Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Δύση αρχίζει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16 – Η αεροπορική συμμαχία των 8 της Ευρώπης

Η Δύση αρχίζει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε F-16 – Η αεροπορική συμμαχία των 8 της Ευρώπης
Εντός των επόμενων εβδομάδων η εκπαίδευση των πρώτων Ουκρανών πιλότων στη Μ. Βρετανία
Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να αρχίσει στη Μεγάλη Βρετανία η εκπαίδευση των πρώτων Ουκρανών πιλότων σε δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, και συγκεκριμένα στα F-16.
Αυτό αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο της Μ. Βρετανίας, επικαλούμενο τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Rishi Sunak στον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky στο περιθώριο των χθεσινών εργασιών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Μολδαβία.
«Ο πρόεδρος ενημέρωσε για την κατάσταση στο έδαφος της Ουκρανίας.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν πως η διεθνής κοινότητα μπορεί να υποστηρίξει την αντεπίθεση της Ουκρανίας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα σχέδια για την έναρξη εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός των επόμενων εβδομάδων» επισημαίνει το πρωθυπουργικό γραφείο της Μ. Βρετανίας, τονίζοντας ότι ο Sunak διαβεβαίωσε τον Zelensky πως η θέση της Μ. Βρετανίας είναι πως «η Ουκρανία ανήκει στο ΝΑΤΟ».

Η συμφωνία

Στα μέσα Μαΐου η Downing Street ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσει εντός του καλοκαιριού την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων, ενώ στις 17 Μαΐου ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Ben Wallace υπογράμμισε πως η Βρετανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει στη δημιουργία ενός διεθνούς συνασπισμού για τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία.
Μάλιστα ο Wallace είχε αναφέρει ότι το Λονδίνο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε χώρα δηλώσει την επιθυμία της να προμηθεύσει με μαχητικά την Ουκρανία, είτε πρόκειται για σοβιετικής κατασκευής είτε για αμερικανικά F-16, τα οποία το Κίεβο ζητά τους τελευταίους μήνες.
Πάντως, ο Wallace είχε αποκλείσει τη μεταφορά βρετανικών μαχητικών Eurofighter Typhoon στο Κίεβο.

Η συμμαχία των 8

Από την πλευρά του το Κίεβο ισχυρίζεται ότι 8 ευρωπαϊκά κράτη έχουν ήδη ενταχθεί στην αεροπορική συμμαχία υπέρ της Ουκρανίας.
Σε δηλώσεις του ο Igor Zhovka, επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, υποστήριξε πως οκτώ ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να ενταχθούν στον λεγόμενο «αεροπορικό συνασπισμό», ο οποίος θα παρέχει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη.
«Η βάση του ευρωπαϊκού τμήματος του συνασπισμού έχει διαμορφωθεί με τη συμμετοχή ήδη οκτώ κρατών.
Σύντομα θα υπάρξουν περισσότερα» φέρεται να υποστήριξε ο Zhovka, ο οποίος υπογράμμισε πως σε αυτόν περιλαμβάνονται η Μ. Βρετανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Δανία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Γαλλία.

Η εκπαίδευση

Όπως αναφέρει ο Zhovka, οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, καθιστούν δυνατό να αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με το εύρος και τον μηχανισμό της εκπαίδευσης των πιλότων και του προσωπικού συντήρησης, καθώς και για τη δημιουργία των συνθηκών και των κατάλληλων υποδομών για τα μαχητικά.
Χθες Πέμπτη 1 Ιουνίου, οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ουκρανίας ανέθεσαν στους υπουργούς Άμυνας να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για Ουκρανούς πιλότους μαχητικών και μηχανικούς αεροσκαφών, ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Lloyd Austin υποστήριξε ότι η Δανία και η Ολλανδία θα ηγηθούν ενός ευρωπαϊκού συνασπισμού για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στη χρήση μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Υπενθυμίζεται πως στις 21/5 ο πρόεδρος Biden ανακοίνωσε ότι η Δύση θα αρχίσει να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους να πετούν μαχητικά τέταρτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των F-16, αν και ακόμα δεν είναι γνωστό ποια κράτη θα δώσουν F-16 στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης