Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Εντάσσεται στη τράπεζα των BRICS τον Αύγουστο – Συμφωνία με την Κίνα για νομισματική συμμαχία

Αργεντινή: Εντάσσεται στη τράπεζα των BRICS τον Αύγουστο – Συμφωνία με την Κίνα για νομισματική συμμαχία
Σημαντική είναι η συμμετοχή της Αργεντινής στην κινεζική αναπτυξιακή πρωτοβουλία Belt & Road
Σχετικά Άρθρα
Η Αργεντινή που αντιμετωπίζει διαδοχικές κρίσεις χρέους από τη δεκαετία του 1990 αλλάζει προσανατολισμό καθώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα μια λύση για τη χειμαζόμενη οικονομίας της.
Η χώρα Θα μπορούσε να ενταχθεί στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) του ομίλου BRICS των κορυφαίων αναδυόμενων χωρών ήδη από τον Αύγουστο, μετέδωσε το αργεντίνικο πρακτορείο ειδήσεων Telam την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2034, επικαλούμενο την πρόεδρο της Τράπεζας Dilma Rousseff..
Η Rousseff φέρεται να δήλωσε στον υπουργό Οικονομίας της Αργεντινής Sergio Massa ότι το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε επίσημα την ψηφοφορία για την ένταξη της Αργεντινής στην τράπεζα στην επόμενη συνεδρίαση.
Η πρόταση, που υπέβαλε η Βραζιλία, θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στη Νότια Αφρική, αναφέρει το δημοσίευμα.
Το NDB είναι ένας διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2014.
Στοχεύει στην κινητοποίηση πόρων για έργα υποδομής και βιώσιμης ανάπτυξης στα κράτη μέλη των BRICS και σε άλλες αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες μέσω της παροχής δανείων, εγγυήσεων και άλλων χρηματοδοτικών μέσων.
Η ομάδα εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου —Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.
Αρκετές άλλες χώρες σκοπεύουν να ενταχθούν στο οικονομικό μπλοκ, όπως η Αργεντινή, το Ιράν, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος.
Η Νότια Αφρική, η οποία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία των BRICS τον Ιανουάριο, θα φιλοξενήσει τη 15η σύνοδο κορυφής των BRICS τον Αύγουστο.

Αναπτυξιακή πρωτοβουλία

Την ίδια ώρα Κίνα και η Αργεντινή υπέγραψαν την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023 ένα σχέδιο συνεργασίας στο Πεκίνο για να προωθήσουν από κοινού την Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI), μια κίνηση που θα εμβαθύνει περαιτέρω τη διμερή οικονομική και εμπορική συνεργασία.
Κινέζος εμπειρογνώμονας επισήμανε ότι το σχέδιο συνεργασίας θα έχει «υποδειγματική σημασία» για τις μεγάλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν έχουν υπογράψει ακόμη το Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) με την Κίνα, και το σχέδιο υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι η πρωτοβουλία είναι μια διεθνής αναπτυξιακή πρωτοβουλία με συγκεκριμένα μέτρα προς όφελος των εγχώριων οικονομιών.

Εμβάθυνση της συνεργασίας

Οι δύο πλευρές θα εμβαθύνουν τη συνεργασία στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας, της οικονομίας και του εμπορίου, των οικονομικών και των ανταλλαγών ανθρώπινου δυναμικού και πολιτιστικών ανταλλαγών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης της Κίνας (NDRC) στις Παρασκευή (2/5).
Το σχέδιο συνεργασίας έχει μεγάλη σημασία για την εμβάθυνση της πολιτικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης και της στρατηγικής ευθυγράμμισης μεταξύ των δύο χωρών και συμβάλλει στην προώθηση της πρακτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, δήλωσε η NDRC.
Η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί εφαρμογή του μνημονίου συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Κίνας και Αργεντινής το 2022 και θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία στο πλαίσιο του BRI σε διάφορους τομείς, με περισσότερα σχέδια και έργα να αναμένονται, δήλωσε ο Zhou Zhiwei, ειδικός στις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής στους Κινέζους Η Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, δήλωσε στους Global Times την Παρασκευή.
Οι δύο πλευρές έθεσαν ένα πλαίσιο για βιώσιμη ανάπτυξη και οικονομική συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς, προκειμένου να προωθηθούν περαιτέρω δράσεις και έργα για την εμβάθυνση, την καινοτομία και τη διαφοροποίηση των οικονομικών τους σχέσεων και την ενίσχυση της περιφερειακής συνδεσιμότητας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Διμερές εμπόριο
Μελέτησαν επίσης τη διμερή εμπορική συνεργασία και συμφώνησαν να συνεχίσουν να επεκτείνουν το εμπόριο, να ενισχύσουν την οικονομική υποστήριξη για τις εξαγωγικές διευθετήσεις της Κίνας στην Αργεντινή και να ενθαρρύνουν ενεργά τη διαφοροποίηση του εμπορίου, ανέφερε η δήλωση.
«Το σχέδιο συνεργασίας έχει υποδειγματική σημασία για μεγάλες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Βραζιλία, η Κολομβία και το Μεξικό που δεν έχουν υπογράψει ακόμη Μνημόνιο Συνεννόησης με την Κίνα», δήλωσε ο Wang Youming, διευθυντής του Ινστιτούτου Αναπτυσσόμενων Χωρών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών της Κίνας. Το Πεκίνο, δήλωσε στους Global Times την Παρασκευή 2 Ιουνίυο 2023.
Η υπογραφή του σχεδίου συνεργασίας παίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των διμερών σχέσεων και στη διάσωση της οικονομίας της Αργεντινής, πρόσθεσε ο Wang.

Οικονομική διπλωματία 

Το σχέδιο συνεργασίας επιτεύχθηκε καθώς ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Sergio Massa πραγματοποίησε ταξίδι στην Κίνα, αφού φέρεται να προσγειώθηκε στη Σαγκάη την Τρίτη (3/5) και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Πεκίνο για συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Γενική Διοίκηση Τελωνείων (GAC), το Υπουργείο Commerce (MOFCOM) και People's Bank of China (PBC) στο Πεκίνο.
Η PBC ανέφερε την Παρασκευή (2/6) ότι οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για θέματα όπως η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση και η προώθηση της χρηματοπιστωτικής συνεργασίας, ενώ η GAC είπε ότι θέματα όπως οι εξαγωγές αγροτικών και τροφίμων της Αργεντινής στην Κίνα και η εμβάθυνση του τελωνειακού ελέγχου και της καραντίνας συνεργασία είναι στην ημερήσια διάταξη.
Την Πέμπτη 1 Ιουνίου, ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Wang Wentao συναντήθηκε με τον Massa στο Πεκίνο.
Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Αργεντινή προκειμένου να προωθήσει τις οικονομικές και εμπορικές ανταλλαγές και τους διαλόγους σε όλα τα επίπεδα, να εμβαθύνει την πολυμερή και διμερή συνεργασία και να πιέσει για μεγαλύτερη ανάπτυξη της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Αργεντινής .
Επιπλέον, η Massa επισκέφθηκε επίσης ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στον τομέα της ενέργειας και της εξόρυξης λιθίου.
Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές διεξήγαγαν σε βάθος συζητήσεις για θέματα, συμπεριλαμβανομένων των διακανονισμών σε γιουάν κατά την επίσκεψή τους στην εταιρεία εξόρυξης λιθίου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Massa θα επιδιώξει την επέκταση της γραμμής ανταλλαγής νομισμάτων της χώρας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Κίνα.

Χρηματοπιστωτικός τομέας

Η συνεργασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο και είναι επείγον ζήτημα για την Αργεντινή να συνεχίσει να αποκτά μερίδιο αγοράς στην Κίνα, το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής να αντισταθμίσει τα φθίνοντα αποθεματικά του δολαρίου εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας τάσης αποδολαριοποίησης, σύμφωνα με τον Zhou.
Η Αργεντινή και η Κίνα υπέγραψαν μια συμφωνία ανταλλαγής (swap) 70 δισεκατομμυρίων γιουάν (9,9 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2009 και την επέκτεισαν στα 130 δισεκατομμύρια γιουάν το 2020.
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, οι δύο χώρες επισημοποίησαν την επέκταση μιας συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων.
Τον Απρίλιο, η Αργεντινή φέρεται να ανακοίνωσε σχέδια να χρησιμοποιήσει το κινεζικό νόμισμα για να πληρώσει για αγαθά που εισάγονται από την Κίνα εν μέσω ενός κύματος αποδολαριοποίησης εκ μέρους των αναδυόμενων οικονομιών προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης