Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Ιράν και Αφγανιστάν – Τρεις νεκροί σε ανταλλαγή πυρών (Video)

Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Ιράν και Αφγανιστάν – Τρεις νεκροί σε ανταλλαγή πυρών (Video)
Οι τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ιρανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν στα σύνορα των δυο χωρών
Δύο Ιρανοί συνοριοφύλακες και ένας μαχητής Ταλιμπάν σκοτώθηκαν στις 27/5/2023 μετά τη συμπλοκή με πυρά που ξέσπασε κοντά σε συνοριακό φυλάκιο μεταξύ του Ιράν και του Αφγανιστάν, όπως δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν και μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Οι τρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ιρανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν στα σύνορα των δυο χωρών, σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές.
Νωρίτερα, η ιρανική αστυνομία έκανε λόγο για «συμπλοκή» χωρίς να δώσει πληροφορίες για τα θύματα, και μέσω του τοπικού ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Mehr ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός Ιρανού συνοριοφύλακα.
Το Irna μετέδωσε στη συνέχεια ότι δύο Ιρανοί συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν και δύο Ιρανοί πολίτες τραυματίστηκαν.
Μετά τη συμπλοκή, οι ιρανικές αρχές έκλεισαν το συνοριακό φυλάκιο Μιλάκ -Ζαράντζ, σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι - και όχι το σημείο όπου έγινε η συμπλοκή - μέχρι νεωτέρας, μετέδωσε το Irna.
Και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μια την άλλη ότι άνοιξε πρώτη πυρ.

Ένταση για το νερό

Το περιστατικό αυτό σημειώνεται μεσούσης της έντασης μεταξύ της Τεχεράνης και της Καμπούλ για τη διανομή του νερού του ποταμού Χελμάντ, ένα φράγμα που κατασκευάστηκε στο Αφγανιστάν και περιορίζει τη ροή του νερού προς το Ιράν, το οποίο πλήττεται από την ξηρασία.
Το πρωί του Σαββάτου 27/5/2023, οι δυνάμεις των Ταλιμπάν άρχισαν να πυροβολούν με κάθε είδους όπλα εναντίον ιρανικού αστυνομικού φυλακίου από αφγανικό έδαφος, είχε μεταδώσει νωρίτερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.
Η Τεχεράνη προειδοποίησε πρόσφατα ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να πάρει μέτρα για τη συλλογή νερού του ποταμού Χελμάντ, ο οποίος πηγάζει από το κεντρικό Αφγανιστάν και καθιστά δυνατή την άρδευση μεγάλων γεωργικών εκτάσεων στο νοτιοανατολικό Ιράν.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης