Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καλά νέα για την ΕΚΤ από την επιβράδυνση του πληθωρισμού σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία

Καλά νέα για την ΕΚΤ από την επιβράδυνση του πληθωρισμού σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 5,1% σε ετήσια βάση στη Γαλλία τον Μάιο
Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, Γαλλία και η Ισπανία, είναι "θετική" είδηση, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξει κανείς τη νίκη κατά των αυξημένων τιμών καταναλωτή.
Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο +6,1% τον Μάιο του 2023, από 7,2% τον Απρίλιο.
Ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, τον οποίο παρακολουθεί η ΕΚΤ, αυξήθηκε κατά 6,3%, έναντι 7,6% τον Απρίλιο.
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 5,1% σε ετήσια βάση στη Γαλλία τον Μάιο, από 5,9% έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Τετάρτης.
Ο ισπανικός πληθωρισμός εν τω μεταξύ υποχώρησε στο 3,2% τον Μάιο κυρίως χάρη στη μείωση του κόστους των καυσίμων, αφού έφτασε το 4,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.
"Τα στοιχεία που λάβαμε χθες και σήμερα είναι θετικά, πρόκειται για μείωση του γενικού πληθωρισμού", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos στους δημοσιογράφους.
"Αλλά δεν θα έλεγα ότι η νίκη είναι εκεί", δήλωσε κατά την παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
"Βρισκόμαστε σε σωστή πορεία και πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά την εξέλιξη του πυρήνα του πληθωρισμού", ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, πρόσθεσε.
Άλλα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών στην Ιταλία επιβραδύνθηκε στο 7,6% από 8,2% τον Απρίλιο -- εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης