Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ουκρανία διχάζει το ΝΑΤΟ - Γερμανικό «όχι» για ένταξη πριν λήξει ο πόλεμος - Οδικό χάρτη ένταξης ζητά η Γαλλία

H Ουκρανία διχάζει το ΝΑΤΟ - Γερμανικό «όχι» για ένταξη πριν λήξει ο πόλεμος -  Οδικό χάρτη ένταξης ζητά η Γαλλία
Η Annalena Baerbock δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για νέα ένταξη εν μέσω πολέμου"
Σχετικά Άρθρα
Τον διχασμό μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας προκαλεί η συζήτηση περί ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γαλλία πιέζει για μια συγκεκριμένη πορεία, αλλά η Γερμανία καλεί σε μεγαλύτερη προσοχή όσον αφορά τη συζήτηση της ένταξης υπό το φως του συνεχιζόμενου πολέμου της Ρωσίας.
Η επιθυμία της Γαλλίας "είναι να σχεδιάσουμε με σαφήνεια μια πορεία με στάδια και προόδους, ώστε η Ουκρανία να μπορεί, όταν έρθει η ώρα, να ενταχθεί σε εμάς υπό καλές συνθήκες ασφαλείας", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Catherine Colonna σε συνέντευξή της στο περιθώριο της συνάντησης ομολόγων του ΝΑΤΟ στο Όσλο.
"Θα υπάρξουν ημερομηνίες ή ένα ημερολόγιο, δεν είμαι σίγουρη γιατί υπάρχουν ακόμη πολλά σημεία που πρέπει να συζητηθούν".
Ενώ η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ "δεν είναι επί τους παρόντος", σημείωσε η Colonna, "πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το 2008", αναφερόμενη σε μια συμφωνία εκείνης της χρονιάς από τους συμμάχους ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί τελικά.
Αντίθετα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για νέα ένταξη εν μέσω πολέμου".

 Επιφυλακτικότητα

Το ΝΑΤΟ  παλεύει με το πώς θα εμβαθύνει τους δεσμούς με το Κίεβο χωρίς να εντάξει αμέσως την Ουκρανία ως μέλος, δεδομένου ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας του Άρθρου 5 του μπλοκ θα μπορούσαν να παρασύρουν τους συμμάχους στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της χώρας.
Οι κορυφαίοι απεσταλμένοι εξετάζουν το ζήτημα της ένταξης στη διήμερη συνάντησή τους στο Όσλο, η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, όπου οι ηγέτες θα υπογράψουν ένα ευρύτερο πακέτο μακροπρόθεσμης στήριξης της Ουκρανίας.

Ο Συνασπισμός των Πατριωτών

Ο Zelensky δήλωσε ότι θα συζητήσει για έναν  "συνασπισμό πατριωτών" και "ισχυρή υποστήριξη στο πεδίο της μάχης".
Η Ουκρανία έλαβε πρόσφατα συστήματα αεράμυνας "Patriot" από τους δυτικούς εταίρους της.
Τα σχόλια της Colonna έρχονται μία ημέρα αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron τάχθηκε υπέρ της "πορείας προς την ένταξη" της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Τα σχόλια ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες πίεζαν για έναν πιο συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την ένταξη της Ουκρανίας, σύμφωνα με αξιωματούχο μιας από τις χώρες αυτές.
Ενώ οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει τη δήλωση του 2008 σχετικά με τις προοπτικές της Ουκρανίας και επιδιώκουν να διασφαλίσουν μια ισχυρότερη πολιτική σχέση με το Κίεβο, δεν είναι σαφές αν αυτό θα περιλαμβάνει απαραίτητα την παροχή στην Ουκρανία ενός χρονοδιαγράμματος για την ένταξη, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Stoltenberg: Η Ρωσία δεν μπορεί να ασκήσει βέτο

Όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της συμμαχίας, διαμήνυσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.
"Όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η Μόσχα δεν μπορεί να ασκήσει βέτο κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ", δήλωσε ο Stoltenberg στους δημοσιογράφους πριν από την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
"Προχωράμε, οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος", τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης