Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mohamed El-Erian: Ο κίνδυνος ενός ακόμη λάθους πολιτικής είναι αρκετά υψηλός

Mohamed El-Erian: Ο κίνδυνος ενός ακόμη λάθους πολιτικής είναι αρκετά υψηλός
Ο El-Erian πρόσθεσε ότι ανησυχεί πως οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση
Η Fed δεν θα έπρεπε να έχει κάνει τους επενδυτές να αναμένουν παύση της νομισματικής σύσφιξης τον Ιούνιο προτού οι αξιωματούχοι έχουν στα χέρια τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας που άνοιξαν τον Μάιο, αναφέρει ο γνωστός οικονομολόγος Mohamed El-Erian.
Οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 339.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα μετά από μια ανοδική αναθεώρηση των στοιχείων του Απριλίου. Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 3,7%, ενώ η αύξηση των μισθών μειώθηκε. Ήταν η δέκατη τέταρτη συνεχόμενη ανοδική έκπληξη και η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει η κύρια κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κάτι που είναι θετικό νέο, τόνισε ο Ελ-Εριάν.
«Το να πιστεύεις ότι ένας μήνας μακροοικονομικών στοιχείων θα κάνει τεράστια διαφορά, νομίζω ότι κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, αλλά το έχουν φτιάξει με αυτόν τον τρόπο και είναι κρίμα.
Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι να υπάρξει υπερβολικά μεγάλη εξάρτηση από τα δεδομένα».
Οι συναλλασσόμενοι στην αγορά ομολόγων έχουν παγιώσει τις προσδοκίες ότι η Fed θα κάνει έναν ακόμη γύρο αύξησης των επιτοκίων προτού ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο, αλλά εξακολουθούν να θεωρούν ότι αυτό πιθανότατα να συμβεί τον Ιούλιο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Federal Reserve, Philip Jefferson, έδειξε ότι η κεντρική τράπεζα είναι διατεθειμένη να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο για να δώσει στους διαμορφωτές πολιτικής περισσότερο χρόνο να αξιολογήσουν τις οικονομικές προοπτικές.
Ωστόσο, η διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Κλίβελαντ, Loretta Mester, δήλωσε ότι «όλα είναι στο τραπέζι τον Ιούνιο», αφού ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης, ο δείκτης πληθωρισμού που πρωτίστως παρακολουθεί η Fed, αυξήθηκε με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό τον Απρίλιο.
Ο El-Erian πρόσθεσε ότι ανησυχεί πως οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας θα ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση.
Πρώτον, δεν έχουν στρατηγική άποψη και έγκυρο πλαίσιο.
Δεύτερον, έχουν λάθος στόχο για τον πληθωρισμό.
Και τρίτον, προσπαθούν να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους, είπε.
«Ο κίνδυνος ενός ακόμη λάθους πολιτικής, φοβάμαι, είναι αρκετά υψηλός», είπε.
«Αν είναι σοβαροί για τον στόχο του 2%, δεδομένων των μακροοικονομικών στοιχείων, θα πρέπει να αυξηθούν.
Επειδή εξαρτώνται από δεδομένα και τα δεδομένα ήταν πιο καυτά από το αναμενόμενο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης