Διεθνή

Πως θα κινηθεί ο Erdogan στην επόμενη 5ετία – Η ακροδεξιά πίεση για Ελλάδα και Σύρους, οι σχέσεις με Μόσχα και Δύση

Πως θα κινηθεί ο Erdogan στην επόμενη 5ετία – Η ακροδεξιά πίεση για Ελλάδα και Σύρους, οι σχέσεις με Μόσχα και Δύση
Ενώ ο Erdogan ξεπέρασε τις προσδοκίες στην προεδρική ψηφοφορία, το κόμμα του έχασε έδρες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς τα εθνικιστικά κόμματα που τον πλαισίωσαν στο προσφυγικό ζήτημα ήταν οι μεγάλοι νικητές των εκλογών
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία, αφού νίκησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Kemal Kilicdaroglu στις επαναληπτικές εκλογές της Κυριακής (28/5/2023).
Ο Kilicdaroglu βρισκόταν στην αδύναμη θέση να προσπαθήσει να κερδίσει έδαφος κρατώντας ταυτόχρονα τους φιλοκουρδικούς ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών και προσελκύοντας τους ψηφοφόρους των εθνικιστών υποψηφίων του πρώτου γύρου.
Ενώ ο Umit Ozdag υποστήριξε τον Kilicdaroglu , ένας άλλος εθνικιστής υποψήφιος τάχθηκε υπέρ του Erdogan.
Το αγαπημένο θέμα και των δύο υποψηφίων ήταν ο επαναπατρισμός των 3 εκατομμυρίων και πλέον Σύρων προσφύγων στην Τουρκία (καθώς και εκατομμυρίων από άλλες χώρες) - ακόμη και με τη βία, αν χρειαστεί.
Ενώ τόσο ο Erdogan όσο και ο Kilicdaroglu ήταν υπέρ του επαναπατρισμού, κανένας από τους δύο δεν είχε προχωρήσει προηγουμένως τόσο μακριά.
Ο Kilicdaroglu προσπάθησε να μιλήσει σκληρά για το θέμα στις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν μεταξύ των εκλογών και του δεύτερου γύρου, ζητώντας την επείγουσα απέλαση "10 εκατομμυρίων προσφύγων" από τη χώρα, αλλά ενώ η νέα του στάση δεν ήταν αρκετή για να κερδίσει τις εκλογές, παρείχε μια διακομματική ευλογία για τη στάση κατά των προσφύγων.

Η ακροδεξιά στροφή

Ένας λόγος για τον οποίο ο Erdogan ήταν τόσο επιτυχημένος στο να παραμείνει στην εξουσία είναι η ικανότητά του να κινείται με βάση την κοινή γνώμη.
Αν συνεχίσει να το κάνει αυτό, η Τουρκία μπορεί να δει μια πιο δραματική στροφή προς τα δεξιά.
Ενώ ο Erdogan ξεπέρασε τις προσδοκίες στην προεδρική ψηφοφορία, το κόμμα του έχασε έδρες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, καθώς τα εθνικιστικά κόμματα που τον πλαισίωσαν στο προσφυγικό ζήτημα ήταν οι μεγάλοι νικητές των εκλογών.
Το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος κέρδισε μία θέση στο τουρκικό κοινοβούλιο των 600 εδρών και βρίσκεται πλέον στο 10,4% - ένα υψηλό ποσοστό για ένα κόμμα που έχει δεσμούς με τους Ulku Ocaklari, ή Γκρίζους Λύκους, μια υπερεθνικιστική ομάδα που συνδέεται εδώ και καιρό με την πολιτική βία.
Συνολικά, τα ακροδεξιά κόμματα πήραν πάνω από το 30% των κοινοβουλευτικών ψήφων, καθώς οι ψηφοφόροι της εργατικής τάξης και των χαμηλών εισοδημάτων τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές επέλεξαν εθνικιστές ή/και ισλαμιστές υποψηφίους.
Όπως αναφέρει η διαδικτυακή εφημερίδα Duvar:
Καθώς ολοκληρώνεται μία από τις πιο κρίσιμες εκλογές της σύγχρονης ιστορίας της Τουρκίας, το τουρκικό κοινοβούλιο φιλοξενεί πλέον πολλούς ακροδεξιούς βουλευτές, ενώ το ποσοστό ψήφων των ακροδεξιών κομμάτων είναι ακόμη υψηλότερο από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές.
Η Τουρκία βιώνει μια παρόμοια πορεία με τους παγκόσμιους ομολόγους της.
Τα αριστερά και κεντρώα κόμματα αγωνίζονται να κατακτήσουν τους ψηφοφόρους που αντιμετωπίζουν τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης και προσελκύονται από τον ακροδεξιό λόγο.
Καθώς ο πληθωρισμός της Τουρκίας άρχισε να απογειώνεται τα τελευταία χρόνια και η κυβέρνηση Erdogan ακολούθησε μια ανορθόδοξη πολιτική συνεχίζοντας να μειώνει τα επιτόκια, η αγοραστική δύναμη έχει υπονομευθεί σοβαρά, καθώς ο πληθωρισμός ήταν 44% τον Απρίλιο και έφτασε στο 85% τον περασμένο Οκτώβριο.
Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί η απογοήτευση από τον τεράστιο αριθμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, κυρίως λόγω του πολέμου στη Συρία.
Αν και η προηγούμενη υποστήριξη του Erdogan για την ανατροπή του Σύρου προέδρου Bashar Assad al-Assad βοήθησε στη δημιουργία του προβλήματος, τελικά δεν πλήρωσε το τίμημα στην κάλπη.
Όμως τώρα θα δεχτεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση για να αναιρέσει την κατάσταση που προκάλεσαν οι συριακές του περιπέτειες.
Η Τουρκία χτίζει κατοικίες σε περιοχές της Συρίας που κατέλαβε ο τουρκικός στρατός και θέλει να εγκαταστήσει εκεί Σύρους Άραβες - ενδεχομένως για να αραιώσει τον κουρδικό πληθυσμό.
Η Άγκυρα, με την υποστήριξη της Ρωσίας, προσπαθεί επίσης να βελτιώσει τις σχέσεις της με τον Assad.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών του Erdogan, Mevlut Cavusoglu λέει ότι ορισμένοι Σύροι πρόσφυγες θα παραμείνουν ως πηγή φτηνού εργατικού δυναμικού.

Τα οικονομικά προβλήματα

Η δυσαρέσκεια προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς η οικονομία της Τουρκίας αντιμετωπίζει μια επικίνδυνη πορεία μπροστά της.
Ο Erdogan προχώρησε σε ένα γενναιόδωρο όργιο δαπανών τους τελευταίους μήνες, μετακινώντας περίπου 500.000 δημόσιους υπαλλήλους από συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε μόνιμες θέσεις με ισχυρές παροχές, αυξάνοντας τις συνταξιοδοτικές πληρωμές, επεκτείνοντας φθηνή πίστωση για τις μικρές επιχειρήσεις και προσφέροντας παροχές πρόωρης συνταξιοδότησης σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια Τούρκους.
Η κυβέρνηση αύξησε επίσης τον κατώτατο μισθό.
Το πρόβλημα είναι ότι ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός της χώρας μειώνει τον αντίκτυπο αυτών των πολιτικών, ενώ τα μακροπρόθεσμα οικονομικά συνεχίζουν να δέχονται πλήγμα.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Τουρκίας ανήλθε σε περίπου 12,9 δισεκατομμύρια δολάρια τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους και είναι πιθανό να φτάσει το 6% του ΑΕΠ ή και περισσότερο μέχρι το τέλος του έτους.
Τα αποθέματα του νομίσματος της Τουρκίας εξαντλήθηκαν περαιτέρω πριν από τις εκλογές, κάτι που πιθανότατα ήταν μια προσπάθεια του Erdogan να ενισχύσει τη λίρα πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας βρίσκονται τώρα ενδεχομένως σε αρνητικό έδαφος.
Οι σεισμοί που έπληξαν τη νότια Τουρκία τον Φεβρουάριο θα απαιτήσουν μαζικές δαπάνες, επιδεινώνοντας αυτές τις τάσεις.
Η πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές συνέχισε να αυξάνεται τις ημέρες μεταξύ των εκλογών της 14ης Μαΐου και του δεύτερου γύρου της Κυριακής.
Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναγκάστηκε να ζητήσει από ορισμένους δανειστές να παρέμβουν και να αγοράσουν ομόλογα της χώρας σε δολάρια.
Τα κρατικά ομόλογα σε δολάρια και οι μετοχές της χώρας έπεσαν στα τάρταρα και το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο τουρκικό χρέος εκτοξεύτηκε.
Εάν η οικονομία της Τουρκίας συνεχίσει να παραπαίει, η δυσαρέσκεια για τους πρόσφυγες πιθανότατα θα αυξηθεί.

Η άνοδος των εθνικιστών

Ο δύσβατος οικονομικός δρόμος σε συνδυασμό με την κατάσταση των προσφύγων θα μπορούσε να βοηθήσει τους εθνικιστές να συνεχίσουν να προσθέτουν υποστήριξη και αποτελεί τροφή για σκέψη όταν σκέφτεται κανείς ποιος θα μπορούσε ενδεχομένως να διαδεχθεί τον 69χρονο Erdogan, αν δεν επιδιώξει επανεκλογή το 2028.
Όπως αναφέρει το Al-Monitor:
Αν είχαν συμμετάσχει στις εκλογές ως ενιαίο μπλοκ, θα είχαν γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο μετά το ΑΚΡ.
Σε ένα viral tweet μετά την ψηφοφορία της 14ης Μαΐου, ο Tugrul Turkes, μια εξέχουσα εθνικιστική προσωπικότητα που προσχώρησε στο AKP το 2015, δήλωσε ότι "ο τουρκικός εθνικισμός είναι ο μόνος πραγματικός νικητής των εκλογών".
Θα μπορούσε να γίνει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας στις επόμενες εκλογές, συνέχισε, αν οι διάσπαρτες εθνικιστικές ομάδες ενωθούν.

Νέο ψυχροπολεμικό status quo;

Ένα από τα ελάχιστα πράγματα που πηγαίνουν καλά για την τουρκική οικονομία είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τη σύγκρουση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.
Η Άγκυρα αρνήθηκε να συμμετάσχει στις κυρώσεις κατά της Μόσχας και, αντίθετα, έχει έρθει πιο κοντά με τον γείτονά της στην άλλη πλευρά της Μαύρης Θάλασσας.
Οι εξαγωγές από τη Γερμανία προς την Τουρκία σημείωσαν άλμα σχεδόν 37% κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο.
Τα περισσότερα από αυτά τα αγαθά πιστεύεται ότι κατευθύνονται προς τη Ρωσία ως παράκαμψη των κυρώσεων.
Η Τουρκία βρίσκεται σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ από το 1995, και η οικονομική σχέση ενισχύεται παρά τη δημόσια κατακραυγή της ΕΕ για το εμπόριο της Άγκυρας με τη Μόσχα.
Αν η Δύση δεν πιέσει απερίσκεπτα την Τουρκία (κάτι που φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί), η ρύθμιση αυτή θα συνεχιστεί σχεδόν σίγουρα και υπό τη νέα θητεία του Erdogan.
Υπήρχαν λόγοι να πιστεύεται ότι η αντιπολίτευση θα είχε επιλέξει διαφορετική πορεία.
Ένα σχόλιο στην φιλοκρεμλινική εφημερίδα Vzglyad εξηγούσε γιατί ο Erdogan, που ελίσσεται ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, προτιμήθηκε από τη Μόσχα: "Όσον αφορά τις προσωπικότητες, οι περισσότεροι Ρώσοι εμπειρογνώμονες υποστήριζαν τον Erdogan... υπήρχαν σοβαροί λόγοι να υποθέσουμε ότι σε περίπτωση νίκης του Kilicdaroglu, η Τουρκία θα προσχωρήσει στη δυτική πολιτική αποκλεισμού της Ρωσίας".
Και συνεχίζει το δημοσίευμα: "Δηλαδή, με απλά λόγια, θα εγκαταλείψει τη γραμμή του Erdogan " τα δικά μας και τα δικά σας", μετά την οποία θα επιβάλει αυστηρά τις αντιρωσικές κυρώσεις, θα προμηθεύσει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και θα υποδαυλίσει τη ρωσική περιφέρεια".
Ο Erdogan περιέγραψε συχνά τον Kilicdaroglu ως δυτικό υποχείριο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας - μια περιγραφή που έλαβε μεγαλύτερη βαρύτητα όταν ο τελευταίος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παρενέβη στις εκλογές με ψεύτικα βίντεο, παρά το γεγονός ότι η κατηγορία του στερείται αποδείξεων και κοινής λογικής.
Αυτό πιθανότατα έβλαψε τις προοπτικές του Kilicdaroglu , καθώς το να παίρνει το μέρος της Δύσης στον νέο Ψυχρό Πόλεμο είναι μια τοξική θέση στην Τουρκία.
Μια δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου από την τουρκική εταιρεία Gezici διαπίστωσε ότι το 72,8% των ερωτηθέντων Τούρκων πολιτών ήταν υπέρ των καλών σχέσεων με τη Ρωσία.
Επίσης, σχεδόν το 90% πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι εχθρική χώρα.
Ο Kilicdaroglu ισχυρίστηκε επίσης ότι τα δυτικά χρήματα θα εισρεύσουν στην Τουρκία σε περίπτωση νίκης του - ένας ισχυρισμός που υποστηρίζεται από δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Άκαρπες οι προσπάθειες της Δύσης

Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσουν η Ουάσιγκτον και η Ευρώπη στη νίκη του Erdogan.
Έγινε σαφές ότι η Δύση ήθελε να φύγει - από τη δήλωση του Biden κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2020 ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να βοηθήσει την τουρκική αντιπολίτευση "να τα βάλει με τον Erdogan και να τον νικήσει" μέχρι το πρόσφατο εξώφυλλο του Economist με τίτλο "Οι πιο σημαντικές εκλογές του 2023" με τις ετικέτες "Σώστε τη δημοκρατία" και "Ο Erdogan πρέπει να φύγει".
Οι ΗΠΑ έχουν δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια διάφορες μορφές πίεσης κατά του Erdogan και της Τουρκίας (κυρώσεις, απειλή κυρώσεων, ενίσχυση της Ελλάδας, εξοπλισμός της Κύπρου κ.λπ.), όλες χωρίς αποτέλεσμα.
Η ΕΕ έχει επίσης κλωτσήσει την ιδέα δευτερογενών κυρώσεων για να σταματήσει ο ρόλος της Τουρκίας ως ενδιάμεσου.
Θα μπορούσαμε να δούμε τη Δύση να διπλασιάζει αυτές τις προσπάθειες τώρα;
Ενώ τέτοιες πολιτικές θα εξυπηρετούσαν μόνο το να οδηγήσουν την Τουρκική Δημοκρατία πιο κοντά στη Ρωσία και την Κίνα, είναι δύσκολο να αποκλείσουμε οποιαδήποτε αυτοκαταστροφική πολιτική της Δύσης.
Η άνοδος του τουρκικού εθνικισμού που κατέδειξαν οι εκλογές θα σημάνει ακόμη λιγότερη υπομονή για τις εκστρατείες πίεσης της Ουάσινγκτον.
Ο Erdogan πιθανότατα θα συνεχίσει να προσπαθεί να κινηθεί στη μέση περιοχή, καθώς είναι ένας κερδοφόρος χώρος.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, συνεχίζει να προσφέρει ελκυστικά «πακέτα».
Η Μόσχα έχει βοηθήσει την Άγκυρα να στηρίξει τα συναλλαγματικά της αποθέματα με την αγορά τουρκικών ομολόγων μέσω ενός σχεδίου που περιλαμβάνει την κατασκευή και ανάπτυξη του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας Akkuyu της Τουρκίας.
Την Πέμπτη, ο Erdogan δήλωσε επίσης ότι τα κράτη του Κόλπου έστειλαν πρόσφατα χρηματοδότηση στην Τουρκία, βοηθώντας για λίγο να ανακουφιστεί η κεντρική τράπεζα και οι αγορές, και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα τους δείξει ευγνωμοσύνη μετά τις εκλογές.
Μια άλλη πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Μόσχας επιτρέπει στην Τουρκική Δημοκρατία να αναβάλει έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργειακές πληρωμές προς τη Ρωσία μέχρι το επόμενο έτος, δήλωσαν και οι δύο πηγές στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η Άγκυρα έχει ήδη αναβάλει την πληρωμή ενός λογαριασμού φυσικού αερίου ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων. (Πριν από τις εκλογές ο Erdogan θέσπισε μια πολιτική για την παροχή δωρεάν φυσικού αερίου στα νοικοκυριά για ένα μήνα).
Μια συμφωνία για την Τουρκία να πληρώνει το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια βοήθησε επίσης την Άγκυρα να μειώσει τη ζήτηση σε ξένο νόμισμα.
Επίσης, ο Erdogan θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυξημένη πίεση από το πιο εθνικιστικό κοινοβούλιο για να αναλάβει περισσότερη στρατιωτική δράση εναντίον κουρδικών ομάδων στη Συρία και το Ιράκ, αν και αυτό θα περιέπλεκε τις σχέσεις με τη Μόσχα και τη Δαμασκό.
Η πορεία της Σουηδίας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ έγινε επίσης πιθανότατα πιο δύσκολη.
Ο Erdogan άφησε να εννοηθεί ότι η αντίθεσή του στην αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί μέχρι η Στοκχόλμη να εκδώσει δεκάδες Κούρδους εξόριστους, τους οποίους η Τουρκία κατηγορεί ότι είναι τρομοκράτες.
Η ενίσχυση των εθνικιστικών δυνάμεων στο τουρκικό κοινοβούλιο καθιστά ακόμη λιγότερο πιθανό να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας.
Μακροπρόθεσμα, οι εθνικιστές είναι πιθανό να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη, καθώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας ούτε μια γρήγορη λύση για την προσφυγική κρίση της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης