Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόκληση ρευστότητας για τις ιταλικές τράπεζες η έκδοση ομολόγων που «στοχεύουν» στους καταθέτες

Πρόκληση ρευστότητας για τις ιταλικές τράπεζες η έκδοση ομολόγων που «στοχεύουν» στους καταθέτες
Οι κάτοικοι της Ιταλίας κατέχουν περίπου 2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις
Η Ιταλία θα κυκλοφορήσει ένα νέο ομόλογο που θα απευθύνεται σε ιδιώτες επενδυτές την επόμενη εβδομάδα, στοχεύοντας σε μετρητά που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς χαμηλής απόδοσης, καθώς αναζητά τρόπους να αντισταθμίσει τις μειωμένες αγορές χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Πηγές της αγοράς αναφέρουν στο Reuters ότι η πώληση νέων ομολόγων BTP Valore με τετραετή διάρκεια θα μπορούσε να συγκεντρώσει πάνω από 5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,5 δισεκατομμύρια δολάρια).

Πρόκληση ρευστότητας για τις ιταλικές τράπεζες

Αλλά ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός από την κυβέρνηση για τα μετρητά των αποταμιευτών επιτείνει την πρόκληση ρευστότητας για τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και πρέπει οι ίδιες να αρχίσουν να αποπληρώνουν κάποια από τα φθηνά δάνεια της ΕΚΤ από την εποχή της κρίσης τον επόμενο μήνα.
"Υπάρχει ανελέητος ανταγωνισμός για τη ρευστότητα, η οποία κάποτε ήταν άφθονη και είναι ακόμη διαθέσιμη αυτή τη στιγμή - αλλά κυνηγάει τις καλύτερες αποδόσεις", δήλωσε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Bocconi, Stefano Gatti.
Οι κάτοικοι της Ιταλίας κατέχουν περίπου 2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις.
Τον Απρίλιο, κέρδισαν κατά μέσο όρο 0,29% από τους τρεχούμενους λογαριασμούς τους, σύμφωνα με την ιταλική τραπεζική ένωση, σε σύγκριση με μια ακαθάριστη απόδοση περίπου 3,6% για ένα τετραετές ομόλογο BTP.
Αυτό συνέβαλε σε ένα χάσμα 317 μονάδων βάσης μεταξύ του κόστους των κεφαλαίων που συγκέντρωσαν οι τράπεζες από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και του μέσου επιτοκίου που χρέωσαν για τα δάνεια.
Παρόλο που οι τραπεζικές πιστώσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σταμάτησαν τον περασμένο μήνα, καθώς τα κριτήρια δανεισμού αυστηροποιήθηκαν, τέτοια προφυλακτικά περιθώρια δανεισμού βοήθησαν τις τράπεζες να καταγράψουν κέρδη ρεκόρ τα τελευταία τρίμηνα.
Τον Ιούνιο, ωστόσο, πρέπει να αποπληρώσουν σχεδόν το ήμισυ των 318 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα κεφάλαια της ΕΚΤ, τα οποία λήγουν στο σύνολό τους στα μέσα του 2024.

Προειδοποίηση από την Τράπεζα της Ιταλίας

Με τα πλεονάζοντα αποθεματικά τους να υπολείπονται των οφειλόμενων αποπληρωμών, η Τράπεζα της Ιταλίας έχει προειδοποιήσει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις αγορές, να δανειστούν σε άλλες, ακριβότερες μορφές από την ΕΚΤ ή να συρρικνώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ η δημοτικότητα των κρατικών ομολόγων μεταξύ των μικροεπενδυτών αποτελεί πρόκληση και για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και τις ασφαλιστικές εταιρείες ζωής, δημιουργεί ιδιαίτερο πονοκέφαλο για τις τράπεζες.
"Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος καταθέσεων που προσφέρουν πολύ χαμηλές ή καθόλου απολαβές", δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομίας Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, συζητώντας τη στρατηγική της Ρώμης για το χρέος.
Η κυβέρνηση βρίσκεται "προφανώς σε ανταγωνισμό" με τις τράπεζες όταν πρόκειται για την αμοιβή της ρευστότητας, πρόσθεσε.
"Μου φαίνεται φυσικό και δίκαιο για την κυβέρνηση να στοχεύει στη λιανική αγορά", δήλωσε ο Giorgetti.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης