Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανικό: Η Κίνα επιταχύνει τις προσπάθειες διαλόγου για την πολιτική επίλυση της κρίσης με βάση των κείμενο των 12 σημείων

Ουκρανικό: Η Κίνα επιταχύνει τις προσπάθειες διαλόγου για την πολιτική  επίλυση της κρίσης με βάση των κείμενο των 12 σημείων
Στη Μόσχα ο Ειδικός Επιτετραμμένος της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις Li Hui
Σχετικά Άρθρα
Το Πεκίνο θα ενισχύσει τον διάλογο με όλα τα μέρη στην ουκρανική κρίση, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, και θα καταβάλει προσπάθειες για την επίτευξη πολιτικής διευθέτησης, δήλωσε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις Li Hui, το Σάββατο 27 Μαΐου 2023 .
«Βάσει των όσων περιλαμβάνει το κείμενο , η θέση της Κίνας για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία», το Πεκίνο θα συνεχίσει να ενισχύει τη συνεργασία και τον διάλογο με όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, και θα καταβάλει πραγματικές προσπάθειες για μια πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», είπε ο Li επισήμανε τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov,, όπως αναφέρεται σε δήλωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Το κινεζικό υπουργείο δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη διμερή και πολυμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς και να εμπλουτίζουν τις σχέσεις τους «σε μια νέα εποχή» που αναδύεται.
Τον Φεβρουάριο, η Κίνα δημιοσιοποίησσε ένα κείμενο 12 σημείων με τίτλο «Η θέση της Κίνας για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης της Ουκρανίας», το οποίο υπογραμμίζει τον σεβασμό για την εθνική κυριαρχία όλων των χωρών, τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι ορισμένες από τις πρόνοιες του σχεδίου θα μπορούσαν να αποτελέσουν βάση για μια ειρηνευτική διευθέτηση, «αν η Δύση και το Κίεβο είναι έτοιμες για αυτό».

Αντικειμένική και αμερόληπτη στάση 

Την Πέμπτη 25 Μαϊου στις Βρυξέλλες, o Li συναντήθηκε με τον Enrique Mora, αναπληρωτή γενικό γραμματέα της ΕΕ για πολιτικές υποθέσεις, και τον Frederic Bernard, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.
Σύμφωνα με δήλωση που κυκλοφόρησε από την ΕΕ, το ευρωπαϊκό μπλοκ κάλεσε την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία «να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της».
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Mao Ning απάντησε την Παρασκευή (26/5) σε ερωτήσεις σχετικά με τη συνάντηση του Li με τους αξιωματούχους της ΕΕ, λέγοντας ότι σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, η Κίνα έχει σταθερά υποστηρίξει μια αντικειμενική και αμερόληπτη στάση, υποστηρίζοντας ενεργά για ειρηνευτικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις.
Καθώς η κρίση ξετυλίγεται στην Ευρώπη, η Κίνα ζητά να γίνουν προσπάθειες από τα ευρωπαϊκά κόμματα για να προωθηθεί μια ειρηνική λύση που να είναι αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, επισήμανε ο Mao.

Μη ρεαλιστικές και παράλογες απαιτήσεις

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell νωρίτερα αυτόν τον μήνα ισχυρίστηκε ότι η Κίνα «δεν μπορεί να περιμένει να  έχει φιλική σχέση με το μπλοκ χωρίς κινεζικές προσπάθειες να τερματιστεί η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.
Εμπειρογνώμονες επέκριναν αυτές τις «απαιτήσεις» της ΕΕ για την Κίνα ως μη ρεαλιστικές και παράλογες, καθώς η Κίνα δεν είναι μέρος στη σύγκρουση ούτε είναι ο υποκινητής, και η Κίνα δεν έχει το δικαίωμα να υποχρεώσει κανένα μέρος να λάβει σημαντικές αποφάσεις. είναι δική τους εθνική υπόθεση.
Οι ειδικοί σημείωσαν ότι οι παρατηρήσεις των αξιωματούχων της ΕΕ «δεν είναι τόσο μια άποψη της Ευρώπης, αλλά μάλλον λόγια των ΗΠΑ από το στόμα των ηγετών της ΕΕ».
Σε αντίθεση με τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που προσπάθησαν να διατηρήσουν μια αυτονομία κινήσεων στο πλαίσιο της γεωπολιτικής κρίσης , η ΕΕ τείνει να ευθυγραμμιστεί με τις ΗΠΑ, ενώ αγνοεί τα συμφέροντα της περιοχής υπό αυστηρό έλεγχο από την κυβέρνηση Biden, ο Cui Heng, ερευνητής στο Center for Russian Studies sro East China Normal University, δήλωσε στους Global Times.
Ο σκεπτικισμός από τη Δύση για τις ειρηνευτικές προτάσεις της Κίνας είναι μια καθαρή ρητορική παγίδα, μεταφέροντας την ευθύνη στην Κίνα ενώ αποφεύγει τη δική της ευθύνη, όταν οι κλιμακούμενες εντάσεις είναι άμεσο αποτέλεσμα των προκλητικών ενεργειών της Δύσης, είπαν ειδικοί.
«Είναι πολύ ειρωνικό ότι εκείνοι που πυροδοτούν την κατάσταση είναι αυτοί που μιλούν, ενώ αυτοί που υποστηρίζουν τη συμφιλίωση αναγκάζονται να φέρουν την ευθύνη», είπε ο Cui.

Ο ρόλος της Ευρώπης

Οι παρατηρητές δήλωσαν ότι ο ρόλος της Κίνας θα δώσει την ευκαιρία να μεταδοθούν οι ιδέες της Ευρώπης στη ρωσική πλευρά, ακούγοντας παράλληλα την προοπτική της Μόσχας.
Ήρθε σε μια κρίσιμη καμπή μετά το αδιέξοδο στην ουκρανική πόλη Bakhmut, καθώς το αδιέξοδο παρείχε μια σπάνια ευκαιρία για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Η Ευρώπη θα πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία για επικοινωνία και όχι για περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε μόνο σε αποδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης