Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική ανατροπή: Αδυνατούν οι ΗΠΑ να καλύψουν τις ανάγκες των Ουκρανών σε βλήματα - Ζητούν εκρηκτικά από την Ιαπωνία

Ιστορική ανατροπή: Αδυνατούν οι ΗΠΑ να καλύψουν τις ανάγκες των Ουκρανών σε βλήματα - Ζητούν εκρηκτικά από την Ιαπωνία
Εγκαταλείπει την αντιμιλιταριστική πολιτική που υιοθέτησε μετά το ΒΠΠ η Ιαπωνία και προσχωρά στο στρατόπεδο του μιλιταρισμού
Σχετικά Άρθρα
Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το οπλοστάσιο των Ουκρανών για να στηρίξει την αντεπίθεση του στρατού τους κατά της Ρωσίας, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει να αγοράσει εκρηκτικό υλικό από την Ιαπωνία, κατάλληλο για χρήση σε βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Το αίτημα αποτελεί την πρώτη πολιτική δοκιμασία για την αντιμιλιταριστική φιλοσοφία που υιοθέτησε η Ιαπωνία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και των ειδικών περιορισμών που διέπουν τις εξαγωγές όπλων της χώρας στο εξωτερικό.
Παρά τους περιορισμούς αυτούς, ωστόσο, η ιαπωνική κυβέρνηση διαβεβαίωσε τους αντιπροσώπους των ΗΠΑ ότι μπορούν να δώσουν εκρηκτικό υλικό.
«Υπάρχει τρόπος για τις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσουν εκρηκτικά από την Ιαπωνία», δήλωσε στο Reuters άτομο με γνώση των διαπραγματεύσεων, υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Το TNT θα ξεπεράσει τα εμπόδια στις εξαγωγές επειδή θεωρείται προϊόν «διπλής χρήσης», όχι δηλαδή ρητά στρατιωτικής φύσης -- σε αντίθεση, για παράδειγμα, με μια συναρμολογημένη οβίδα πυροβολικού - και μπορεί να εξαχθεί ως βιομηχανικό προϊόν.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Οικονομίας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι οι κανόνες εξαγωγών της χώρας απαιτούν αξιολόγηση της πρόθεσης του αγοραστή για το προϊόν, και κυρίως μια απάντηση στο ερώτημα αν η προβλεπόμενη χρήση του υπό εξαγωγή υλικού θα υπονομεύσει τη διεθνή ασφάλεια.

Πέφτουν χιλιάδες φυσίγγια κάθε μέρα στον πόλεμο Ρώσων - Ουκρανών

Ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι σε μεγάλο βαθμό υπόθεση του πυροβολικού με τις δύο πλευρές να ρίχνουν πολλές χιλιάδες φυσίγγια κάθε μέρα και τις βιομηχανίες να μην προλαβαίνουν να καλύψουν τις ανάγκες.
Τον Δεκέμβριο, η Υπουργός Στρατού Christine Wormuth είπε ότι η αμερικανική βιομηχανία όπλων θα αυξήσει την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών από 14.000 βλήματα το μήνα σε 20.000 την άνοιξη και 40.000 έως το 2025.
Η είδηση για μια συμφωνία αγοράς TNT των ΗΠΑ από την Ιαπωνία έρχεται μετά την επίσκεψη του Υπουργού Άμυνας Loyd Austin στην χώρα της Ασίας την περασμένη εβδομάδα.
Εάν κλείσει η συμφωνία, τα εκρηκτικά θα χρησιμοποιηθούν από τις αμερικανικές βιομηχανίες κατασκευής πυρομαχικών.
Απηχώντας τα αισθήματα της πλειοψηφίας των χωρών της Δύσης όπως εκφράζονται από τις ΗΠΑ, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida δήλωσε ότι αν η Ρωσία θριαμβεύσει στην Ουκρανία, θα ενθαρρυνθεί η εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν.
Η Ιαπωνία έχει δώσει μέχρι στιγμής βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά μη στρατιωτικού τύπου, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, κρανών και σακακιών, ενώ τον Απρίλιο δεσμεύτηκε να την προμηθεύσει με φορτηγά.
Αν η συμφωνία για την πώληση TNT στις ΗΠΑ ολοκληρωθεί, η Ιαπωνία θα διαβεί οριστικά το Ρουβίκωνα, εγκαταλείποντας τις αρχές της ειρήνης που υιοθέτησε μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο και θα περάσει στην αντίπερα όχθη του μιλιταρισμού.

Η Ιαπωνία υιοθετεί το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα μετά το ΒΠΠ - Πύραυλοι που στοχεύουν στην Κίνα

Η συγκεκριμένη κίνηση αναμένεται  συν τοις άλλοις να προκαλέσει μεγάλη διαμάχη εντός της χώρας.
«Το γεγονός ότι η Ιαπωνία αποφάσισε να δώσει φορτηγά στην Ουκρανία δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμη πολιτική συναίνεση γύρω από το θέμα της αποστολής υλικών που μπορούν να προκαλέσουν θάνατο», δήλωσε στο Reuters ο Tsuneo Watanabe του Ιδρύματος Ειρήνης της Σασάκαβα.
Τον Δεκέμβριο 2022, η Ιαπωνία ανακοίνωσε το μεγαλύτερο στρατιωτικό της προγραμμα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η χώρα συγκεκριμένα δρομολογησε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα είναι σε θέση να πλήξουν στόχους στην Κίνα.
Ο Kishida και το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα έχουν δηλώσει ότι θέλουν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων της χώρας ή και να τους καταργήσουν εντελώς.
Αν και ο προτεινόμενος ιαπωνικός προμηθευτής TNT δεν έχει εντοπιστεί, μια έρευνα του Reuters υποδεικνύει ότι η Chugoku Kayaku είναι η πιο πιθανή εταιρεία.
Και κατά τραγική ειρωνεία, η συγκεκριμένη εταιρεία που μέσω των εξαγωγών της η Ιαπωνία θα απομακρυνθεί από τις αρχές της ειρήνης έχει την έδρα της στη Χιροσίμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης