Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενώ οι Ουκρανοί διαφημίζουν αντεπίθεση που καθυστερεί... οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Maryinka και κινούνται προς Kharkiv, Kramatorsk

Ενώ οι Ουκρανοί διαφημίζουν αντεπίθεση που καθυστερεί... οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Maryinka και κινούνται προς Kharkiv, Kramatorsk
Αντιθέτως οι ρωσικές δυνάμεις πέραν από την καλή άμυνα που έχουν ετοιμάσει, σχεδιάζουν τις δικές τους μεγάλες αντεπιθέσεις, με στόχο Kharkiv, Kramatorsk, Slovyansk, Siversk…
(upd 13) H Ουκρανική αντεπίθεση ξεκίνησε, αναφέρουν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Η Ουκρανική αντεπίθεση θα ξεκινήσει άμεσα αναφέρουν οι Ουκρανοί στους αμερικανούς.
Η Ουκρανική αντεπίθεση θα καθυστερήσει έως ότου παραδοθούν όλα τα όπλα… για τα οποία οι αμερικανοί λένε ότι έχουν παραδώσει το 99% όσων όπλων υποσχέθηκαν…
Αντεπίθεση διαφημίζουν και αντεπίθεση δεν βλέπουμε… αφού οι ρώσοι όσο καθυστερούν οι Ουκρανοί καταστρέφουν κρίσιμης σημασίας οπλικά συστήματα της Δύσης…
Αντιθέτως οι ρωσικές δυνάμεις πέραν από την καλή άμυνα που έχουν ετοιμάσει, σχεδιάζουν τις δικές τους μεγάλες αντεπιθέσεις, με στόχο Kharkiv, Kramatorsk, Slovyansk, Siversk…
Ήδη κατέλαβαν το 70% της Maryinka, μία σημαντική επιτυχία καθώς από αυτό το σημείο το ουκρανικό πυροβολικό έβαλε εναντίον του Donetsk.

Οι Ρώσοι κατέλαβαν την Maryinka

Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε περίπου το 70% της Maryinka, δήλωσε ο Apty Alaudinov, διοικητής των ειδικών δυνάμεων των Τσετσένων Akhmat, μιλώντας στον τηλεοπτικό Zvezda.
«Αυτές οι δύο μονάδες - η 150η μεραρχία και η 5η -, απελευθέρωσαν περίπου το 70% της ίδιας της Maryinka.
Το υπόλοιπο θα εκκαθαριστεί από εμάς μαζί με τις μονάδες της 150ης μεραρχίας», ανέφερε την Πέμπτη 1/6/2023.
Την προηγούμενη μέρα, ο επικεφαλής της Τσετσενίας, Ramzan Kadyrov, ανακοίνωσε την αναδιάταξη των ειδικών δυνάμεων Akhmat και του συντάγματος Sever-Akhmat προς την κατεύθυνση Maryinsky.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τα αποσπάσματα εφόδου των Akhmat προχωρούσαν με μεγάλη επιτυχία στον τομέα αυτό τον εχθροπραξιών.
Όπως ανέφερε στο RIA Novosti, ο αναπληρωτής αρχηγός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Dennis Pushilin είναι στρατηγικά σημαντικό να απελευθερωθεί η Maryinka στο άμεσο μέλλον για περαιτέρω πρόοδο.
H Maryinka είναι ένα προάστιο του Donetsk που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο από την περιοχή Petrovsky της πρωτεύουσας της Λαϊκής Δημοκρατίας.
Σημαντικές θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας βρίσκονται εκεί, αυτό είναι ένα από τα σημεία από όπου το εχθρικό πυροβολικό βομβαρδίζει τακτικά το Donetsk.

Οι Τσετσενικές ειδικές δυνάμεις Akhmat σε επιθετικές επιχειρήσεις

Οι Ειδικές Δυνάμεις "Akhmat" άρχισαν να προετοιμάζονται για ενεργές επιθετικές επιχειρήσεις ανέφερε ο Apty Alaudinov, αναπληρωτής διοικητής του 2ου Σώματος Στρατού, διοικητής ειδικών δυνάμεων.
Ο Alaudinov υπενθύμισε ότι οι ειδικές δυνάμεις του Akhmat μεταφέρθηκαν σε νέο τομέα με εντολή του Ανώτατου Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Ένα σύνταγμα έχει ανατεθεί στη διοίκηση μου, ετοιμάζονται άλλα δύο συντάγματα», έγραψε ο Alaudinov.
«Αρχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για ενεργές επιθετικές επιχειρήσεις».
Το «Akhmat» στο Luhansk, μαζί με το 2ο Σώμα Στρατού, απελευθέρωσαν 36 οικισμούς, εκ των οποίων οι 4 ήταν μεγάλες πόλεις.

Τα ρωσικά σχέδια για αντεπίθεση

Μετά την απελευθέρωση του Bakhmut, στο ανατολικό μέτωπο η ένταση των εχθροπραξιών μειώθηκε.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σέρνονται και ενώ μιλούν για αντεπίθεση περιορίζονται σε αναγνωρίσεις….
Ποιοι είναι οι λόγοι της Ουκρανικής αναβλητικότητας;

Προς τα δυτικά

Οι ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας που επέζησαν από την πτώση του φρουρίου Bakhmut που έπεσε μετά από πολύμηνη μάχη στους Wagner… έχουν υποχωρήσει δυτικότερα.
Έτσι, κατέστη δυνατό να διασπαστεί τελικά η ισχυρή οχυρή περιοχή Seversk - Soledar – Artemovsk ή Bakhmut και να υποχωρήσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προς τα δυτικά.
Οι προσπάθειες προώθησης μονάδων της Ουκρανίας στα νότια και βόρεια του Bakhmut, όπου κατέλαβαν αρκετές εκατοντάδες μέτρα ρωσικού εδάφους στα μέσα Μαΐου, δεν οδηγούν πουθενά.. Οι Ουκρανικές μονάδες που κατάφεραν να διασωθούν από το Bakhmut υποχώρησαν στο Chasiv Yar και ανέλαβαν την άμυνα προς τα δυτικά, στο Khromovo.
Αυτό είναι πιθανώς το επόμενο σημείο επίθεσης για τους ρώσους που στοχεύουν στην Konstantinovka και κυρίως στο Kramatorsk…
Ορισμένοι υπολογίζουν ότι η μεγάλη μάχη στο Donbass θα διεξαχθεί στο Kramatorsk που βρίσκεται δυτικά του Bakhmut… και έχει ακόμη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία…

Kremennaya-Svatovo

Ο Ρωσικός στρατός περιμένει μια επίθεση στη νότια πλευρά της γραμμής Kremennaya-Svatovo.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θέλουν να φτάσουν στο τετράγωνο Kremennaya - Rubizhne - Severodonetsk - Lysychansk για να καταλάβουν ένα προγεφύρωμα για περαιτέρω πρόοδο βαθιά στη δημοκρατία - μέχρι το Luhansk.
Δεν αποκλείεται οι Ουκρανοί να επιτεθούν και στο Svatovo και χτύπημα στο Starobelsk.
Το κύριο ή τουλάχιστον δευτερεύον χτύπημα, θα μπορούσε να σημειωθεί στο Ugledar.
Το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ugledar.
Ο ρωσικός στρατός ωστόσο έχει αναλάβει τον έλεγχο των δρόμων κατά μήκος των οποίων τροφοδοτείται ο Ουκρανικός στρατός.
Υπάρχει μόνο μία πιθανή κατεύθυνση σε αυτό το τμήμα - Volnovakha.
Εάν η πόλη πέσει, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα κόψουν τη στρατηγικής σημασίας διαδρομή 100 χιλιομέτρων από το Donetsk προς την Αζοφική Θάλασσα.
Η πιθανή κατεύθυνση για την επίθεση – η Zaporizhia - είναι σχετικά ήρεμη.
Οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο ρωσικός στρατός ελέγχει την κατάσταση στην περιοχή.
Δεν υπάρχει δραστηριότητα του Ουκρανικού στρατού στην πρώτη γραμμή.

Το γραφείο του Volodymyr Zelensky τόνισε ότι η αντεπίθεση συνεχίζεται «εδώ και αρκετές ημέρες».
Στο Κίεβο, δεν κρύβονται: οι τελευταίες επιδρομές με drone σε αντικείμενα στη Ρωσία, καθώς και μια σειρά σαμποτέρ στην περιοχή του Belgorod, είναι στοιχεία ενός κοινού σχεδίου.
Οι τακτικές της δολιοφθοράς, του τρόμου και του αδιάκριτου βομβαρδισμού έχουν σχεδιαστεί, μεταξύ άλλων, για να αναγκάσουν τον ρωσικό στρατό να αναπτύξει πρόσθετες δυνάμεις για τη φύλαξη των συνόρων.
H αντεπίθεση των Ουκρανών καθυστερεί…

Και η καυτή φάση καθυστερεί.
Βρέχει ξανά στο Donbass, ο βαρύς εξοπλισμός έχει βαλτώσει στα χωράφια.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι Αεροδιαστημικές Δυνάμεις έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ενεργά βόμβες ολίσθησης για χτυπήματα εναντίον εγκαταστάσεων Ουκρανών.
Πολλές μονάδες δυτικών όπλων καταστράφηκαν πριν φτάσουν στο μέτωπο.
Αλλά το γεγονός ότι πολλά όπλα ήδη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή επαφής θα αντιμετωπιστούν πολύ σύντομα από τις ρωσικές δυνάμεις…

Η Ρωσία διαψεύδει: Καμία εισβολή Ουκρανών στο Belgorod – Συνεχής ενημέρωση Putin

Σε διάψευση πληροφοριών που κυκλοφόρησαν σε social media και που έκαναν λόγο για εισβολή Ουκρανών στρατιωτών στη ρωσική επαρχία Belgorod προχώρησε η Ρωσία, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin να ενημερώνεται συνεχώς για το τι συμβαίνει στα σύνορα με την Ουκρανία.
«Το επιχειρησιακό αρχηγείο δηλώνει επίσημα ότι αυτές οι πληροφορίες είναι ψευδείς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Η κατάσταση στην περιοχή του Shebekino παραμένει δύσκολη.
Ακούγονται ήχοι μάχης, ενώ είναι σε εξέλιξη βομβαρδισμοί.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας επιχειρούν, αλλά δεν υπάρχει καμία προέλαση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας» αναφέρει η ανακοίνωση του αρχηγείου του Belgorod, το οποίο καλεί τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ψύχραιμοι.
Από την πλευρά του ο κυβερνήτης του Belgorod, Vyacheslav Gladkov υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν Ουκρανοί μαχητές στο ρωσικό έδαφος, αν και υπογράμμισε πως η περιοχή βομβαρδίζεται.
Μάλιστα σημείωσε ότι λόγω των βομβαρδισμών, εκκενώνεται μερικώς η περιοχή.
Σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν τρεις απόπειρες Ουκρανών μαχητών να περάσουν τα σύνορα.


Zelensky: Έτοιμη η Ουκρανία να μπει στο ΝΑΤΟ – Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ της Συμμαχίας

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky κατά την επίσκεψη του στη Μολδαβία, όπου και θα συμμετάσχει στη δεύτερη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Όπως είπε ο Zelensky, το Κίεβο πλέον περιμένει την Συμμαχία να εγκρίνει την ένταξη της χώρας του.
Οι δηλώσεις του Zelensky έγιναν τη στιγμή που συνέρχονται στο Όσλο της Νορβηγίας, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να αποφασίσουν για τις νέες αμυντικές τους δαπάνες αλλά και για τη μελλοντική σχέση της Συμμαχίας με την Ουκρανία.

Διαφορετικά μηνύματα

«Πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στήριξης όσον αφορά την υποψηφιότητα της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο ΥΠΕΞ της Ισπανίας, José Manuel Albares ενώ η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Annalena Baerbock κράτησε αποστάσεις, αναφέροντας πως «η πόρτα του ΝΑΤΟ παραμένει ανοιχτή, αλλά την ίδια στιγμή είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για την υποδοχή νέων μελών, όταν βρισκόμαστε στη μέση ενός πολέμου.

Εφιαλτικό σενάριο - Ρωσία: Η σύγκρουση με τη Δύση δεν θα σταματήσει μετά την Ουκρανία

Η σύγκρουση της Ρωσίας με τη Δύση δεν θα σταματήσει μετά την απελευθέρωση της Ουκρανίας υποστήριξε ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin, ο οποίος εκτίμησε ότι το πιθανότερο είναι να υπάρξει μια παύση των εχθροπραξιών.
«Μετά την απελευθέρωση της Ουκρανίας, νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιου είδους παύση στις συγκρούσεις, αλλά δεν θα τελειώσουν όλα» υπογράμμισε ο Pushilin κατά την τοποθέτηση του σε ένα φόρουμ με κύριο θέμα «Τι είδους Ουκρανία χρειαζόμαστε;».
«Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ δεν θα πάνε σε ανοιχτή σύγκρουση με τη Ρωσία» εκτίμησε ο Pushilin, επικαλούμενος τη σημερινή πρακτική που ακολουθεί η Συμμαχία, η οποία έχει αποφασίσει να πολεμά «με ξένα χέρια».
Μάλιστα ο Pushilin υπογράμμισε πως τα δυτικά εδάφη της Ουκρανίας δεν θα πρέπει να δοθούν σε άλλα κράτη.
«Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, τότε αυτή θα είναι το εφαλτήριο για την επόμενη επίθεση στη Ρωσία» επισήμανε ο Pushilin.

Οι Ουκρανοί θα δεχθούν ισχυρό ρωσικό πλήγμα…

Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Puitn προέβη σε μια αυστηρή προειδοποίηση προς την Ουκρανία: «Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν αντίδραση από τη Ρωσία…
Λοιπόν, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό».
Στις 30 Μαΐου τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας που αναπτύχθηκαν μέσα και γύρω από τη Μόσχα απέκρουσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση από το καθεστώς της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με διάφορες πηγές , τουλάχιστον 24 drones καμικάζι UKRJET UJ-22 χρησιμοποιήθηκαν σε κάποιου είδους επίθεση κατά της ρωσικής πρωτεύουσας.
Η επίθεση κατάφερε να προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό επιφανειακές ζημιές σε πολλά κτίρια στην πόλη, αν και ο συνολικός αντίκτυπός της μπορεί να περιγραφεί μόνο ως στρατιωτικά ασήμαντος. Ωστόσο, πολλά μέσα ενημέρωσης την περιγράφουν ως την πρώτη επίθεση που έπληξε την Μόσχα.
Αν και το καθεστώς του Κιέβου αρνήθηκε επίσημα οποιαδήποτε ανάμειξη, με έναν από τους αξιωματούχους του να ισχυρίζεται σε συνέντευξή του στο NBC News ότι «η Ουκρανία δεν έχει καμία άμεση σχέση» με τις επιθέσεις με drone στη Μόσχα.
Ωστόσο ο αξιωματούχος δήλωσε ανοιχτά ότι «είναι στην ευχάριστη θέση να παρατηρήσει και να προβλέψει αύξηση του αριθμού των επιθέσεων».

Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας υπαινίσσεται ότι οι τελευταίες επιθέσεις έρχονται ως απάντηση στα χτυπήματα των Ρώσων στην Ουκρανία που κατέστρεψαν ακόμη ένα Patriot και την έδρα της GUR των μυστικών στρατιωτικών υπηρεσιών της Ουκρανίας. Σύμφωνα με πηγές όπως το Reuters και οι New York Times, στις 27 και 28 Μαίου 2023 σημειώθηκαν τουλάχιστον τρία κύματα επιθέσεων με drone πάνω από το Κίεβο, ήταν «η μεγαλύτερη επίθεση με drone στην πόλη μέχρι σήμερα, καθώς οι ντόπιοι γιόρταζαν την επέτειο του Ίδρυση της ουκρανικής πρωτεύουσας».
Οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν τα περισσότερα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι», υποστηρίζοντας ότι 58 από τα 59 καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα, που σημαίνει ότι η υποτιθέμενη αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο της μάχης είναι πάνω από 98%.
Ωστόσο, για άλλη μια φορά, δεν παρουσίασαν κανένα στοιχείο για να επιβεβαιώσουν τα όσα λένε...

Ωστόσο, τίθεται το προφανές ερώτημα, εάν οι δυνάμεις της Ουκρανίας, είναι πραγματικά τόσο αποτελεσματικές στην κατάρριψη ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ακόμη και υπερηχητικών πυραύλων , γιατί χρειάζεται αντίποινα σε κατοικημένες περιοχές της Μόσχας που δεν έχει σημαντικά στρατιωτικά κέρδη.
Οι ίδιοι οι Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «οι Μοσχοβίτες ήταν πολύ πιο πιθανό να χτυπηθούν από ηλεκτρικό σκούτερ παρά από drone στο κέντρο της πόλης».
Πολλά Video δείχνουν τα ρωσικά συστήματα μικρού βεληνεκούς SAM (βλήματα εδάφους-αέρος) όπως το θρυλικό πλέον «Pantsir-S1» να καταστρέφουν τα Ουκρανικά drones.

Οι Ουκρανοί θα δεχθούν ισχυρό ρωσικό πλήγμα…

Η προειδοποίηση που έρχεται απευθείας από τον Putin είναι αρκετά σπάνια και πιθανότατα ακούγεται αρκετά τρομακτική στη, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος δεν είναι πολύ γνωστός για τις μπλόφες του.
Και πράγματι, τις τελευταίες ημέρες, ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε πολλά βασικά οπλικά συστήματα των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου συστήματος SAM «Patriot», καθώς και μεγάλου αριθμού όπλων που προμήθευσε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η πιθανή στρατιωτική απάντηση της Ρωσίας στις προκλήσεις της Ουκρανίας μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους, αλλά αν τα πιο πρόσφατα πλήγματα κατά των στρατευμάτων της Ουκρανίας χρησίμευαν ως δείκτης τότε πολλά θα μπορούσαν να συμβούν με συνέπεια εκατοντάδες ακόμη νεκρούς Ουκρανούς.
Δυστυχώς γι' αυτούς, το καθεστώς μαριονέτας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για τις συνέπειες των πράξεών του, καθώς χρησιμοποιεί την προπαγάνδα… για να συγκαλύψει τις ήττες στο έδαφος…

Η Ουκρανία θα προσπαθήσει να ανακαταλάβει το Bakhmut

Οι ουκρανικές δυνάμεις σίγουρα θα προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν το Artyomovsk (Bakhmut), αλλά οι αμυνόμενες ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να τις αντιμετωπίσουν, υποστήριξε ο Apty Alaudinov, αναπληρωτής διοικητής του 2ου Σώματος Στρατού LPR, διοικητής των ειδικών δυνάμεων «Akhmat».
«Οι ουκρανικές δυνάμεις, φυσικά, θα προσπαθήσουν να πάρουν το Bakhmut θα προσπαθήσουν να μας χτυπήσουν στα πλάγια και στο μέτωπο, αλλά θα αποτύχουν, γιατί οι δυνάμεις μας τους έδιωξαν εντελώς από τις θέσεις που είχαν προετοιμάσει εδώ και χρόνια».
«Αυτή τη στιγμή, ο εχθρός υφίσταται μεγάλες απώλειες προσπαθώντας να διώξει τις δυνάμεις μας από τις κατεχόμενες θέσεις.
Πιστεύω ότι ο εχθρός θα έχει όλο και περισσότερες απώλειες κάθε μέρα προσπαθώντας να ανακαταλάβει το Artyomovsk.
Εάν ο εχθρός έχει μυαλό, θα εγκαταλείψει αυτή την ιδέα, ανέφερε ο Alaudinov.

Η Ουκρανία αναπτύσσει στρατεύματα κοντά στην περιοχή Belgorod της Ρωσίας

Ο αριθμός των Ουκρανών στρατιτών που έχει αναπτυχθεί κοντά σε τοποθεσίες στην περιοχή του Kharkiv που συνορεύει με την περιοχή Belgorod της Ρωσίας αυξάνεται, δήλωσε απόστρατος συνταγματάρχης στη Λαϊκή Πολιτοφυλακή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk (LPR).
«Ο αριθμός των στρατιωτών των ουκρανικών μονάδων σε τοποθεσίες στην περιοχή Kharkiv στα σύνορα της περιφέρειας Belgorod της Ρωσίας έχει αυξηθεί.
Επίσης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των κοινών περιπολιών που περιλαμβάνουν αξιωματικούς επιβολής του νόμου και πολίτες που χρησιμοποιούν διάφορα προσχήματα για να ενεργήσουν ως συνοδοί».

Αυξάνονται οι τραυματίες στο Shebekino

Ο αριθμός των ανθρώπων που τραυματίστηκαν σε μια ουκρανική επίθεση στην πόλη Shebekino στην περιφέρεια Belgorod της νοτιοδυτικής Ρωσίας στις 30 Μαίου αυξήθηκε σε πέντε, ανέφερε ο κυβερνήτης Vyacheslav Gladkov

Οι Ουκρανοί έχασαν το Yuri Olefirenko το τελευταίο τους πολεμικό πλοίο

Μετά την κατάληψη σχεδόν όλων των πλοίων του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού και τον αποδεκατισμό του Ουκρανικού Ναυτικού, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε το τελευταίο μόνιμο σκάφος του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού σε πυραυλικό χτύπημα
«Το τελευταίο πολεμικό πλοίο του Ουκρανικού Ναυτικού, το Yuriy Olefirenko, καταστράφηκε σε πολεμικό πλοίο που ήταν δεδμένο στο λιμάνι της Οδησσού».
Είπε ότι το πλοίο χτυπήθηκε στις 29 Μαΐου από «όπλα υψηλής ακρίβειας», αλλά δεν παρείχε συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση.
Το Yuri Olefirenko είναι ένα μεσαίου μεγέθους αποβατικό πλοίο Project 773 του Ουκρανικού Ναυτικού.
Τοποθετήθηκε στη Νότια Ναυτική Βάση στο Donuzlav από την αρχική της θέση σε λειτουργία το 1971 μέχρι την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία το 2014.

Όταν ρωτήθηκε εάν οι ισχυρισμοί του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν αληθινοί, ένας εκπρόσωπος του Ουκρανικού Ναυτικού, Oleh Chalyk, είπε ότι δεν θα αναφερθεί σε κανέναν ισχυρισμό της Ρωσίας και υποστήριξε ότι το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό δεν θα αποκαλύψει λεπτομέρειες σχετικά με απώλειες εν καιρώ πολέμου.
Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 το Yuriy Olefirenko ήταν ένα από τα δύο μεγάλα πολεμικά πλοία που αποτελούσαν τις περισσότερες από τις δυνάμεις πρώτης γραμμής του Ουκρανικού Ναυτικού.
Η άλλη ήταν η φρεγάτα Hetman Sahaidachny, η οποία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, και τουλάχιστον δώδεκα επιπλέον πλοία αιχμαλωτίστηκαν ή βυθίστηκαν.

Τουλάχιστον μία φορά, οι ρωσικές δυνάμεις επιχείρησαν να επιτεθούν στο αποβατικό σκάφος.
Ένας Ρώσος χειριστής εντόπισε το Yuriy Olefirenko βομβαρδίστηκε αλλά επέζησε…
Πέντε μήνες αργότερα, φέρεται να εκτόξευσε πυραύλους WM-18 από το κατάστρωμά του ως αντίποινα κατά των Ρώσων.
Αν και η Ουκρανία δεν είχε επιβεβαιώσει την καταστροφή της, η απώλεια αυτού του σκάφους θα ήταν συμβολική καθώς η Ρωσία είχε εξαφανίσει σχεδόν ολόκληρο το Ουκρανικό Ναυτικό όταν επιτέθηκε για πρώτη φορά στη χώρα το 2014 και προσάρτησε την Κριμαία.
Η Ρωσία κατέλαβε τα περισσότερα από τα ελικόπτερα της Ουκρανίας, τις ναυπηγικές της ικανότητες και το 75% της ναυτικής της δύναμης.
Το Ουκρανικό Ναυτικό έπρεπε ουσιαστικά να ξεκινήσει από την αρχή χωρίς τη Ναυτική Βάση της Σεβαστούπολης. Είχε μείνει μόνο μία φρεγάτα στον στόλο εκείνη την εποχή, ένα πλοίο που είχε ήδη αναπτυχθεί και το 70% του ναυτικού προσωπικού είτε εγκατέλειψε είτε απολύθηκε.

Οι ΗΠΑ αγόρασαν τις υπηρεσίες του Starlink για να τις διαθέσουν στην Ουκρανία

Η δορυφορική διαδικτυακή υπηρεσία Starlink, την οποία ξεκίνησε ο δισεκατομμυριούχος Elon Musk, υπέγραψε σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το οποίο αγοράζει τις δορυφορικές αυτές υπηρεσίες για την Ουκρανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πενταγώνου.
«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με μια σειρά διεθνών εταίρων για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία διαθέτει τις ανθεκτικές δορυφορικές και επικοινωνιακές δυνατότητες που χρειάζεται.
Οι δορυφορικές επικοινωνίες αποτελούν ένα ζωτικό τομέα στο συνολικό δίκτυο επικοινωνιών της Ουκρανίας και το υπουργείο συνάπτει συμβάσεις με την Starlink για υπηρεσίες αυτού του τύπου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Svatove και νότια της Kreminna

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν χερσαίες επιθέσεις βορειοδυτικά του Svatove και νότια της Kreminna στις 30 Μαΐου.
Ο Ουκρανός επικεφαλής της περιφέρειας Luhansk Artem Lysohor ανέφερε ότι οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις συμμετείχαν σε 13 συγκρούσεις στις κατευθύνσεις Kupyansk και Kreminna.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν ρωσικές χερσαίες επιθέσεις βορειοδυτικά του Svatove κοντά στη Masyutivka (13 χλμ βορειοανατολικά του Kupyansk) κοντά στο Novoselivske και στο Stelmakhivka (και τα δύο περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Svatove) και νότια της Kreminna κοντά στο Kuzmyne (2 χλμ νοτιοδυτικά) και Bilohorivka (10 χλμ νότια).
Οι ρωσικές δυνάμεις απέτυχαν να προχωρήσουν κοντά στο Krokhmalne (20 χλμ βορειοδυτικά του Svatove), αλλά ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έκαναν οριακές προελεύσεις βορειοανατολικά της Bilohorivka.

Προέλαση στο Kharkov

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλησιάσει το Kupyansk στην περιοχή του Kharkov, δήλωσε στο TASS ο Vitaly Ganchev, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης.
«Η πρώτη γραμμή έχει σχεδόν πλησιάσει το Kupyansk.
Η πόλη χωρίζεται σε δύο μέρη από τον ποταμό Oskol.
Η αριστερή όχθη του Oskol είναι υπό τον έλεγχό μας.
Όσον αφορά στην αριστερή πλευρά του Kupyansk τα στρατεύματά μας είναι κοντά της.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 ότι τα στρατεύματά του που ήταν τοποθετημένα στη Balakleya και το Izyum στην περιοχή Kharkov ανασυγκρότησαν τις δυνάμεις τους για να ενισχύσουν τις προσπάθειες στο Donbass.
Η περιφερειακή στρατιωτική-πολιτική διοίκηση ανακοίνωσε εκκένωση εκείνη την περίοδο.

Τα σχέδια των Ρώσων δυτικά από το Bakhmut


Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις γύρω από το Bakhmut στις 31 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Orikhovo-Vasylivka (11 χλμ βορειοανατολικά του Bakhmut) και το Bila Hora (12 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν να καταλάβουν το Khromove (αμέσως δυτικά του Bakhmut) για να θέσουν προϋποθέσεις για μελλοντικές προσπάθειες προώθησης προς την κατεύθυνση Kramatorsk (34 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut) και ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αυξήσει τις επιθέσεις πυροβολικού προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι μάχες συνεχίζονται μεταξύ του Ivanivske (6 χλμ δυτικά του Bakhmut) και του Klishchiivka (6 χλμ νοτιοδυτικά του Bakhmut) και ότι οι μάχες θέσης συνεχίζονται κοντά στο Klishchiivka.
Οι συμβατικές ρωσικές δυνάμεις, εθελοντικοί σχηματισμοί και οι δυνάμεις ασφαλείας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DNR) εγκαθιστούν θέσεις στο Bakhmut καθώς οι δυνάμεις Wagner συνεχίζουν την αποχώρηση.
Γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύθηκε στις 31 Μαΐου δείχνει τον ακανόνιστο σχηματισμό 1η Ταξιαρχία Σαμποτάζ και Αναγνώρισης «Λύκοι», που δραστηριοποιούνταν προηγουμένως στην περιοχή Avdiivka, που δρούσε κοντά στο Zaliznyanske (9 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Bakhmut).
Η παρουσία αυτής της μονάδας κοντά στο Zaliznyanske δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να μεταφέρουν στρατό από την περιοχή Avdiivka στην περιοχή Bakhmut.

Επιθέσεις στην Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος της πρώτης γραμμής της πόλης Avdiivka-Donetsk στις 31 Μαΐου.
Το γεωγραφικό υλικό δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένη προέλαση βόρεια της Krasnohorivka (8 χλμ βόρεια της Avdiivka) στις 30 Μαΐου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν ανεπιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο Sieverne (6 χλμ δυτικά της Avdiivka) και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ρωσικές επιθέσεις στη Marinka.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν χερσαίες επιθέσεις από την Kamianka (5 χλμ βορειοανατολικά της Avdiivka) και προχώρησαν σε νέες θέσεις βορειοανατολικά της Avdiivka….

Luhansk_Battle_Map_Draft_May_312023.png
Donetsk_Battle_Map_Draft_May_312023.png
Bakhmut_Battle_Map_Draft_May_312023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_May_312023.png

1869089256_0_0_3072_2048_640x0_80_0_0_161c41dde62bfb837537807a45c680e0.jpg
FM_TBjAakAQ7kBz.jpg

FxabibdXoAAUj43.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης