Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο - Ουκρανία: Καταρρίψαμε πάνω από 65 πυραύλους και drones

Νέα ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο - Ουκρανία: Καταρρίψαμε πάνω από 65 πυραύλους και drones
Πρόκειται για την 15η επίθεση μέσα στο Μάιο
(upd3) Μια ακόμα μαζική πυραυλική επίθεση με πυραύλους cruise και drones κατά του Κιέβου αλλά και άλλων ουκρανικών πόλεων εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 29 Μαΐου η Ρωσία, με την ουκρανική πλευρά να υποστηρίζει πως κατέρριψε πάνω από 65 πυραύλους και drones.
Πρόκειται για την 15η επίθεση κατά του Κιέβου μέσα στον Μάιο, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα με την ίδια ένταση.
Όπως αναφέρουν οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι εκτόξευσαν 40 πυραύλους cruise καθώς και 35 drones σε όλη την ουκρανική επικράτεια, με την ουκρανική αεράμυνα να καταρρίπτει 37 πυραύλους και 29 drones.

Επιθέσεις και το μεσημέρι

Πάντως, μετά τη νυχτερινή ρωσική επίθεση, πυραυλικές επιθέσεις σε κεντρικές συνοικίες του Κιέβου καταγράφηκαν και σήμερα το μεσημέρι.
Οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι ένα άτομο με τραύματα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ υποστηρίζουν πως οι Ρώσοι επιτέθηκαν με πυραύλους Iskander και ενδεχομένως και με S - 300 και S - 400.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους και από αυτήν την πυραυλική επίθεση δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή μεγάλες καταστροφές στην πόλη του Κιέβου.
Όπως υποστήριξε ο Serhii Popko, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης, κάποιες ζημιές έχουν καταγραφεί από τις πτώσεις συντριμμιών είτε πυραύλων είτε drones.
«Η Ρωσία προσπαθεί να εξαντλήσει την αεράμυνα της χώρας με τις συνεχείς επιθέσεις
Ο εχθρός προσπαθεί να κρατήσει τον άμαχο πληθυσμό σε μια βαθιά ψυχολογική ένταση» ανέφερε ο Popko ενώ ο δήμαρχος του Κιέβου Vitaliy Klitschko έκανε λόγο για μια ακόμα δύσκολη βραδιά για το Κίεβο.
«Χάρη στον επαγγελματισμό των υπερασπιστών μας, δεν υπήρξε καμία ζημιά ή καταστροφή στις υποδομές ή σε άλλα αντικείμενα» επισήμανε ο Klitschko.

Επίθεση σε στρατιωτικό στόχο

Η ρωσική πυραυλική επίθεση επιτέθηκε σε στόχους και στην περιοχή Khmelnytskyi, εκ των οποίων τουλάχιστον ο ένας ήταν στρατιωτικός.
Από την επίθεση, επλήγησαν 5 αεροσκάφη ενώ στις φλόγες τυλίχθηκαν αποθήκες καυσίμων και λιπαντικών.
Οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να σβήσουν τις φωτιές.

Δραματική αύξηση της έντασης των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων – Οι στόχοι

Για δραματική αύξηση στην ένταση και στη συχνότητα των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων το τελευταίο διάστημα κάνουν λόγο Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές, οι οποίοι αποτιμούν και τη στρατηγική της Ρωσίας.
Ο Βρετανός στρατιωτικός αναλυτής Sean Bell υποστήριξε μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News πως «οι Ρώσοι στην αρχή του χειμώνα στόχευαν ενεργειακές υποδομές και μετά στην άνοιξη, στόχευαν τον ουκρανικό πληθυσμό».
«Τώρα στοχεύουν ολοένα και περισσότερο στρατιωτικούς στόχους.
Υπάρχει ένα αεροδρόμιο στην περιοχή Khmelnytskyi, στη δυτική Ουκρανία, όπου οι Ρώσοι επιτέθηκαν.
Πρόκειται για ένα στόχο στα δυτικά της χώρας, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το μέτωπο» τόνισε ο Bell.

Κατέστρεψαν 5 αεροσκάφη

Μάλιστα ο Bell αναφέρεται και στην ανακοίνωση των Ουκρανών πως από την επίθεση αυτή καταστράφηκαν και 5 μαχητικά αεροσκάφη.
«Η Ουκρανία πολύ σπάνια παραδέχεται ότι συμβαίνει κάτι εναντίον στρατιωτικών στόχων της, οπότε αυτό έχει πραγματικά ενδιαφέρον.
Δεδομένου ότι η Ουκρανία σπάνια αναφέρει ρωσικές επιτυχίες μπορούμε πιθανώς να περιμένουμε ότι υπήρξε κάποια σημαντική ζημιά σε αυτό το αεροδρόμιο» τόνισε ο Βρετανός αναλυτής.

Συναγερμός σε όλη την Ουκρανία

Πέρα όμως από το Κίεβο οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν επίσης στις περιοχές της Vinnitsa, Zhytomyr, Kirovograd, Lvov, Poltava, Khmelnytsky και Οδησσού.
Σε όλες τις περιπτώσεις, υπήρξαν κάποιες περιορισμένες ζημιές από την πτώση συντριμμιών ενώ δεν αναφέρθηκαν θύματα.
Μάλιστα στην Οδησσό, οι τοπικές αρχές αναφέρουν πως λόγω των επιθέσεων ξέσπασε πυρκαγιά σε υποδομές του λιμανιού.
Σημειώνεται πως ο ρωσικός στρατός πλήττει με σφοδρότητα στρατιωτικούς στόχους και υποδομές των Ουκρανών.
Εκτιμάται μάλιστα πως από τα χτυπήματα αυτά, έχει πληγεί ιδιαίτερα η ικανότητα των Ουκρανών να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο στρατιωτικό εξοπλισμό για την επικείμενη αντεπίθεση τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης