Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω... Κίνας - Ο DAX στο -0,6%

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω... Κίνας - Ο DAX στο -0,6%
Σε bear market οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ
Σχετικά Άρθρα
Υπό πίεση διαπραγματεύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού τα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική μεταποίηση επιβάρυναν το κλίμα, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,4% στις 15.829 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες στις 7.429 μονάδες.
Στις 7.169 μονάδες με πτώση 0,6% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχωρεί 0,4% στις 26.477  μονάδες.
O ΙBEX 35 στη Μαδρίτη σημειώνει πτώση 0,1% στις 9.277 μονάδες.
Ήπια πτώση 0,3% σημειώνουν τα futures των δεικτών της Wall Street.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια σημειώνει πτώση 0,5% στις 2.684 μονάδες.
Το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται στα 25 ευρώ στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF Ιουνίου στο -0,2%.
Πτώση καταγράφουν και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά τo sell off της Τρίτης.
To brent υποχωρεί 0,8% στα 73,11 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό -0,8% στα 68,92 δολ. το βαρέλι.
Τα κινεζικά στοιχεία επισκίασαν την είδηση ότι το νομοσχέδιο για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ ξεπέρασε ένα σημαντικό διαδικαστικό εμπόδιο στην πορεία προς την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων αργότερα την Τετάρτη.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Glencore υποχώρησε κατά 0,7% μετά από δημοσίευμα του Bloomberg που ανέφερε ότι ο γίγαντας των εμπορευμάτων πλησιάζει στην αύξηση της προσφοράς του για την Teck Resources, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την εξαγορά της καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας.

Καλά νέα για την ΕΚΤ από την επιβράδυνση του πληθωρισμού σε Γαλλία, Ισπανία

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, Γαλλία και η Ισπανία, είναι "θετική" είδηση, δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξει κανείς τη νίκη κατά των αυξημένων τιμών καταναλωτή.
Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο +6,1% τον Μάιο του 2023, από 7,2% τον Απρίλιο.
Ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, τον οποίο παρακολουθεί η ΕΚΤ, αυξήθηκε κατά 6,3%, έναντι 7,6% τον Απρίλιο.
Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 5,1% σε ετήσια βάση στη Γαλλία τον Μάιο, από 5,9% έναν μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Τετάρτης.
Ο ισπανικός πληθωρισμός εν τω μεταξύ υποχώρησε στο 3,2% τον Μάιο κυρίως χάρη στη μείωση του κόστους των καυσίμων, αφού έφτασε το 4,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη.
"Τα στοιχεία που λάβαμε χθες και σήμερα είναι θετικά, πρόκειται για μείωση του γενικού πληθωρισμού", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos στους δημοσιογράφους.
"Αλλά δεν θα έλεγα ότι η νίκη είναι εκεί", δήλωσε κατά την παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης της ΕΚΤ για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
"Βρισκόμαστε σε σωστή πορεία και πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά την εξέλιξη του πυρήνα του πληθωρισμού", ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, πρόσθεσε.
Άλλα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι η αύξηση των τιμών στην Ιταλία επιβραδύνθηκε στο 7,6% από 8,2% τον Απρίλιο -- εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.


Σε bear market οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ - Επιδείνωση στο outlook της Κίνας

Σε bear market εισήλθε ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ  την Τετάρτη, με τις μετοχές που είναι εκτεθειμένες στην Κίνα να επιβαρύνονται περισσότερο, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την ηπειρωτική χώρα δημιούργησαν αμφιβολίες σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 2,6% στις 18.110 μονάδες, αυξάνοντας τις συνολικές απώλειές του στο 25% από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 22.700 μονάδων που σημειώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου.
H πτώση 20% από τα πρόσφατα υψηλά, υποδηλώνει bear market.

Επιβράδυνση της κινεζικής μεταποίησης

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλά έξι μηνών, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο μεταποιητικός τομέας της χώρας συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα.
Ο τομέας της μεταποίησης αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης για την Κίνα, αλλά αγωνίζεται με την αργή τοπική ζήτηση παρά την άρση των περιορισμών του COVID νωρίτερα φέτος.
Η επιβράδυνση της off shore ζήτησης για κινεζικά προϊόντα, εν μέσω επιδείνωσης των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών, έχει επίσης επιβαρύνει σημαντικά τον τομέα της μεταποίησης.
Αυτό, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα, έχει οδηγήσει σε αντιστροφή του κλίματος για οικονομική ανάκαμψη φέτος.
Η τάση αυτή αποτελεί επίσης κακό σημάδι για το Χονγκ Κονγκ, δεδομένης της στενής οικονομικής εξάρτησης της πόλης από την ηπειρωτική χώρα.
Ο κύριος όγκος των blue chips του Hang Seng αποτελείται επίσης από κινεζικές εταιρείες.
Οι απώλειες στις πετρελαϊκές μετοχές επιβάρυναν επίσης τον Hang Seng την Τετάρτη, με τις μεγάλες εταιρείες CNOOC και PetroChina να χάνουν 5,2% και 4,5% αντίστοιχα.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 4% την Τρίτη εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για επιβράδυνση της ζήτησης φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης