Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στη θάλασσα ο κατασκοπευτικός δορυφόρος της Β. Κορέας - Λάθος συναγερμός στη Σεούλ

Στη θάλασσα ο κατασκοπευτικός δορυφόρος της Β. Κορέας - Λάθος συναγερμός στη Σεούλ
Συντρίμμια του συνέλεξε ο στρατός της Νότιας Κορέας
Στη θάλασσα κατέληξε τελικά ο στρατιωτικός κατασκοπευτικός δορυφόρος που επρόκειτο να θέσει σε τροχιά η Βόρεια Κορέα, καθώς κατά την εκτόξευση του υπήρξε τεχνική βλάβη στον κινητήρα του πυραύλου που τον μετέφερε.
Όπως μετέδωσε το κρατικό βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, «ο νέος πύραυλος μεταφοράς δορυφόρων Cheollima-1 κατέπεσε στη Δυτική Θάλασσα (Κίτρινη Θάλασσα), καθώς έχασε την ορμή τους εξαιτίας βλάβης στον κινητήρα δύο σταδίων που φέρει».
Η εκτόξευση αυτή ήταν η έκτη απόπειρα της Β. Κορέας να θέσει σε τροχιά δορυφόρο και η πρώτη που έγινε από το 2016.

Μαζεύουν τα συντρίμμια οι Νοτιοκορεάτες

Τα συντρίμμια από τον κατασκοπευτικό δορυφόρο και τον πύραυλο συλλέγει ο νοτιοκορεατικός στρατός μια και αυτός κατέπεσε εντός των χωρικών υδάτων της Ν. Κορέας.
Μάλιστα ήδη έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες που απεικονίζουν ένα κυλινδρικό μέρος του οχήματος της διαστημικής εκτόξευσης.

Συναγερμός

Λόγω της εκτόξευσης, σήμανε συναγερμός σε τμήματα της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας ενώ για ακόμα μια φορά κάτοικοι περιοχών αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε καταφύγια.
Αιτία του συναγερμού στην Ιαπωνία ήταν η ανησυχία των αρχών για το που θα μπορούσε να πέσει ο βαλλιστικός πύραυλος ενώ στη Νότια Κορέα ο δήμαρχος της Σεούλ υποστήριξε πως ήταν «λάθος» το μήνυμα προς τους κατοίκους για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή τις περιοχές όπου βρίσκονταν.

Πυρά ΗΠΑ, Ιαπωνίας

Όπως ήταν αναμενόμενη, την εκτόξευση καταδίκασαν όχι μόνο η Νότια Κορέα αλλά και η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδικάζει σθεναρά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου με σκοπό να τεθεί σε τροχιά στρατιωτικός δορυφόρος από τη Βόρεια Κορέα, που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος προσθέτοντας πως «η κίνηση εγείρει κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας στην περιφέρεια και πέραν αυτής».
«Η υποτιθέμενη εκτόξευση δορυφόρου χρησιμοποιεί τεχνολογίες που συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα κατασκευής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας» τονίζει ο Λευκός Οίκος, ο οποίος κάλεσε τη Β. Κορέα να αφήσει τις προκλήσεις και να επιλέξει το διάλογο.
Πυρά εκτόξευσε και η Ιαπωνία, αναφέροντας πως η «εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στην οποία προχώρησε σήμερα η Βόρεια Κορέα παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Τι λέει η Β. Κορέα

Η Β. Κορέα ανέφερε πως η εκτόξευση του δορυφόρου στρατιωτικής αναγνώρισης έγινε με σκοπό «να αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες στρατιωτικές ενέργειες των ΗΠΑ και των υποτελών τους» στην περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης