Διεθνή

Σε bear market οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ - Επιδείνωση στο outlook της Κίνας

Σε bear market οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ - Επιδείνωση στο outlook της Κίνας
Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλά έξι μηνών
Σε bear market εισήλθε ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ  την Τετάρτη, με τις μετοχές που είναι εκτεθειμένες στην Κίνα να επιβαρύνονται περισσότερο, καθώς τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την ηπειρωτική χώρα δημιούργησαν αμφιβολίες σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 2,6% στις 18.110 μονάδες, αυξάνοντας τις συνολικές απώλειές του στο 25% από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 22.700 μονάδων που σημειώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου.
H πτώση 20% από τα πρόσφατα υψηλά, υποδηλώνει bear market.

Επιβράδυνση της κινεζικής μεταποίησης

Οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν σε χαμηλά έξι μηνών, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι ο μεταποιητικός τομέας της χώρας συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό από τον προηγούμενο μήνα.
Ο τομέας της μεταποίησης αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης για την Κίνα, αλλά αγωνίζεται με την αργή τοπική ζήτηση παρά την άρση των περιορισμών του COVID νωρίτερα φέτος.
Η επιβράδυνση της off shore ζήτησης για κινεζικά προϊόντα, εν μέσω επιδείνωσης των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών, έχει επίσης επιβαρύνει σημαντικά τον τομέα της μεταποίησης.
Αυτό, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα, έχει οδηγήσει σε αντιστροφή του κλίματος για οικονομική ανάκαμψη φέτος.
Η τάση αυτή αποτελεί επίσης κακό σημάδι για το Χονγκ Κονγκ, δεδομένης της στενής οικονομικής εξάρτησης της πόλης από την ηπειρωτική χώρα.
Ο κύριος όγκος των blue chips του Hang Seng αποτελείται επίσης από κινεζικές εταιρείες.
Οι απώλειες στις πετρελαϊκές μετοχές επιβάρυναν επίσης τον Hang Seng την Τετάρτη, με τις μεγάλες εταιρείες CNOOC και PetroChina να χάνουν 5,2% και 4,5% αντίστοιχα.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 4% την Τρίτη εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για επιβράδυνση της ζήτησης φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης