Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σερβία - Κόσοβο: Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti εμμένει στην απόφαση για τους Αλβανούς δημάρχους

Σερβία - Κόσοβο: Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti εμμένει στην απόφαση για τους Αλβανούς δημάρχους
Οι Σέρβοι κάτοικοι της περιοχής αρνούνται επίσης να αποδεχτούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του Απριλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή ανήλθε μόνο στο 3,5%
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti δήλωσε σήμερα ότι δεν θα υπαναχωρήσει από την απόφασή του να εγκαταστήσει Αλβανούς δημάρχους σε πόλεις όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Σέρβοι, μια ενέργεια που πυροδότησε βίαια επεισόδια στην περιοχή και ανάγκασε το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις δυνάμεις του.
"Οι δήμαρχοι πρέπει να πάνε και να εργαστούν στα γραφεία τους" είπε ο Κούρτι μιλώντας σε κοσοβάρικα μέσα ενημέρωσης.
"Χρειαζόμαστε κανονικότητα…
Τι νόημα έχει να διαθέτουμε δημόσια κτίρια για κρατικούς λειτουργούς αν δεν τα χρησιμοποιούμε;", πρόσθεσε.
Οι περίπου 50.000 Σέρβοι του βόρειου Κοσόβου δεν αναγνωρίζουν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία και θεωρούν το Βελιγράδι πρωτεύουσά τους.
Οι Σέρβοι κάτοικοι της περιοχής αρνούνται επίσης να αποδεχτούν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του Απριλίου, δεδομένου ότι η συμμετοχή ανήλθε μόνο στο 3,5%.
Οι δήμαρχοι "πρέπει να φύγουν από την περιοχή επειδή δεν εκπροσωπούν κανέναν" είπε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Σερβικής Λίστας, του μεγαλύτερου κόμματος των Σέρβων του Κοσόβου, Ίγκορ Σίμιτς, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Ο Λουλζίμ Χετέμι, ο Αλβανός δήμαρχος του Λεπόσαβιτς, βρίσκεται στο γραφείο του από νωρίς το πρωί της Δευτέρας και στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούν το δημαρχείο της πόλης, γύρω από το οποίο έχουν τοποθετηθεί συρματοπλέγματα.
Οι δήμαρχοι του Ζβέτσαν και του Ζούμπιν Πότοκ εργάζονται από τα σπίτια τους.

Στο Ζβέτσαν μερικές δεκάδες Σέρβοι συγκεντρώθηκαν και πάλι νωρίτερα σήμερα έξω από το δημαρχείο, σύμφωνα με μια δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι διαδηλωτές ήταν πάντως λιγότεροι σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.
Γύρω από το δημαρχείο της πόλης αυτής έχουν τοποθετηθεί επίσης συρματοπλέγματα και μεταλλικές μπάρες. Στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης KFOR φρουρούν το κτίριο ενώ άλλοι έχουν αναπτυχθεί σε οδικούς άξονες που οδηγούν στο κέντρο του Ζβέτσαν, κατόπιν έκκλησης της Σερβικής Λίστας, με αφορμή το γεγονός ότι "μασκοφόροι" πετροβόλησαν την Τετάρτη δύο περιπολικά.
Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και τα τζάμια των δύο οχημάτων έσπασαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Κοσόβου.

Διαδήλωση στη Μιτρόβιτσα

Νωρίτερα σήμερα, στο σερβικό τμήμα της εθνοτικά διχασμένης Μιτρόβιτσα, δυο Αλβανοί Κοσοβάροι δέχτηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν "από μια οργανωμένη ομάδα μασκοφόρων", όπως ανέφερε η κοσοβάρικη αστυνομία.
Πολλές εκατοντάδες Αλβανοί διαδήλωσαν το μεσημέρι κοντά σε μια γέφυρα που συνδέει το αλβανικό με το σερβικό τμήμα της πόλης, κρατώντας αλβανικές σημαίες και φωνάζοντας "Η Μιτρόβιτσα δεν μπορεί να είναι διαιρεμένη".
Η αστυνομία έκανε έκκληση στους πολίτες να μην κατέβουν στη διαδήλωση για "να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά".
Οι διαδηλωτές σκόπευαν να μεταβούν στο βόρειο, το σερβικό τμήμα της πόλης, όμως ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την πρόσβασή τους στη γέφυρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης