Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες στη Wall, με το βλέμμα στην ψηφοφορία για το χρέος – Στο -0,61% o S&P 500, o Nasdaq -0,63% - Aπώλειες 1,54% ο DAX

Απώλειες στη Wall, με το βλέμμα στην ψηφοφορία για το χρέος – Στο -0,61% o S&P 500, o Nasdaq -0,63% - Aπώλειες 1,54% ο DAX
Αρνητικά πρόσημα στη Wall Street...
Πτωτικά κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη 31 Μαΐου, καθώς οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην ψηφοφορία για το αμερικανικό χρέος…
Υπενθυμίζεται πως ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, και ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Kevin McCarthy, ανακοίνωσε μια κατ’ αρχήν συμφωνία, η οποία όμως τώρα πρέπει να περάσει διά πυρός και σιδήρου τόσο από το Σώμα όσο και από τη Γερουσία, με την προθεσμία της 5ης Ιουνίου να εκπνέει.
«Νομίζω ότι έχουμε τις ψήφους για να το περάσουμε σήμερα», δήλωσε ο βουλευτής Patrick McHenry, διαπραγματευτής του Δημοκρατικού Κόμματος για τη συμφωνία για το χρέος, στο «Squawk Box» του CNBC το πρωί της Τετάρτης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,41%, στις 32.908 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 διολίσθησε -0,61%, στις 4.179 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε υποχώρηση -0,63%, στις 12.935 μονάδες.
ξ_2.JPG
Στον δείκτη Dow, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+6,4%) και Verizon (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των 3M Co (-2,4%) και Travelers (-2%).
Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στην μετοχή της Nvidia μετά τη χθεσινή εκτόξευση της κεφαλαιοποίησής της πάνω από 1 τρισ. δολάρια.
Ο τίτλος της εταιρείας «βούλιαξε» 5,3% στα 379 δολ.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά για άλλη μια μέρα ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,64% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 4,38%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 2% στα 68,09 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.982 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,6% έναντι του ευρώ, στο 1,0675 δολ.

Στα μάκρο, ο δείκτης που καταγράφει την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο, ο οποίος θεωρείται αντιπροσωπευτικός για το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας, σημείωσε μεγάλη πτώση τον Μάιο πέρα από τις προβλέψεις των αναλυτών.
Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο δείκτης Chicago PMI, υποχώρησε στις 40,4 μονάδες από 48,6 τον Απρίλιο.
Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει συρρίκνωση του κλάδου.

Παράλληλα, υψηλότερα κινήθηκαν οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ενώ υψηλότερα αναθεωρήθηκαν και τα δεδομένα του προηγούμενου μήνα.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας ενισχύθηκαν στα 10,1 εκατ. από 9,75 εκατ. τον Μάρτιο.
Η αρχική μέτρηση του Μαρτίου είχε δείξει 9,6 εκατ.

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω... Κίνας


Υπό πίεση διαπραγματεύθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού τα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση επιβάρυναν το κλίμα, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Παράλληλα, το κλίμα επιβαρύνθηκε από τη συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΕΚΤ Luis de Guindos, στο CNBC όπου ανέφερε πως οι αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απότομη ύφεση σε περίπτωση περαιτέρω κραδασμών στην παγκόσμια οικονομία.
Ο De Guindos, λοιπόν, είπε ότι η τρέχουσα θέση στις αγορές κατέστησε τις μετοχές ευάλωτες σε τυχόν περαιτέρω μακροοικονομικές εκπλήξεις.
«Υπάρχει η πιθανότητα μεγάλης διόρθωσης (sell off) στις αγορές, και ο λόγος είναι ότι οι αποτιμήσεις είναι υψηλές, είναι αυξημένες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 1,54%, στις 15.664 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 1%, στις 7.446 μονάδες.
Στις 7.098 μονάδες με πτώση 1,54% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 1,97%, στις 26.051 μονάδες.
γφδηγφηδητγρ.JPG
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Glencore υποχώρησε κατά 0,7% μετά από δημοσίευμα του Bloomberg που ανέφερε ότι ο γίγαντας των εμπορευμάτων πλησιάζει στην αύξηση της προσφοράς του για την Teck Resources, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την εξαγορά της καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, Γαλλία και η Ισπανία, είναι "θετική" είδηση, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξει κανείς τη νίκη κατά των αυξημένων τιμών καταναλωτή.
Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο +6,1% τον Μάιο του 2023, από 7,2% τον Απρίλιο.
Ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, τον οποίο παρακολουθεί η ΕΚΤ, αυξήθηκε κατά 6,3%, έναντι 7,6% τον Απρίλιο.
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 5,1% σε ετήσια βάση στη Γαλλία τον Μάιο, από 5,9% έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Τετάρτης.
Ο ισπανικός πληθωρισμός εν τω μεταξύ υποχώρησε στο 3,2% τον Μάιο κυρίως χάρη στη μείωση του κόστους των καυσίμων, αφού έφτασε το 4,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.
"Τα στοιχεία που λάβαμε χθες και σήμερα είναι θετικά, πρόκειται για μείωση του γενικού πληθωρισμού", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos στους δημοσιογράφους.
"Αλλά δεν θα έλεγα ότι η νίκη είναι εκεί", δήλωσε κατά την παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
"Βρισκόμαστε σε σωστή πορεία και πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά την εξέλιξη του πυρήνα του πληθωρισμού", ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, πρόσθεσε.
Άλλα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών στην Ιταλία επιβραδύνθηκε στο 7,6% από 8,2% τον Απρίλιο -- εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης