Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ράλι των ομολόγων η Γερμανία

Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο ράλι των ομολόγων η Γερμανία
Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλησιάζουν στο τέλος τους
Σχετικά Άρθρα
Η Γερμανία ηγείται του μεγαλύτερου ράλι στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων από την τραπεζική κρίση του Μαρτίου, καθώς η υποχώρηση του πληθωρισμού και η αποδυνάμωση της οικονομίας υποδηλώνουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πλησιάζουν στο τέλος τους.
Το κόστος δανεισμού, ή οι αποδόσεις των ομολόγων, στον βασικό εκδότη της ευρωζώνης έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 20 μονάδες βάσης (bps) αυτή την εβδομάδα.
Μαζί με τους ομολόγους τους στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, οι αποδόσεις - οι οποίες κινούνται αντίστροφα προς τις τιμές των ομολόγων - ήταν έτοιμες για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τα μέσα Μαρτίου, όταν η τραπεζική αναταραχή πυροδότησε μια εξόρμηση προς τα ασφαλή καταφύγια.

Τι αναμένουν οι traders από την ΕΚΤ

Βέβαια, τα κρατικά ομόλογα παραμένουν όμηροι των στοιχείων που τη μία ημέρα μπορεί να υποστηρίζουν την υπόθεση για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και την επόμενη ημέρα να υποδηλώνουν ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι κοντά, διατηρώντας τη μεταβλητότητα σε υψηλά επίπεδα.
Ωστόσο, οι αξιοσημείωτες κινήσεις αυτής της εβδομάδας υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές υιοθετούν την άποψη ότι η χαλάρωση του πληθωρισμού και οι κίνδυνοι ύφεσης αποτελούν ισχυρά σήματα αγοράς ομολόγων.
Τα στοιχεία από όλη την ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης της εκτύπωσης της Πέμπτης για όλο το μπλοκ, έδειξαν ότι ο πληθωρισμός κατρακύλησε τον Μάιο, θέτοντας εν αμφιβόλω το πόσο περαιτέρω πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια.
Οι traders αναμένουν τώρα ότι οι αυξήσεις της ΕΚΤ θα κορυφωθούν γύρω στο 3,7% έως τον Σεπτέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει δύο ακόμη αυξήσεις από το 3,25% που είναι σήμερα. Την περασμένη εβδομάδα είχε εκτιμηθεί η πιθανότητα του 4%.
"Έχουμε υποστηρίξει ότι (η πτώση του) πληθωρισμού (στην ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο) υστερεί σε σχέση με τις ΗΠΑ ... Πιστεύουμε ότι αυτό αλλάζει τώρα", δήλωσε ο Kaspar Hense, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management.
"Μετά το καλοκαίρι, πιθανότατα η πίεση στις κεντρικές τράπεζες (θα είναι) πολύ χαμηλότερη".
Τα σημάδια ήταν πολλά.
Ο τραπεζικός δανεισμός της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε και πάλι τον Απρίλιο, η ύφεση των εργοστασίων βάθυνε και το οικονομικό κλίμα στο μπλοκ και στη Γερμανία -που διολίσθησε σε ύφεση στις αρχές του 2023- επιδεινώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο.
Ο Flavio Carpenzano, διευθυντής επενδύσεων στην Capital Group, η οποία διαχειρίζεται 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ότι η εταιρεία είναι πλέον πιο ουδέτερη όσον αφορά τον κίνδυνο επιτοκίων στην ευρωζώνη και τοποθετείται για μια απότομη καμπύλη αποδόσεων -όταν το κόστος δανεισμού μικρότερης διάρκειας μειώνεται ταχύτερα από το κόστος δανεισμού μεγαλύτερης διάρκειας- ένα στοίχημα που έχει κάνει στις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Ο λόγος είναι ότι αναμένουμε ... ύφεση να έρθει (και) στην Ευρώπη", σημείωσε.

Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό

Οι επενδυτές προειδοποίησαν ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη παραμένουν πιο περίπλοκες από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο πληθωρισμός σε γενικές γραμμές έχει μειωθεί σημαντικά από τα μέγιστα επίπεδα.
"Είναι πολύ νωρίς για την ΕΚΤ να είναι χαρούμενη για τη δυναμική του πληθωρισμού", δήλωσε ο Cosimo Marasciulo, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος απόλυτης απόδοσης της Amundi, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στην Ευρώπη που επιβλέπει 2,1 τρισ. δολάρια.
"Όσον αφορά την ελκυστικότητα της αγοράς, θεωρούμε ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ, ακόμη περισσότερο μετά από αυτή την αναπροσαρμογή, είναι πιο ενδιαφέροντα από μεσοπρόθεσμη άποψη", πρόσθεσε ο Marasciulo.
Ο ίδιος υποψιάστηκε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ολοκλήρωσε την αύξηση των επιτοκίων και οι αποδόσεις των πενταετών κρατικών ομολόγων θα μειωθούν έως και 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, από 3,8% που είναι τώρα.
Η βρετανική Legal & General Investment Management είναι υπερεπενδεδυμένη στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα λόγω των προσδοκιών για ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης