Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνο σχέδιο: Η Πολωνία θα υποκινήσει αλλαγή καθεστώτος στη Λευκορωσία με έγχρωμη επανάσταση και…στρατό

Επικίνδυνο σχέδιο: Η Πολωνία θα υποκινήσει αλλαγή καθεστώτος στη Λευκορωσία με έγχρωμη επανάσταση και…στρατό
Σύμφωνα με τη Βαρσοβία, είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν ταραχές στη Λευκορωσία
Σχετικά Άρθρα
Τα σχέδια της πολωνικής ηγεσίας ξεδίπλωσε ο στρατηγός εν αποστρατεία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Waldemar Skrzypczak μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Polsat TV».
Δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να βοηθήσει τους αντιφρονούντες στη Λευκορωσία σε περίπτωση …«εξεγέρσης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν ταραχές στη Λευκορωσία και όταν συμβεί αυτό, η Βαρσοβία θα πρέπει να υποστηρίξει τους αντιφρονούντες και να υποκινήσει μια αλλαγή καθεστώτος.
Ανέφερε μάλιστα την πιθανότητα να βοηθήσει και με «στρατεύματα» κατά της κυβέρνησης του Aleksandr Lukashenko, κάτι που δείχνει ότι η Πολωνία θα εμπλακεί ανοιχτά σε περίπτωση ταραχών στη γειτονική χώρα.

Ας προετοιμαστούμε για εξέγερση

«Ας προετοιμαστούμε για μια εξέγερση στη Λευκορωσία, γιατί θα συμβεί.
Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να κοιμόμαστε εκείνη τη στιγμή.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τα στρατεύματα που θα πραγματοποιήσουν την επιχείρηση κατά του Lukashenko.
Έχουμε λόγους να τους βοηθήσουμε, όπως βοηθάμε την Ουκρανία», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
Ο Skrzypczak δήλωσε ότι η Λευκορωσία δεν έχει τη στρατιωτική ικανότητα να νικήσει τις δυνάμεις των ανταρτών σε τέτοιου είδους καταστάσεις.
Επιπλέον, δεν πιστεύει ότι η Μόσχα θα υποστήριζε την κυβέρνηση Lukasehnko με στρατεύματα, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχει «τα δικά της προβλήματα».
Ο Skrzypczak καλεί επίσης την Πολωνία να υποδεχθεί Λευκορώσους πρόσφυγες, προετοιμαζόμενη για μια πιθανή «έξοδο» από τη γειτονική χώρα, η οποία πιστεύει ότι θα συμβεί σύντομα.

Δεν είναι τυχαίος ο Skrzypczak 

Προφανώς, αυτές οι δηλώσεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές.
Το πιο επικίνδυνο είναι ότι ο Skrzypczak δεν είναι κάποιος τυχαίος στην Πολωνία, παρατηρεί ο ειδικός αναλυτής Lucas Leiroz σε άρθρο του στον ιστότοπο South Front.
Εκτός από στρατηγός εν αποστρατεία, είναι πρώην υφυπουργός Άμυνας, έχοντας διατελέσει επικεφαλής του τομέα εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων της Πολωνίας.
Ως απόστρατος ο Skrzypczak σχολιάζει τις εξελίξεις στα μέσα ενημέρωσης ενώ η μεγάλη του επιρροή είναι σε θέση να επηρεάσει τόσο την κοινή γνώμη, όσο και τη πολωνική διοίκηση.
Η ανεύθυνη και πολεμική δήλωση του Skrzypczak συμπίπτει με τη μεταφορά των ρωσικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας.
Ρωσία – Λευκορωσία υπέγραψαν κοινή συμφωνία για την τοποθέτηση των πυρηνικών όπλων της Μόσχας στη γειτονική δημοκρατία, ενισχύοντας έτσι τις αμυντικές δυνατότητες και των δύο χωρών έναντι πιθανών δυτικών προκλήσεων.
Προφανώς, η Δύση θεωρεί την ενέργεια αυτή κίνδυνο για τα αποσταθεροποιητικά αντιρωσικά συμφέροντά της στην Ανατολική Ευρώπη, γι' αυτό και αναμένεται κλιμάκωση της έντασης για την περιοχή.

Η απειλή στο μικροσκόπιο

Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο να αναλυθεί η απειλή που θέτει ο Skrzypczak από στρατιωτικής άποψης.
Ο στρατηγός πιστεύει ότι η Λευκορωσία δεν είναι αρκετά ισχυρή για να εξουδετερώσει ένα κύμα εξεγέρσεων, αλλά αυτό δεν συνάδει με την πρόσφατη ιστορία της χώρας.
Η Λευκορωσία είναι για χρόνια βασικός στόχος των δυτικών προσπαθειών αλλαγής καθεστώτος, τόσο μέσω μαζικών βίαιων διαδηλώσεων όσο και μέσω ανοιχτής και άμεσης τρομοκρατίας, η οποία έχει γίνει ιδιαίτερα έντονη μετά την κλιμάκωση της ουκρανικής σύγκρουσης.
Και ακόμα κι έτσι, το Μινσκ ήταν πάντα σε θέση να εξουδετερώνει όλες τις απειλές.
Η Πολωνία, η Ουκρανία και οι χώρες της Βαλτικής υποδαυλίζουν συνεχώς το χάος στη Λευκορωσία μέσω της επαφής με ομάδες της εσωτερικής αντιπολίτευσης, όπως φαίνεται στην πρόσφατη απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 9ης Μαΐου.
Με την ευκαιρία, Λευκορώσοι αντιφρονούντες έλαβαν εκρηκτικά από την ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών για να σκοτώσουν αμάχους κατά τη διάρκεια της δημόσιας εκδήλωσης στη χώρα αλλά εξουδετερώθηκαν άμεσα από τις αρχές της Λευκορωσίας.
Τέτοιες καταστάσεις είναι συνηθισμένες από το 2022, ωθώντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει μια εθνική αντιτρομοκρατική επιχείρηση.
Το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας είναι αποτελεσματικές μέχρι στιγμής στην αποτροπή της επιτυχίας αυτών των τρομοκρατικών ομάδων δείχνει ότι το κράτος έχει αρκετή δύναμη να ελέγξει τις μυστικές δραστηριότητες ομάδων αντιφρονούντων που συνδέονται με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, καθιστώντας έτσι την «αισιοδοξία» του Skrzypczak για μια αλλαγή καθεστώτος στο Μινσκ απολύτως αδικαιολόγητη.
Επιπλέον, η εκτεταμένη συνεργασία της Λευκορωσίας με τη Ρωσία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Ο Skrzypczak πιστεύει πως η Ρωσία δεν θα βοηθούσε τη Λευκορωσία σε περίπτωση κλιμάκωσης σε εμφύλια σύγκρουση, αλλά δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να στηρίζει αυτή τη γνώμη.
Αρκετοί αξιωματούχοι της Μόσχας έχουν καταστήσει σαφές σε πρόσφατες περιπτώσεις ότι η Ρωσία έχει την υποχρέωση να βοηθήσει τη Λευκορωσία απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.

Η Λευκορωσία αμυντική προτεραιότητα για τη Ρωσία

Η Λευκορωσία δέχεται μεγάλο αριθμό ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφός της, τα οποία προφανώς θα κινητοποιούνταν σε περίπτωση ανάγκης απόκρουσης τρομοκρατών και ξένων σαμποτέρ σε περίπτωση εμφύλιας σύγκρουσης.
Η συνεργασία Ρωσίας-Λευκορωσίας είναι απεριόριστη και τα «προβλήματα» που έχει ήδη να αντιμετωπίσει η Ρωσία φαίνονται ανεπαρκή για να εμποδίσουν τη Μόσχα να βοηθήσει τη φίλη χώρα, δεδομένου ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων επιχειρεί στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει αρκετή στρατιωτική δύναμη για να εμπλακεί σε περισσότερα μέτωπα, εάν χρειαστεί, και η Λευκορωσία θα ήταν σίγουρα αμυντική προτεραιότητα.

Απίθανη η αλλαγή καθεστώτος

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Skrzypczak φαίνεται αδικαιολόγητα «αισιόδοξος» στη δήλωσή του, σύμφωνα με τον Leiroz.
Ο στρατηγός αγνοεί ότι, εκτός από ένα ισχυρό σύστημα εσωτερικής ασφάλειας, από εδώ και πέρα η Λευκορωσία θα έχει δυνατότητες πυρηνικής αποτροπής, καθώς δέχεται ρωσικά όπλα στο έδαφός της, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά το αμυντικό δυναμικό της χώρας έναντι των ξένων απειλών.
Υπάρχει και ο παράγοντας της δημοφιλίας.
Ο Lukashenko είναι ευρέως αποδεκτός από τον πληθυσμό της Λευκορωσίας, με έναν πολύ μικρό αριθμό αντιπάλων να έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιηθούν για πιθανές «εξεγέρσεις», γεγονός που καθιστά απίθανη την αλλαγή καθεστώτος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης