Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Γιατί υπέστη πανωλεθρία ο Sanchez παρά την επιτυχημένη κοινωνική πολιτική

tags :
Ισπανία: Γιατί υπέστη πανωλεθρία ο Sanchez παρά την επιτυχημένη κοινωνική πολιτική
H στήριξη Sanchez σε Καταλανούς και Βάσκους εθνικιστές κυριάρχησε στην προεκλογική περίοδο
Σχετικά Άρθρα
Σοκ έχει προκαλέσει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας η πανωλεθρία στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όχι τόσο λόγω της ήττας αλλά λόγω του μεγέθους της, ειδικά σε περιφέρειες «κλειδιά».
Ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος (PP), Cuca Gamarra, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως "μια τεράστια γαλάζια παλίρροια".
Σύμφωνα με το Politico, το υπουργικό συμβούλιο του Sánchez ενέκρινε ένα μπαράζ πρωτοβουλιών κοινωνικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της σκληρής προεκλογικής εκστρατείας, ωστόσο αυτό δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει τη βαριά ήττα.
Το ΡΡ απέσπασε τον έλεγχο των περιφερειών της Αραγονίας, της Βαλένθια και των Βαλεαρίδων Νήσοι, αν και θα χρειαστεί την υποστήριξη άλλων κομμάτων, πιθανότατα του ακροδεξιού Vox, προκειμένου να τις κυβερνήσει. Κέρδισε επίσης την απόλυτη πλειοψηφία στη Λα Ριόχα.

Κυρίαρχο θέμα η στήριξη σε Καταλανούς και Βάσκους εθνικιστές

Οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος και του VOX εξαπέλυαν σφοδρές επιθέσεις στην κοινοβουλευτική στήριξη του πρωθυπουργού στους Καταλανούς και τους Βάσκους εθνικιστές.
Το ζήτημα αυτό κυριάρχησε σε μεγάλο μέρος της προετοιμασίας για τις εκλογές της Κυριακής (28/5), αφού προέκυψε ότι ένας από τους κοινοβουλευτικούς εταίρους του PSOE, ο βασκικός εθνικιστής EH Bildu, είχε κατεβάσει 44 υποψηφίους με καταδίκες που συνδέονται με την έκπτωτη τρομοκρατική ομάδα ETA.
Παρά τη διαμάχη,  η αριστερή EH Bildu πραγματοποίησε ισχυρές επιδόσεις, κερδίζοντας στη βασκική πρωτεύουσα Βιτόρια.

Σκάνδαλο εξαγοράς ψήφων

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), δέχθηκε επίσης πλήγμα από ένα σκάνδαλο που αφορούσε εξαγορά επιστολικών ψήφων στο Mojácar και τη Melilla τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας.
Στη Βαρκελώνη, ο πρώην συντηρητικός δήμαρχος Xavier Trias κέρδισε μια αμφίρροπη κούρσα μπροστά από τους Καταλανούς Σοσιαλιστές (PSC) και την αριστερή εν ενεργεία Ada Colau του Barcelona En Comú.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης