Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι αναζητούν Dimon (JP Morgan) και Musk (Tesla) στην Κίνα - Το μήνυμα που έδωσαν εμμέσως στον Λευκό Οίκο

Τι αναζητούν Dimon (JP Morgan) και Musk (Tesla) στην Κίνα - Το μήνυμα που έδωσαν εμμέσως στον Λευκό Οίκο
Ποιο θα είναι το επόμενο αμερικανικό στέλεχος που θα κάνει σχόλια υπέρ της Κίνας, ακολουθώντας τα βήματα του Dimon και του Musk;
Καθώς η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε μόνιμη αντιπαράθεση, ειδικά στο μέτωπο της τεχνολογίας, η Δύση έχει δώσει ισχυρή ώθηση για μια πλήρη οικονομική αποσύνδεση.
Ωστόσο, μια απογοητευτική πραγματικότητα αναδύεται ότι μια άμεση καταστροφική αποσύνδεση γίνεται όλο και λιγότερο πιθανή.
Ο Jamie Dimon βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής στη σύνοδο κορυφής της JPMorgan για την Κίνα.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Dimon στην ηπειρωτική Κίνα από το 2019 και δήλωσε ότι η τράπεζά του είναι δεσμευμένη να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο έθνος που διοικείται από το Κομμουνιστικό Κόμμα σε καλές και κακές εποχές.
Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας δήλωσε ότι δεν αναμένει αποσύνδεση μεταξύ της Δύσης και της Κίνας, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση είναι "πολύ πιο περίπλοκη τώρα".
"Με την πάροδο του χρόνου, θα υπάρξει λιγότερο εμπόριο", δήλωσε ο Dimon σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της τράπεζας για τους επενδυτές στο ξενοδοχείο Jing An Shangri-La στο οικονομικό κέντρο της Σαγκάης, προσθέτοντας: "Θα χρειαστούν χρόνια για να γίνει αυτό το πράγμα, αλλά δεν θα υπάρξει αποσύνδεση και ο κόσμος θα συνεχίσει".

Τι αναζητά η JP Morgan

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει η τράπεζα στην ηπειρωτική Κίνα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η δρακόντεια πολιτική μηδενικού Covid πριν από τρία χρόνια.
Το λουκέτο άρθηκε στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπάθησαν να τονώσουν την ανάκαμψη, αλλά υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η ανάκαμψη παραπαίει.
Τα σχόλια του Dimon έρχονται μία ημέρα μετά την άφιξη του Elon Musk στο Πεκίνο και τη δήλωσή του στον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Qin Gang ότι η Tesla αντιτίθεται στην "αποσύνδεση" και είναι πρόθυμη να επενδύσει περισσότερο στην Κίνα.
Το Bloomberg σημείωσε ότι ο Dimon συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής του κόμματος της Σαγκάης Chen Jining, ο οποίος συμμετέχει στο Πολιτικό Γραφείο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο Κινέζος αξιωματούχος είπε στον Αμερικανό εκτελεστικό διευθυντή ότι ελπίζει ότι η JPMorgan μπορεί να φέρει περισσότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Σαγκάη και να βοηθήσει με τις επενδύσεις.
Ο Dimon αποκάλεσε τον εαυτό του Αμερικανό πατριώτη.
Είπε ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου καθώς αντιμετωπίζει το "τρομακτικό" 20% της ανεργίας των νέων.
"Είμαστε εδώ, θα στηρίξουμε τον κινεζικό λαό", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αργεί η ανάκαμψη

Τα σχόλια του Dimon και του Musk έρχονται καθώς η ανάκαμψη της Κίνας καθυστερεί.
Σε ξεχωριστή συνέντευξη, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan στην Κίνα, Mark Leung, σημείωσε ότι η ανάκαμψη διαρκεί περισσότερο απ' ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας μειώθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Το γιατί η αποσύνδεση της μεγαλύτερης και της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου είναι σχεδόν αδύνατη προσπάθησε να εξηγήσει και η παγκόσμια διευθύντρια ερευνών της Morgan Stanley Katy Huberty.
Είπε στους πελάτες της ότι η αποσύνδεση δεν είναι "ούτε δυνατή ούτε επιθυμητή" και παρέθεσε ένα απλό διάγραμμα για να δείξει το γιατί:

Ποιο θα είναι το επόμενο αμερικανικό στέλεχος που θα κάνει σχόλια υπέρ της Κίνας, ακολουθώντας τα βήματα του Dimon και του Musk;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης