Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νομισματικός πόλεμος: H τράπεζα των BRICS θα υποκαταστήσει το ΔΝΤ για τον Παγκόσμιο Νότο – Εμπόριο εκτός δολαρίου

Νομισματικός πόλεμος: H τράπεζα των BRICS θα υποκαταστήσει το ΔΝΤ για τον Παγκόσμιο Νότο – Εμπόριο εκτός δολαρίου
Τι επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση του Roscongress Foundation προκειμένου να επιτευχθεί η αποδολαριοποίηση των διεθνών συναλλαγών
Σχετικά Άρθρα
Σε μια προσπάθεια να προωθήσει την οικονομική χειραφέτηση του Παγκόσμιου Νότου και να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου, ένα σημαντικό ρωσικό think tank πρότεινε την ιδέα της μόχλευσης των κεφαλαίων της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, γνωστής και ως τράπεζας BRICS, ως εναλλακτική λύση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ
Σύμφωνα με την πρόταση η τράπεζα των BRICS θα μπορούσε να προσφέρει δάνεια σε χώρες εξαγωγείς ενέργειας με βάση την παραγωγή ενέργειας τους, διευκολύνοντας τη διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών σε τοπικά νομίσματα παρά τις εμπορικές ανισορροπίες.
Η πρόσφατη έκθεση του Roscongress Foundation, η οποία επικεντρώνεται στην αποδολαριοποίηση των αγορών ενέργειας, προτείνει περαιτέρω την έκδοση κοινού νομίσματος από την τράπεζα των BRICS.
Αυτό το νόμισμα θα διαθέτει ρευστότητα και μετατρεψιμότητα παρόμοια με τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDR) του ΔΝΤ, διευκολύνοντας το διεθνές εμπόριο σε τοπικά νομίσματα και μειώνοντας την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ.
Η πρόταση έχει πυροδοτήσει συζητήσεις στους ρωσικούς κύκλους, με τους ειδικούς να επισημαίνουν τις δυνατότητές της ως φυσική εναλλακτική λύση στο τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα όπου κυριαρχεί το δολάριο.
Υποστηρίζουν ότι το υπάρχον σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε μονομερείς κυρώσεις, οι οποίες έχουν επιβληθεί σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Επιπλέον, η αναμενόμενη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη των οικονομιών των BRICS χρησιμεύει ως καταλύτης για την επιτάχυνση της απομάκρυνσης από το ΔΝΤ και τους επαχθείς όρους που επιβάλλει ως πιστωτής μετατρέποντας τα κράτη σε «αποικίες χρέους».
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι έως το 2028, η συλλογική οικονομική ανάπτυξη των χωρών BRICS θα ξεπεράσει αυτή των χωρών της Ομάδας των G.
Ένας άλλος παράγοντας επιρροής για την επίσπευση αυτής της μετάβασης θα ήταν η δημιουργία ενός νομίσματος BRICS σε όλο το μπλοκ.

Οι αποφάσεις 

Οι συνομιλίες σχετικά με την έκδοση ενός τέτοιου νομίσματος αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής των BRICS, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο.
Ενώ η πρόταση για χρήση της τράπεζας BRICS ως εναλλακτική λύση στο ΔΝΤ βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, σηματοδοτεί μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το κυρίαρχο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η αναζήτηση για μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία και προστασία από μονομερείς κυρώσεις κερδίζει δυναμική, ιδιαίτερα μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών.
  The dilemma of Greece to co-operate with BRICS
Comparing economic indicators for countries associated with BRICS and the  G7 - Islamic Societies Review WEEKLY

Η επιτυχία αυτής της πρότασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας της τράπεζας BRICS να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα δάνεια και να αντιμετωπίζει πιθανές προκλήσεις που σχετίζονται με την απομάκρυνση από τα κατεστημένα χρηματοοικονομικά πλαίσια.
Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς οποιαδήποτε σημαντική διαταραχή στην υπάρχουσα χρηματοπιστωτική τάξη θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο, τη νομισματική πολιτική και τη γεωπολιτική δυναμική.
Καθώς οι συζητήσεις προχωρούν και αναδύονται εναλλακτικά οράματα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες αντιμετωπίζουν περίπλοκες αποφάσεις και συζητήσεις.
Το ταξίδι προς την αναμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού τοπίου απαιτεί προσεκτική πλοήγηση, συνεργασία και ένα κοινό όραμα για την προώθηση μιας πιο διαφοροποιημένης, ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής.

The Uphill Journey to a BRICS Currency – The China Global South Project
www.bankingnews,gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης