Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schiff (οικονομολόγος): Η κρίση χρέους στις ΗΠΑ θα κάνει το 2008 να μοιάζει με εκδρομή – Το δολάριο υφίσταται θανατηφόρο πλήγμα

Schiff (οικονομολόγος): Η κρίση χρέους στις ΗΠΑ θα κάνει το 2008 να μοιάζει με εκδρομή – Το δολάριο υφίσταται θανατηφόρο πλήγμα
Ο οικονομολόγος Peter Schiff, γνωστός για την ακρίβεια των προβλέψεών του, υποστηρίζει ότι οι οικονομικές πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχουν καταστροφική κατάληξη
Σε μια πολύ σοβαρή προειδοποίηση σχετικά με το μέλλον της οικονομίας των ΗΠΑ, αλλά και γενικότερα, προέβη σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο διάσημος οικονομολόγος Peter Schiff, εκφράζοντας την ανησυχία του για επερχόμενη κρίση του δολαρίου και το ολοένα αυξανόμενο αμερικανικό χρέος.
Ειδικότερα, ο Schiff, γνωστός για την ακρίβεια των προβλέψεών του, υποστηρίζει ότι οι οικονομικές πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχουν καταστροφική κατάληξη - εκτός εάν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές.
Σημειώνεται πως η πρόβλεψη του οικονομολόγου καταγράφεται μετά τη συμφωνία για το όριο του χρέους, η οποία πιστεύει ότι θα επιδεινώσει τα πράγματα.
Επίσης, σε tweet του την Τετάρτη 31 Μαΐου, ο Schiff υπογράμμισε την επείγουσα φύση της κατάστασης, δηλώνοντας: «Μετά την επίλυση της τεχνητής κρίσης του ορίου του χρέους, είναι ώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στην πραγματική κρίση που έχουμε μπροστά μας».
«Η αναστολή του ορίου του χρέους, για μια ακόμα φορά, σημαίνει ότι οι ανεύθυνες δαπάνες και ο υπέρογκος δανεισμός της κυβέρνησης θα συνεχιστεί μέχρι μια κρίση χρέους να μας οδηγήσει στην... κατάρρευση».
Επισημαίνοντας τους περιορισμούς της συμφωνίας για το όριο του χρέους, ο οικονομολόγος υπογράμμισε:
«Οι υποτιθέμενες εξοικονομήσεις ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε διάστημα 10 ετών, όπως αναφέρεται στη συμφωνία, αντιστοιχούν σε λιγότερο από 5% του εκτιμώμενου ελλείμματος κατά τη διάρκεια του αναφερόμενου χρονικού πλαισίου.
Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη βασίζεται σε ανερεαλιστικές, υπερβολικά αισιόδοξες οικονομικές υποθέσεις.
Εάν δούμε το ζήτημα ρεαλιστικά, το έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί αντί να μειωθεί».
Σε ένα tweet την Τρίτη 30 Μαΐου, επεσήμανε: «Με την προσφάτως εγκριθείσα κακή συμφωνία για το όριο του χρέους, γίνεται εμφανές ότι το Κογκρέσο δεν έχει την πρόθεση να περιορίσει τις υπερβολικές κυβερνητικές δαπάνες ή να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα
Το εθνικό χρέος θα εκτροχιαστεί, με μια κρίση να είναι σχεδόν αναπόφευκτη».
Δύο πιθανά σενάρια

Προσπαθώντας να ισχυροποιήσει την άποψή του, ο Schiff υποστηρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουν ζητήματα φερεγγυότητας.
Και η συμφωνία για το χρέος συμβάλλει προς αυτή την κατάσταση.
Μάλιστα, παρουσίασε δύο πιθανά σενάρια σε σχέση με το τι πρόκειται να συμβεί…
Σύμφωνα με την πρώτη υπόθεση εργασίας, οι ΗΠΑ απλά δεν θα πληρώσουν τους κατόχους ομολόγων.
Στο δεύτερο σενάριο, προβλέπεται μια «πονηρή» συμπεριφορά, με τις πληρωμές των ομολογιούχων να επιτυγχάνονται μέσω της ανόδου του πληθωρισμού.
Τους τελευταίους μήνες, ο Schiff έχει προβεί σε σειρά δυσοίωνων προειδοποιήσεων για επερχόμενη οικονομική κρίση ακόμη μεγαλύτερης έκτασης από την προηγούμενη κρίση, του τραπεζικού τομέα.
Έχει δε εκφράσει την ανησυχία του για τον κίνδυνο μιας «μαζικής» ύφεσης, χειρότερης του 2008, και πιθανών καταθλιπτικών καταστάσεων.
Επιπλέον, ο Schiff έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της υποτίμησης του αμερικανικού δολαρίου, προβλέποντας ότι αυτό θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή στην ιστορία.
Με αίσθημα επείγοντος, προβλέπει έναν «θανατηφόρο» πλήγμα που πλησιάζει για το αμερικανικό δολάριο, οδηγώντας στην απώλεια τους ισχύοντος status του.
Ως μέτρο προφύλαξης, ο οικονομολόγος συμβουλεύει τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τα αμερικανικά δολάρια χωρίς καθυστέρηση.
Συμπέρασμα…

Συνοψίζοντας, οι προειδοποιήσεις του οικονομολόγου για την οικονομία των "Ηνωμένων Πολιτειών", το εθνικό χρέος και τον πιθανό κίνδυνο κρίσης του δολαρίου έχουν σημαντική βαρύτητα.
Παρότι ορισμένοι απορρίπτουν τις προβλέψεις του ως υπερβολικά απαισιόδοξες, το ιστορικό των προβλέψεών του, ιδίως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008, απαιτεί προσοχή.
Το κάλεσμα Schiff για υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, μείωση της κυβερνητικής παρέμβασης και συνετές νομισματικές πρακτικές δεν πρέπει να ληφθεί ελαφρά τη καρδία.
Ανεξάρτητα από τις διαφορετικές απόψεις, τα μηνύματά του υπογραμμίζουν την κρίσιμη ανάγκη για μακροπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό, δημοσιονομική πειθαρχία και προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των υποκείμενων θεμάτων που απειλούν την σταθερότητα της αμερικανικής αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης