Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άστραψε και βρόντηξε ο Orban: Μεγάλη χαρά για τη νίκη του Erdogan στην Τουρκία – Φιλοαμερικανός που θα μας έκανε κακό ο Kilicdaroglu

Άστραψε και βρόντηξε ο Orban: Μεγάλη χαρά για τη νίκη του Erdogan στην Τουρκία – Φιλοαμερικανός που θα μας έκανε κακό ο Kilicdaroglu
Φιλοαμερικανός που θα προκαλούσε προβλήματα, εάν είχε εκλεγεί, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu, κατά τον Ούγγρο πρωθυπουργό
Σχετικά Άρθρα
Η νίκη του Tayyip Erdogan στις τουρκικές προεδρικές εκλογές μας παρέχει την ασφάλεια ότι το ρωσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει κανονικά μέσω του αγωγού TurkStream προς την Ουγγαρία.
Αυτό είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban στον ραδιοφωνικό σταθμό Kossuth.
Υπενθύμισε ότι η χώρα του λαμβάνει πλέον ρωσικό αέριο μόνο από τη νότια διαδρομή μέσω Τουρκίας.
«Αν είχαν (σ.σ. οι Τούρκοι) έναν φιλοαμερικανό ηγέτη εκεί, είναι πολύ αμφίβολο ότι αυτό το αέριο θα έφτανε στην Ουγγαρία και τη Σερβία», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Orban, ο κύριος αντίπαλος του Erdogan στις προεδρικές εκλογές, ο Kemal Kiliddaroglu είναι ακριβώς ένας τέτοιος φιλοαμερικανός ηγέτης.
«Εάν ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης είχε κερδίσει τις εκλογές, θα μπορούσαν να είχαν προκύψει προβλήματα όχι μόνο με τις προμήθειες φυσικού αερίου, αλλά και με το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων για εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι οποίοιθα βρίσκονταν στα ουγγρικά σύνορα αυτό το καλοκαίρι», συνέχισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Μεγάλη χαρά για τη νίκη Erdogan

Για τον λόγο αυτό ο Orban αποκάλυψε πως αισθάνθηκε μεγάλη χαρά για την εκλογική νίκη Erdogan.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός προσμέτρησε στα θετικά σημεία του Erdogan τη μεσολάβησή του για την επίλυση της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, όπως έκανε στο παρελθόν κατά τη σύναψη μιας συμφωνίας σιτηρών.
Η Ουγγαρία λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.
Τον Σεπτέμβριο του 2021, η ουγγρική εταιρεία MVM υπέγραψε δύο μακροπρόθεσμες συμβάσεις με την Gazprom, οι οποίες προέβλεπαν την προμήθεια συνολικά 4,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως μέσω αγωγών που περνούν από τη Σερβία και την Αυστρία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Δεδομένου ότι η χρήση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream ανεστάλη, τον Οκτώβριο του 2022 επιτεύχθηκε συμφωνία για αύξηση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της νότιας διαδρομής, μέσω του TurkStream και του κλάδου του μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας.
Το 2022, η Ουγγαρία έλαβε 4,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω αυτής της διαδρομής.

Η ορκωμοσία Erdogan

Τουλάχιστον 20 αρχηγοί κρατών και 45 υπουργοί θα παραστούν στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan στην Άγκυρα στις 3 Ιουνίου.
«Αναμένουμε ότι 20 αρχηγοί κρατών και 45 υπουργοί από διάφορες χώρες θα συμμετάσχουν στην ορκωμοσία του προέδρου Erdogan.
Μεταξύ των ηγετών ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev και ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Tamim bin Hamad Al Thani.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg θα επίσης να φτάσει στην Τουρκία για να λάβει μέρος στην τελετή», δήλωσε πηγή από το γραφείο του Τούρκου ηγέτη.
Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Volodin θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στην τελετή.
Ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει ένα μεγάλο πρόγραμμα συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης στο μαυσωλείο του ιδρυτή της δημοκρατίας Kemal Ataturk, της ορκωμοσίας και της ανακοίνωσης του νέου υπουργικού του υπουργικού συμβουλίου.
Την 1η Ιουνίου, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας δημοσίευσε τα τελικά αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών της 28ης Μαΐου.
Σύμφωνα με αυτά, ο Erdogan επανεξελέγη με 52,18% των ψήφων ενώ ο αντίπαλός του Kemal Kilicdaroglu συγκέντρωσε 47,82%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης