Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεστ των αγορών για τον Erdogan μετά τη νίκη με νέες πιέσεις στην ισοτιμία της λίρας

Τεστ των αγορών για τον Erdogan μετά τη νίκη με νέες πιέσεις στην ισοτιμία της λίρας
Το τουρκικό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 6% από τις αρχές του τρέχοντος έτους
Νέες καθοδικές πιέσεις υφίσταται η τουρκική λίρα μετά τη νίκη του Tayyip Erdogan στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στην Τουρκία την Κυριακή 28 Μαΐου 2023.
Λίγο αφότου ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε τη νίκη του στις εκλογές, που του άνοιξαν τον δρόμο για την τρίτη δεκαετία στη διακυβέρνηση της χώρας, η τουρκική λίρα υποχώρησε στο επίπεδο των 20,05 λιρών έναντι του δολαρίου.
Επίπεδο το οποίο κινείται πολύ κοντά στο χαμηλό των 20,06 λιρών ανά αμερικανικό νόμισμα που καταγράφηκε την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023.
Σημειώνεται ότι το τουρκικό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 6% από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ενώ ειδικά τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω της έντονης προεκλογικής περιόδου, οι πιέσεις που υφίσταται έχουν ενταθεί, καθώς εκφράζονται ανησυχίες ότι μετά και τη νέα εκλογική νίκη του ο Ερντογάν θα εντείνει την ολοένα και πιο αυταρχική διακυβέρνησή του.

Οι παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος

Από την κρίση του 2021, οι αρχές έχουν αναλάβει ολοένα και πιο ενεργό ρόλο στις αγορές συναλλάγματος, με τις καθημερινές διακυμάνσεις να έχουν γίνει αφύσικα μικρές και κυρίως να καταγράφουν εξασθένηση της ισοτιμίας.
Εάν επιβεβαιωθεί από τον τελικό απολογισμό, «ο Erdogan είναι απίθανο να υιοθετήσει μια ξεκάθαρη οικονομικά ορθόδοξη προσέγγιση», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της συμβουλευτικής εταιρείας Teneol.
«Ωστόσο, ορισμένες προσαρμογές στην τρέχουσα παράδοξη προσέγγιση θα μπορούσαν να υιοθετηθούν με στόχο να κερδθεί χρόνος πριν από τις τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2024».
Bets Against Turkish Lira Hit Record With Controls Under Strain - BNN  Bloomberg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης