Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση ΝΑΤΟ: Το Κοσσυφοπέδιο να μην λάβει μονομερή μέτρα – Διάλογος με την Σερβία

Προειδοποίηση ΝΑΤΟ: Το Κοσσυφοπέδιο να μην λάβει μονομερή μέτρα – Διάλογος με την Σερβία
Η Πρίστινα θα πρέπει να μειώσει το επίπεδο της κλιμάκωσης και όχι να λάβει μονομερή αποσταθεροποιητικά βήματα, έγραψε στο Twitter ο Jens Stoltenberg
Σχετικά Άρθρα
Ο γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg προέτρεψε τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να μην λάβουν μονομερή μέτρα και να βοηθήσουν στην εκτόνωση της κατάστασης στην περιοχή μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις με τον σερβικό πληθυσμό, τη Κυριακή 28 Μαΐου 2023.
«Η Πρίστινα θα πρέπει να μειώσει το επίπεδο της κλιμάκωσης και όχι να λάβει μονομερή αποσταθεροποιητικά βήματα», έγραψε στο Twitter ο Stoltenberg μετά τις συνομιλίες με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell
Κάλεσε επίσης το Βελιγράδι και την Πρίστινα να επαναλάβουν αμέσως τον διάλογο υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, σύμφωνα με τον Stoltenbarg, αντιπροσωπεύει «τον μόνο δυνατό δρόμο προς την ειρήνη και την ομαλοποίηση». «Το απόσπασμα της KFOR του ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρέχει μια ασφαλή και σταθερή στάση», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Κοινητικότητα
Το Σερβικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας ανέφερε το Σάββατο 26 Μαϊου 2023 ότι το απόσπασμα του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια KFOR δεν ενήργησε σύμφωνα με τις αρμοδιότητές του βάσει της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά τη στρατιωτική δράση της αστυνομίας της αυτοαποκαλούμενης δημοκρατίας στο βόρειο τμήμα της επαρχίας
Την Παρασκευή (26/5), ο σερβικός στρατός παραμένει στη μέγιστη ετοιμότητα μάχης.
Ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Milos Vucevic δήλωσε ότι οι εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους και ενδέχεται να κλιμακωθούν σε ένοπλη σύγκρουση.
Ο Σέρβος πρόεδρος Aleksandar Vučić έφερε την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 τον σερβικό στρατό σε κατάσταση μέγιστης πολεμικής ετοιμότητας λόγω της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια λόγω των μονομερών βημάτων της Πρίστινα. Ο αρχηγός του κράτους ζήτησε επίσης από το ΝΑΤΟ «να σταματήσει επειγόντως τη βία κατά των Σέρβων» στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.
Την περασμένη Παρασκευή (20/5), οι αστυνομικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου κατέλαβαν τα κτίρια των δήμων Leposavić, Zubin Potok και Zvecan στα βόρεια της επαρχίας, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.
Οι Σέρβοι της περιοχής προσπάθησαν να εμποδίσουν τις δυνάμεις ασφαλείας και τους αξιωματούχους των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να εισέλθουν εκεί, ξέσπασαν συγκρούσεις. 10 άτομα εισήχθησαν στο Κλινικό και Νοσοκομειακό Κέντρο της Βόρειας Μιτρόβιτσα με ελαφρά τραύματα λόγω της χρήσης χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, δακρυγόνων και ρόπαλων από την αστυνομία.
Η αστυνομία του Κοσσόβου δήλωσε ότι 5 αστυνομικοί και 4 υπηρεσιακά οχήματα, τρία οχήματα της αποστολής EULEX και πολιτικά οχήματα τραυματίστηκαν σε συμπλοκή με διαδηλωτές στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο .
Αιτία των συγκρούσεων ήταν η προσπάθεια των αρχών της Πρίστινα να εγκαταστήσουν Αλβανούς δημάρχους στα βόρεια της επαρχίας, μετά τις εκλογές της 23ης Απριλίου για τις τοπικές κυβερνήσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, τις οποίες μποϊκοτάρουν οι Σέρβοι της περιοχής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης