφεραν ότι παρακολούθησαν τον διάπλου των δύο σκαφών.
«Οι εν λόγω χώρες προκαλούν σκοπίμως προβλήματα στο Στενό της Ταϊβάν και αυξάνουν ηθελημένα τους κινδύνους, υπονομεύοντας χωρίς κανέναν ενδοιασμό την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» είπε ο συνταγματάρχης Xi Yi, ο εκπρόσωπος των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων για την Ανατολική Ζώνη.
Αμερικανικά πολεμικά περνούν συχνά από το Στενό της Ταϊβάν, σπανίως όμως συνοδευόμενα από σκάφη άλλων συμμαχικών χωρών.
Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Κίνας, Lloyd Austin και Li Shangfu, συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο δείπνο για την έναρξη του Διαλόγου της Σάνγκρι-Λα για την Άμυνα, στη Σιγκαπούρη.
Αντάλλαξαν χειραψία και είχαν έναν σύντομο διάλογο.
Από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου, το 1949, η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ως επαρχία της, την οποία ακόμη δεν έχει καταφέρει να επανενώσει με την ηπειρωτική χώρα.
Οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως αφότου ανέλαβε την εξουσία στην Κίνα ο πρόεδρος Xi Jinping.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης