Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτές τάσεις στη Wall, με ώθηση από την τεχνολογία και βαρίδι το χρέος – Στο -0,15% ο Dow, o Nasdaq +0,32%

Μεικτές τάσεις στη Wall, με ώθηση από την τεχνολογία και βαρίδι το χρέος – Στο -0,15% ο Dow, o Nasdaq +0,32%
Θετικά πρόσημα στη Wall Street...
Mε μεικτά πρόσημα κινήθηκαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την Τρίτη 30 Μαΐου, έπειτα από χθεσινή αργία λόγω της Memorial Day.
Ειδικότερα, το αμερικανικό χρηματιστήριο εμφανίζει θετικά πρόσημα λαμβάνοντας ώθηση από την εταιρεία παραγωγής chip Νvidia, της οποίας η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε το ορόσημο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Από την άλλη, την προσοχή των επενδυτών έλκουν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικανοί, κατόπιν στη Γερουσία, την οποία ορίζουν οι Δημοκρατικοί, και εντέλει αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους, αφού επικυρωθεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.
Πάντως, η οδός προς την ψήφιση τής άρσης του ανώτατου χρέους αναμένεται ακανθώδης, με το δημοσιονομικό θρίλερ να λήγει την ενδεκάτη ώρα, δεδομένου ότι τα ρευστά διαθέσιμα, σύμφωνα με την ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Janet Yellen, επαρκούν μέχρι την 5η Ιουνίου.
Σημειώνεται πως το κλίμα βάρυνε και μετά τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.
Σε αυτό το πλαίσιο, o βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -0,15%, στις 33.042 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 παρέμεινε αμετάβλητος, στις 4.205 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε +0,32%, στις 13.017 μονάδες.
φδσασαδφσφδασφαδ.JPG
Στο ταμπλό, όπως προειπώθηκε, το φράγμα του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων έσπασε η κεφαλαιοποίηση της Nvidia, με την νέα άνοδο που σημειώνει η μετοχή της στο άνοιγμα της Wall Street.
Ο κατασκευαστής μικροτσίπ που βρίσκεται σε διαρκώς ανοδική πορεία από τη στιγμή που αναδείχθηκαν οι νέες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (μέσω του ChatGPT) την περασμένη εβδομάδα εκτόξευσε την κεφαλαιοποίησή του κατά σχεδόν 200 δισ. δολάρια μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε, φτάνοντας στις παρυφές του ενός τρισεκατομμυρίου.
Κάτι που, όπως προαναφέρθηκε, ξεπέρασε σήμερα με το νέο ισχυρό ράλι άνω του 3% που σημείωσε.
Κέρδη 3,72% σημείωσε η μετοχή του Netflix, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 15 μηνών.
Άλμα 4,14% κατέγραψε η μετοχή της Tesla καθώς ο Elon Musk πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Κίνα τα τελευταία τρία χρόνια.

Στα μάκρο, ο έντονος ανταγωνισμός στην αγορά κατοικίας και η χαμηλή προσφορά πιέζουν ξανά τις τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ, όπως έδειξαν τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.
Ειδικότερα, σε εθνικό επίπεδο οι τιμές των κατοικιών τον Μάρτιο ήταν 0,7% αυξημένες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τους δείκτες Case-Shiller της S&P CoreLogic.
Οι τιμές αυξήθηκαν κυρίως στις νοτιοανατολικές περιοχές, ενώ στα δυτικά συνέχισαν να υποχωρούν.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης 20 πόλεων, που περιλαμβάνει το Ντάλας, το Φορτ Γουόρθ και την περιοχή του Ντιτρόιτ, παρουσίασε αύξηση 0,5% τον Μάρτιο από τον περασμένο μήνα. Σε ετήσιο επίπεδο ωστόσο, ο δείκτης υποχώρησε κατά 1,1% μετά την αύξηση κατά 0,4% που είχε προηγηθεί.
Παρομοίως, ο σύνθετος δείκτης 10 πόλεων, που περιλαμβάνει το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη, σημείωσε αύξηση κατά 0,5% από τον προηγούμενο μήνα. Σε επίπεδο έτους ωστόσο, υποχώρησε κατά 1,1% μετά την ετήσια αύξηση κατά 0,4% που είχε δείξει στη μέτρηση του προηγούμενου μήνα.
Μεταξύ των 20 πόλεων, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές κατοικιών σε ετήσια βάση καταγράφηκαν στο Μαϊάμι, την Τάμπα και την Σάρλοτ, με την τελευταία να αντικαθιστά την Ατλάντα στην τρίτη θέση.


Την ίδια στιγμή, σε χαμηλό έξι μηνών κατρακύλησε τον Μάιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχασε 1,4 μονάδες και υποχώρησε στις 102,3 μονάδες τον Μάιο από το αναθεωρημένο μέγεθος των 103,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε το Conference Board. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο.
Ο δείκτης για την τρέχουσα κατάσταση – που βασίζεται στην αξιολόγηση των καταναλωτών για την οικονομία και τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά εργασίας – υποχώρησε στο 148,6 από 151,8 τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης για τις προσδοκίες – που βασίζεται στο βραχυπρόθεσμο outlook για το εισόδημα, τις επιχειρηματικές συνθήκες και την κατάσταση στην αγορά εργασίας – υποχώρησε ελαφρώς στο 71,5 από 71,7.
Ο συγκεκριμένος δείκτης παραμένει πλέον κάτω από το 80 – το επίπεδο που συνδέεται με μια ύφεση εντός του επόμενου έτους – κάθε μήνα από το Φεβρουάριο του 2022, με την εξαίρεση μιας σύντομης ανάκαμψης τον Δεκέμβριο του 2022, όπως ανακοίνωσε το Conference Board.

Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές


H νευρικότητα κυριαρχεί και σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της αβεβαιότητας εάν το Κογκρέσο θα εγκρίνει τη συμφωνία για το όριο χρέους στις ΗΠΑ και θα αποτρέψει τη στάση πληρωμών.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,2%.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,3% στις 15.908 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε ισχυρή πτώση 1,4%, στις 7.522 μονάδες.
Στις 7.209 μονάδες με πτώση 1,3% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,16%, στις 26.575 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης