Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στη Μόσχα από επίθεση 8 ουκρανικών drones - Μικρές υλικές ζημιές σε κτήρια, κανείς σοβαρός τραυματισμός

Συναγερμός στη Μόσχα από επίθεση 8 ουκρανικών drones - Μικρές υλικές ζημιές σε κτήρια, κανείς σοβαρός τραυματισμός
Για τρομοκρατία της Ουκρανίας κάνει λόγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας
Σχετικά Άρθρα
(upd 5) Συναγερμός σήμανε νωρίτερα σήμερα Τρίτη 30/5 το πρωί στη Μόσχα καθώς σύμφωνα με τις τοπικές αρχές η ρωσική πρωτεύουσα δέχθηκε επίθεση από ουκρανικά drones.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν και αρκετά από αυτά τα drones αναχαιτίστηκαν από τη ρωσική αεράμυνα, κάποια κατάφεραν να πλήξουν κτήρια.
Ωστόσο, γίνεται λόγος για μικρές υλικές ζημιές ενώ δεν έχει αναφερθεί κάποιος σοβαρός τραυματισμός.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti αναφέρει πως κάτοικοι σε οριστημένα συγκροτήματα πολυκατοικιών στο νότιο τμήμα της Μόσχας χρειάστηκε να εκκενώσουν τα κτήρια.

Επίθεση με 8 drones

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Κίεβο για τρομοκρατική επίθεση, υποστηρίζοντας πως στην επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν 8 drones.
«Σήμερα το πρωί, το καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση με drones στην πόλη της Μόσχας.
Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν οκτώ drones.
Όλα τα εχθρικά drones καταρρίφθηκαν.
Τρία από αυτά αναχαιτίστηκαν από τον ηλεκτρονικό πόλεμο, έχασαν τον έλεγχο και παρέκκλιναν από τους επιδιωκόμενους στόχους.
Πέντε ακόμη UAV καταρρίφθηκαν από το σύστημα Pantsir-S SAM στην περιοχή της Μόσχας» επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Καμία έκτακτη δήλωση Putin

Δεν πρόκειται να κάνει κάποια έκτακτη δήλωση ή διάγγελμα ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin σχετικά με την πρωινή επίθεση με drones στη Μόσχα υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Όπως είπε, ο Ρώσος πρόεδρος έχει ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την πρωινή επίθεση στη Μόσχα αλλά δεν σχεδιάζει να απευθύνει κάποιο έκτακτο μήνυμα στους Ρώσους πολίτες.
«Ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν θύματα από αυτές τις επιθέσεις και ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει κάποια απειλή για τους κατοίκους της Μόσχας και της ευρύτερης περιοχής της» υποστήριξε ο Peskov, επισημαίνοντας πως η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα και το υπουργείο Άμυνας εργάστηκαν καλά στο να αντιμετωπίσουν την επίθεση.

Η ασφάλεια της Μόσχας

Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι ασφαλής η Μόσχα δεδομένου ότι πριν από δύο εβδομάδες είχε προηγηθεί και η επίθεση με drones κατά του Κρεμλίνου, ο Peskov δεν θέλησε να απαντήσει, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο για την ασφάλεια της πόλης, επαναλαμβάνοντας ότι το υπουργείο Άμυνας και η ρωσική αεράμυνα τα πήγαν πολύ καλά.
«Η επίθεση αυτή επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την ανάγκη να συνεχιστεί η ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και να επιτύχει τους σκοπούς της» επισήμανε ο Peskov.

Podolyak (Ουκρανία): Δεν έχουμε καμία σχέση

Την θέση πως το Κίεβο δεν έχει «άμεση σχέση» με τις επιθέσεις με drones που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα Τρίτη 30/5 το πρωί στη Μόσχα διατύπωσε ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky.
«Φυσικά, και δεν έχουμε καμία σχέση με αυτές τις επιθέσεις» είπε σε δηλώσεις του ο Podolyak.

Αναχαιτίστηκαν

Νωρίτερα, ο κυβερνήτης της περιοχής της Μόσχας, Andrei Vorobyov είχε αναφέρει ότι αρκετά drones καταρρίφθηκαν κατά την προσέγγιση τους στη Μόσχα.
Ο Vorobyov κάλεσε τους Ρώσους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, επισημαίνοντας πως λειτουργεί άψογα η ρωσική αεράμυνα.
Σημειώνεται πως η Μόσχα απέχει περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα από την Ουκρανία και έχει αποτελέσει σπάνια στόχο των ουκρανικών επιθέσεων. Πρόσφατα, στόχος των ουκρανικών drones είχε γίνει το Κρεμλίνο, γεγονός που είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της Μόσχας, η οποία είχε κάνει λόγο για σχέδιο της Ουκρανίας να δολοφονήσει τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Από την επίθεση αυτή είχαν προκληθεί κάποιες μικρές υλικές ζημιές στον θόλο κτηρίου εντός του Κρεμλίνου.

Ζημιές σε κτήρια

Ωστόσο ο δήμαρχος της Μόσχας Sergei Sobyanin υποστήριξε σε ρωσικά ΜΜΕ πως διάφορα κτήρια στη Μόσχα επλήγησαν από την ουκρανική επίθεση με drones.
«Σήμερα το πρωί, ως αποτέλεσμα επίθεσης drones, σημειώθηκαν μικρές ζημιές σε πολλά κτίρια.
Όλες οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της πόλης βρίσκονται στο σημείο της επίθεσης» υπογράμμισε ο Sobyanin, ο οποίος τόνισε ότι κανείς πολίτης δεν τραυματίστηκε σοβαρά, αν και δύο πολίτες μετέβησαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.
Επιπλέον, ο Sobyanin υποστήριξε πως οι ένοικοι πολυκατοικιών που χτυπήθηκαν από drones απομακρύνθηκαν για λόγους ασφαλείας.
Όπως διευκρίνισε, μόλις ολοκληρωθεί το έργο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, οι πολίτες θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Απάντηση για το Κίεβο

Η επίθεση στη Μόσχα έπεται των ρωσικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Κίεβο υποστήριξε ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko.
Σημειώνεται πως ο ρωσικός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο του το Κίεβο, καθώς μέσα σε 24 ώρες έχει πραγματοποιήσει τρία μαζικά κύματα πυραυλικών επιθέσεων στο Κίεβο.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει 16 πυραυλικές επιθέσεις κατά του Κιέβου μέσα στο Μάιο.
Από την τελευταία ρωσική επίθεση με drones που έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν πως ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου ή drone που καταρρίφθηκε, κατέπεσαν σε πολυκατοικία με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά.
Σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση της πόλης, οι δυο υψηλότεροι όροφοι του κτιρίου καταστράφηκαν κι ίσως βρεθούν περισσότερα θύματα στα χαλάσματα.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko,έκανε λόγο μέσω Telegram για έναν νεκρό, για μια 27χρονη που τραυματίστηκε ελαφριά και διακομίστηκε σε νοσοκομείο και για ακόμη δύο τραυματίες.

Καταστρέψαμε 29 drones

Η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου ανακοίνωσε πως η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε τα 29 από τα 31 drones που εκτόξευσε κατά τη διάρκεια της νύχτας η Ρωσία.
Όπως αναφέρει «τις τελευταίες 24 ώρες ο εχθρός πραγματοποίησε τρεις επιθέσεις.
Επιπλέον ο εχθρός αλλάζει συνεχώς όπλα για τις επιθέσεις του, καθώς μετά συνδυασμό πυραύλων cruise και drones, χρησιμοποίησε πυραύλους και τώρα μόνο drones» τονίζει η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης