Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Δεν θα ενταχθεί άμεσα η Ουκρανία – «Τραγωδία μία νίκη της Ρωσίας, μετά θα είμαστε ευάλωτοι»

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Δεν θα ενταχθεί άμεσα η Ουκρανία –  «Τραγωδία μία νίκη της Ρωσίας, μετά θα είμαστε ευάλωτοι»
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζήτησε η Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα
Το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να επισπεύσει την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία αλλά είναι έτοιμο να αναβαθμίσει το καθεστώς σύνδεσης με το Κίεβο σε επίπεδο Συμβουλίου, όπου θα συμμετέχει ισότιμα με τα άλλα κράτη – μέλη, είπε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Jens Stoltenberg σε συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Όσλο της Νορβηγίας την Πέμπτη (1/6/2023).
Σύμφωνα με τον Stoltenberg, κατά την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, τα κράτη μέλη θα συζητήσουν πώς να ενισχύσουν και να διατηρήσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία με τη μορφή όπλων και ανταλλακτικών, ώστε να μπορέσει να ανακαταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη.
«Είμαστε επίσης έτοιμοι να συζητήσουμε τις φιλοδοξίες ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η πόρτα της Συμμαχίας είναι ανοιχτή για νέα μέλη.
Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν επίσης ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της συμμαχίας και όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι εξαρτάται από τη Συμμαχία να αποφασίσει πότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος», είπε ο Stoltenberg.
«Η Μόσχα δεν έχει κανένα δικαίωμα veto κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο Stoltenberg, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα να πούμε πότε μπορεί να συμβεί αυτό.

Το ΝΑΤΟ θέλει νίκη

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζήτησε η Ουκρανία.
Ανέφερε ότι το θέμα συνεχίζεται να συζητείται και υπογράμμισε ότι η συνάντηση ήταν άτυπη και δεν στόχευε σε λήψη αποφάσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο το ΝΑΤΟ πρέπει να παράσχει μακροπρόθεσμη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να εξετάσει ένα σύστημα εγγυήσεων ασφαλείας για τη χώρα.
Σημείωσε, ωστόσο, ότι μένει να αποφασιστεί πώς ακριβώς θα γίνει αυτό.
Δήλωσε επίσης πως το πιο σημαντικό πράγμα για το ΝΑΤΟ είναι να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο αλλά αυτό δεν καθιστά τη Συμμαχία μέρος της σύγκρουσης.
Ο Stoltenberg δήλωσε ότι, εάν η Ρωσία κερδίσει στον πόλεμο θα είναι μια «τραγωδία» για την Ουκρανία και θα είναι επίσης πολύ επικίνδυνο για το ΝΑΤΟ, γιατί θα το κάνει «ευάλωτο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης