Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εκροή υπεράκτιων κεφαλαίων παρατηρείται στις ελβετικές τράπεζες

Εκροή υπεράκτιων κεφαλαίων παρατηρείται στις ελβετικές τράπεζες
Για χρόνια ήταν γνωστές οι ελβετικές τράπεζες για την εχεμύθειά τους σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια πελατών που διατηρούσαν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εισρεύσουν στην Ελβετία καταθέσεις από ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία ύψους 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων μέχρι το τέλος του 2007.

Οι πελάτες της UBS απέσυραν 248 δισεκατομμύρια φράγκα μέσα στα προηγούμενα δυόμισι χρόνια. Αντίστοιχα, οι υπόλοιπες ελβετικές τράπεζες παρουσίασαν αύξηση των κατατεθειμένων κεφαλαίων τους.
Από τα κεφάλαια που εξέρρευσαν από τη UBS, τα περισσότερα -περίπου 196 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα- τα καρπώθηκαν οι Credit Suisse, Pictet & Cie. και Bank Sarasin & Cie.
Οι ελβετικές τράπεζες διαρκώς διευρύνουν το δίκτυο των καταστημάτων τους ενώ τώρα δραστηριοποιούνται και στην Ασία.
“Η πραγματικότητα δείχνει ότι οι ελβετικές τράπεζες δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση του 2008, ανασκουμπώθηκαν όμως, αναδιοργανώθηκαν και βαδίζουν στο δρόμο της ανάπτυξης”, τονίζει ο Sebastian Dovey, στέλεχος της επενδυτικής Scorpio Partnership.
Ένας παράγοντας που οδήγησε στην εκροή κεφαλαίων από την Ελβετία ήταν τα γεγονότα του 2009 όταν η διεθνής κοινότητα με την απειλή της τοποθέτησης των ελβετικών τραπεζών στη μαύρη λίστα της Ευρώπης τις ανάγκασε να συνεργαστούν με τις αμερικανικές Αρχές για υπόθεση φοροδιαφυγής. Εκείνες άνοιξαν προσωπικούς λογαριασμούς πελατών για να βρεθούν τα στοιχεία που ήταν αναγκαία για την υπόθεση. Την ίδια στιγμή όμως, ακύρωσαν το μύθο της απόλυτης εχεμύθειας που τις ακολουθούσε. Οπότε έχασαν το συγκριτικό τους πλεονέκτημα και οι καταθέτες δεν έβρισκαν πια νόημα να καταθέτουν τα χρήματά τους μακριά από την πατρίδα τους χωρίς να έχουν επιπλέον όφελος.
“Η ανάπτυξη των ελβετικών τραπεζών θα γίνει με σταθερότερο ρυθμό τώρα που κατέπεσε και ο μύθος της μυστικότητας”, τονίζει ο Walter Berchtold, επικεφαλής του τμήματος private banking της Credit Suisse. Ο Berchtold υπολογίζει ότι οι εισροές της Credit Suisse θα μειωθούν κατά 50 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα μέσα στην τετραετία 2009-2012.
H Teresa Nielsen, αναλυτής της Vontobel Holding AG με έδρα τη Ζυρίχη υπολογίζει ότι οι ελβετικές τράπεζες διατηρούν το 27% του υπεράκτιου πλούτου, ποσοστό όμως που δείχνει ολοένα να μειώνεται καθώς ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες προτιμούν να επαναπατρίσουν τελικά τα κεφάλαιά τους.

Κώστας Βορίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης